Home > Uncategorized > Eerlijk zullen wij alles delen.. (Of ruilen of lenen)

Eerlijk zullen wij alles delen.. (Of ruilen of lenen)

Delen, het wordt je met de paplepel ingegoten. Iedereen herinnert zich het nog wel. Of je nu wilde of niet, en hoe nieuw je autootje of Barbie ook was. Als je samen met iemand wilde spelen, dan moest je hoe dan ook je eigen speelgoed delen. Erg vervelend, tot dat ene moment dat je buurjongen juist datgene heeft waar jij ook graag eens gebruik van zou willen maken..

Dat we in andere tijden of zelfs in zwaar weer verkeren is voor niemand een verrassing. Banen sneuvelen met de dag en geld heeft bijna niemand meer. Ondanks alle ellende brengt dit ook positieve gevolgen met zich mee. Namelijk het ontstaan van de trend rondom delen. Of ruilen of lenen. Het is niet alleen duurzaam, het is ook de oplossing om de crisisjaren door te komen. En niet geheel onbelangrijk, het is ook nog eens heel gezellig.

Dit delen, ruilen of lenen wordt ook wel de ‘sharing economy’ genoemd. De vraag die centraal staat binnen de deeleconomie is: ‘Moeten we spullen bezitten om ze daadwerkelijk te kunnen gebruiken?’  Het kopen, krijgen en bezitten van spullen is iets waar we de laatste jaren aan gewend zijn geraakt. Maar waarom hebben we nu eigenlijk een auto, een tafel of een hamer? Precies! Om het te gebruiken.  Het antwoord op onze centrale vraag luidt als volgt:  Iets hoeft niet van jou en van jou alleen te zijn om het te kunnen gebruiken.

Op zich is ruilen en delen niets nieuws. Zoals eerder gezegd, we zijn er  bijna allemaal mee opgevoed. Maar ook op grote schaal word er altijd al geruild. Neem bijvoorbeeld de hippies, zij zijn er beroemd mee geworden. Het enige verschil met toen is, hoe kan het ook anders, het web. Door de komst van internet is het gemeenschappelijke ruilen een stuk makkelijker geworden.

Ondanks dat het internet het makkelijker maakt om platforms op te zetten waarop men diensten en producten kan delen, ruilen of lenen is dit niet de voornaamste reden waarom men weer massaal begint te ruilen. Volgens toekomstpsycholoog Tom Kniesmeijer is het de onvrede over grote instituten en bedrijven geweest. “Waar je ook bent, overal kun je eten bij een McDonalds en slapen in het Hilton. Allemaal massaproductie en eenheidsworst waar je te veel betaalt voor minimale service.”  Ook de economische crisis is de dus niet de aanleiding geweest, zoals vaak wordt gedacht. Net als het web heeft dit het proces alleen versnelt. Want wanneer je deelt help je elkaar niet alleen, het is ook nog eens duurzaam en bovenal het bespaart.

Delen moet je doen!

Om een duidelijk beeld te geven van wat er zoal word gedeeld en om aan te geven in welke mate de trend aanwezig is bij deze een aantal voorbeelden:

Thuisafgehaald.nl

Deze website brengt vraag en aanbod bij elkaar. Hou jij regelmatig restjes eten over of kook je altijd voor een weeshuis? Dan is iemand die weinig tijd heeft om te koken erg blij met jou. Op www.thuisafgehaald.nl kan je op een overzichtelijke manier jouw overige maaltijdjes aanbieden of zien waar je iets lekkers op kunt halen. Uiteraard moet je wel zelf even wat tupperware meebrengen.

Snappcar.nl

Via deze website kun je van buurtgenoten een auto lenen, verzekerd en wel. Er staan in Nederland per 1000 Nederlanders 470 auto’s stil. Een beetje onnodig vond snappcar.nl. Uiteraard kan je zelf ook je auto verhuren.  Daarbij zijn er nog meer van deze initiatieven zoals mywheels.nl of webo.nl

Spullendelen.nl

De naam zegt het al. Via deze website kun je verschillende spullen lenen en uitlenen. Soms heb je iets maar één keer nodig. Waarom zou je het dan kopen? En natuurlijk andersom. Jij hebt iets aangeschaft en eigenlijk staat het nu alleen maar stof te happen. Leen het uit!

En op deze manier kunnen we nog wel even doorgaan. Naast websites is er bijvoorbeeld ook het Repair Café. Is je rist van je jas stuk of je koptelefoon? Ben jij handig met van alles en nog wat? Tref elkaar dan in het Repair Café. Of #durftevragen. Wil je gewoon even advies. Stel je vraag op twitter en gebruik de hashtag van durftevragen. Dagelijks zijn er 220.00 mensen bereid om hun kennis met jou te delen.

Delen is niet armoedig meer

Delen armoedig? Echt niet! Volgens trendforecaster Andrea Wiegman is er nog een interessante verandering gaande. “Mensen vinden het niet meer zo belangrijk om veel te verdienen. Ook het consumeren  is veranderd. (…) Het nieuwe credo is: less is more. Delen is niet armoedig meer. We doen het niet uit pure noodzaak. Integendeel, het heeft juist waarde en status gekregen om een auto te delen, of om op vakantie bij een wildvreemde op de bank te belanden.”  Daarbij stond collaborative consumption, zoals het delen in de VS ook wel heet, in Time Magazine als één van de ideen die de wereld zouden moeten verbeteren.

Het zit wel goed

Net als met alles in het leven baart oefening, ook binnen de wereld van het ruilen en delen, kunst. Dat het de eerste keer wat onwennig is daar kan ik helemaal inkomen. In het begin zul je dan ook alles dubbel checken. Echter is het systeem gebaseerd op wederzijdse diensten. “Wanneer iemand kwaad wil valt hij of zij waarschijnlijk heel snel uit het systeem.”  Stelt Tom Kniesmeijer. We hebben online teruggevonden wat we offline kwijt waren geraakt.

Kortom, wacht niet langer. Ga je zolder weer eens op en kijk waar je een ander blij mee kan maken. Zoals onze wijze Griekse filosoof en geschiedkundige, Pythagoras, ooit zei:  ‘Wil je vreugde vermenigvuldigen, dan moet je haar delen.’

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. David Willemsen
    18 juni 2013 om 11:45

    Delen en ruilen is zijn natuurlijk eeuwenoude begrippen. Iedereen kent het maar niet iedereen doet het met dezelfde reden. Sommige doen het om rond te kunnen komen, andere om er juist nog rijker (aandelen) van te kunnen worden. Ik als enig kind opgevoed en kon als kind bijna alles krijgen wat ik wilde mits ik het met mijn vriendjes en vriendinnetjes deelde. Hierdoor heb ik geleerd dat gedeelde pret beter is dan wanneer je dat speelgoed alleen voor jezelf hebt. Ik geloof dat we de goede kant op gaan. Steeds meer groot geld bezitters krijgen het besef dat ze moeten delen. Ze realiseren zich dat ze in een positie zitten waarin ze kunnen en ook moeten delen, zeker in deze tijd.
    Spullen zijn maar spullen en zijn het leukst als je ze met elkaar gebruikt. Toch zijn er nog steeds bankiers die miljoenenbonussen aannemen. Krijgen die mensen al dat geld in hun eentje op? Zouden er geen ruil of deel betastingen moeten komen op dat soort bedragen?

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: