Home > Lifestyle > Goed voor de natuur, plant een potlood

Goed voor de natuur, plant een potlood

Je eigen groente verbouwen, klinkt leuk maar voor mijn tante in Portugal is het met bloed, zweet en tranen eindelijk gelukt. Het is helemaal in, je eigen moestuin. Of je nu in de stad woont of buiten het centrum, er zijn allemaal soorten en maten waarin je je eigen groenten, fruit en kruiden kunt kweken. Het internet staat vol met tips en leuke spullen die je ervoor kunt gebruiken. Het schijnt vooral in de grote steden populair te zijn, zeker nu er generaties kinderen komen die niet weten waar groenten vandaag komen, puur omdat ze al hun hele leven in de stad wonen.

Urban gardening, het kan op vele verschillende manieren. Van hangbakken op het terras tot kleine potjes aan het raam. Het maakt niet uit hoeveel ruimte je hebt, er is altijd een oplossing. In Amsterdam is er vorig jaar het grootste Urban Farming Dak van Europa geopend. Op het dak van het voormalige V&D hoofdkantoor kunnen werknemers van verschillende kantoren hun eigen moestuintje bijhouden. Vanuit de visie dat de toekomst van werken en ondernemen gaat om ontmoeten, is dit een unieke kans om contacten te leggen met andere ondernemers. Ze kunnen elkaar daar ontmoeten en samen werken. Hier plukt iedereen ‘de vruchten’ van, niet alleen 100% biologische producten maar misschien ook nieuwe samenwerkingen.

Hoewel urban gardening begon als een microtrend is het nu uitgegroeid tot een ware mesotrend. Er ontstaan zelfs microtrends in de trend Urban gardening. Zo worden er nu ook eetstokjes aangeboden die je kan planten en potloden die te kort zijn om te gebruiken kun je nu planten. Een creatieve manier om om te gaan met afval en biedt veel mogelijkheden voor de toekomst van hoe we met afval omgaan. Aan het uiteinde van de eetstokjes zitten capsules met een zaadje erin, deze plant je in een beetje aarde en geeft het water. Een voordeel is dat het zaadje wat uitgroeit zich kan ‘ophijsen’ aan het eetstokje, zodat de plant steviger is en minder snel knakt. Het potlood werkt in principe hetzelfde, aan het uiteinde zit een capsule waar een zaadje in zit. Dit deel plant je in wat aarde en geeft wat water. Een verschil met de eetstokjes is dat je bij het potlood kan kiezen wat je uit wilt laten komen. In de potloden zitten zaadjes van fruit, groenten en kruiden, je kan zelf je potlood kiezen welke je wilt.

Al deze trends hebben te maken met duurzaamheid. Mensen hebben de behoefte aan biologische producten en willen weten waar het vandaan komt. Ze willen niet dat hun groenten en fruit worden bespoten met chemicaliën en het is goedkoper om ze zelf te telen. Ik zie wel iets in de eetstokjes en potloden. Het is een originele manier om met je eigen afval om te gaan en om van iets ouds weer iets nieuws te maken. ik ben benieuwd met welke andere ideeën ze nog komen binnen de trend om bewuster om te gaan met je voedsel. Zouden er in de toekomst meerdere oplossingen komen om je afval ‘te planten’ en er iets nieuws uit komt groeien.

Bronnen:

http://www.duurzaamnieuws.nl/bericht.html?id=82311

http://www.yankodesign.com/2011/10/18/chopstick-gardens/

http://www.kickstarter.com/projects/democratech/sprout-a-pencil-with-a-seed

Advertenties
Categorieën:Lifestyle
  1. David Willemsen
    18 juni 2013 om 13:31

    Ik zou ook absoluut wel een moestuin willen. Zorgen voor je eigen eten en tegelijkertijd ook weten dat wat je eet heel bewust en met zorg is gemaakt, vind ik erg belangrijk. In deze tijden van crisis is het ook een te voorspelbare trend. Het is hip om gezond te eten en als je daar ook nog is minder voor betaald is het helemaal mooi. Het probleem is echter dat ik maar drie minuten hoef te lopen of ik sta in een biologische winkel. Deze winkel deelt haar moestuin met mij, ik moet er alleen wel vet voor betalen. Ik vraag me dan ook af hoe je mensen zo ver kunt krijgen dat het hebben van een moestuin normaal is. Nu kleeft er nog een soort van armoedig stereotype aan vast. Gezond eten is leuk maar het moet ook hip zijn toch?

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: