Home > Uncategorized > Zo slow…

Zo slow…

Tegenwoordig gaat alles een stuk sneller dan voorheen. Sinds 1950 zijn we meer dan vijftig procent sneller gaan praten. We slapen gemiddeld een half uur minder dan enkele tientallen jaren geleden. Volgens psycholoog Richard Wiseman zijn de voetgangers in grote steden in het afgelopen decennium tien procent sneller gaan lopen.  We weten elkaar binnen luttele seconde te bereiken, waar op de wereld men zich ook maar bevind. En binnen dezelfde aantal seconde hebben we een magnetronmaaltijd opgewarmd.

Zoals elk voordeel zijn nadeel heeft, heeft ook het leven binnen zo’n haastsamenleving zijn nadelen. Doordat we ervoor kiezen zo veel zo snel te willen doen neemt de kwaliteit van datgene wat we doen enorm af. Dit komt vooral omdat we er de tijd niet meer voor nemen en daardoor ook steeds minder toegewijd zijn. Ondanks dat dit haastige leven op zich al een trend is wil ik me vooral gaan verdiepen in de tegentrend ervan. Vooral omdat deze op verschillende gebieden enorm populair is. Je zet er slow voor en je hebt al een tegentrend te pakken. In mijn onderzoek naar trends ben ik er al een aantal tegengekomen.

Neem bijvoorbeeld slow food. Deze beweging zet zich af tegen de ongezonde fastfoodketens. Bij slow food draait het allemaal om gezond eten, liefst gemaakt met streekproducten. Of slow sex, waarbij het niet alleen maar draait om meer tijd nemen voor elkaar maar ook om emotionele betrokkenheid. Dat wasje dat nog gedraait moet worden kan wel even wachten, net als dat mailtje dat je nog moet sturen. Een ander voorbeeld is slow living, waarbij je er bewust voor kiest om terug te gaan naar een bepaalde basis. Op deze manier is het mogelijk om je zware carriere te laten voor wat het is om vervolgens een minder zware baan aan te nemen.  Kortom wanneer je iets slow doet ben je bewuster en geconcentreerder bezig met datgene wat je doet of nog wil doen en daardoor neemt de kwaliteit ervan toe.

Naast deze drie voorbeelden ben ik nog een andere ‘slow’ tegengekomen die me erg deed verbazen. Slow reading. In eerste instantie klinkt dat gek. Net alsof je ieder woord één voor één en langer op je moet laten inwerken. Het tegendeel is waar. Bij slow reading draait het om het lezen van langere teksten, bijvoorbeeld een boek. Mede door de komst van het internet zijn veel mensen dit namelijk verleert. Onze offline geest is zich namelijk steeds meer aan het gedragen als ons online brein. En dat betekend kort en snel. We zijn dus niet in de afgelopen jaren sneller gaan lezen maar korter, zo kort dat we ons simpelweg niet lang genoeg meer concentreren om een lange tekst in zijn geheel te lezen.

Ik ben opzoek gegaan naar de oorzaak en die is te vergelijken met de bekende marshmallowproef. Een aantal kinderen kregen een marshmallow, als het lukte om die een aantal minuten te laten liggen kregen ze een tweede. Wanneer je voor volwassenen de marshmallow vervangt door een e-mail waar bepaalde informatie in staat dan heb je hetzelfde effect. Je krijgt informatie en daarmee een beloning. Echter is dit contraproductief te noemen. Het afmaken van je werk is nog een veel grotere beloning.

Het ligt er dus niet zo zeer aan dat we niet meer kunnen lezen maar onze spanningsboog word alsmaar korter. Christof van Nimwegen, cognitief psycholoog aan de Universiteit van Utrecht onderzoekt hoe wij lezen, denken en onthouden, kortom hoe we informatie verwerken, als we de computer gebruiken. “Van een computer lezen is sowieso al vermoeiender, door de stralingen van het scherm. Maar bovendien is op een beeldscherm continu ruis. Overal staan icoontjes, of zelfs reclames en af en toe popt er dat verleidelijke bericht op van je mailbox of Facebook. Natuurlijk beïnvloed dat het concentratievermogen, ook als je niet online bent.” Daar komt nog eens bij dat alles wat er op internet verschijnt kort en bondig is.

Uit een onderzoek van Niels van Taagten, hoogleraar kunstmatige intelligentie, is gebleken dat wanneer je eenmaal schakelt je zo’n  drie à vier andere dingen doet voordat je weer doorgaat waar je mee bezig was. Of dat nu op de computer is of tijdens iets anders waar je geconcentreerd bij moet zijn.

Gelukkig is het nog niet te laat. Vaardigheden verlies je namelijk niet zo maar. Net als met iedere afleiding is het moeilijk deze te weerstaan. Maar als je het bewust gaat doen kan je je spanningsboog weer opschroeven. Het advies is als volgt: Begin eens met één boek per maand. Je hoeft het internet en dus je computer en smartphone helemaal niet meteen weg te gooien, we moeten het alleen beter leren combineren. Door bekend te zijn met je gedrag ben je al op de helft en dat geld voor iedere trend die te maken heeft met het zogeheten ‘slow’.

Dat we niet in één keer kunnen stoppen met haasten is heel logisch. We hebben het nu eenmaal druk en de tijd vliegt voorbij. Wel vind ik dat we iets moeten doen met het feit dat er steeds meer concepten ontstaan rondom de trend slow. Blijkbaar is daar een behoefte aan. Dus wees net wat bewuster bezig met jezelf en de dingen die je doet. Zoals eerder gezegd, door bekend te zijn met je gedrag ben je al op de helft. Lees eens lekker een boek, kook een biologisch maaltje en sta soms gewoon eens even stil bij de kleine dingen. Wat mij betreft doe je het dan lekker slow.

 

http://www.trendystyle.net/relatie-seksualiteit/slowsex.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Slow_Food

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. David Willemsen
    18 juni 2013 om 11:30

    Leuk stuk! Vooral als je bedenkt dat we hier op een opleiding zit waarvan je spanningsboog misschien wel nog korter wordt. Ik merk aan mijzelf dat ik tijdens het lezen van dit stuk inderdaad een aantal keren word afgeleid door een trillende telefoon of een mailtje dat binnen komt. Ik vraag me dan ook af of onze generatie überhaupt wel slow wil gaan. Krijgen ze dan niet het gevoel dat ze heel veel missen?

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: