Home > Uncategorized > Drones

Drones

Een onbemand luchtvaartuig, ook wel drone genoemd, is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. Niet alleen toestellen die op afstand worden bestuurd vallen hieronder, maar ook toestellen die volgens een geprogrammeerde opdracht handelen. Een belangrijke toepassing van zulke toestellen is voor militaire doeleinden. Maar ook smokkelaars maken gebruik van deze onbemande vliegtuigjes.

In Amerika zijn drones al heel bekend. Het Amerikaanse leger maakt veel gebruik van deze onbemande toestellen. Deze onbemande toestellen worden vanaf de grond bestuurd. Het is zelf zo dat de toestellen vanaf de basis in Amerika bestuurd worden terwijl ze in Afghanistan of Pakistan vliegen. Het Amerikaanse leger zegt dat  deze drones nodig zijn bij het bestrijden van terrorisme, ook zouden deze onbemande toestellen veel nauwkeuriger zijn dan bemande toestellen. Om precies te zijn, zo’n 10 centimeter nauwkeuriger.

Het Amerikaanse leger maakt zoveel gebruik van deze drones dat in 2012 meer desk-piloten opgeleid werden dan ‘gewone’ piloten.

Na de ‘ouderwetse’ oorlog die Bush in Irak voerde is het nu de taak aan Obama. Maar waarom zouden ze nog langer het leven van hun eigen burgers riskeren als het ook anders kan? Obama voert de terroristen bestrijding uit door middel van drones.

Uit cijfers blijkt dat de Amerikaanse drones in 2012 zo’n 350 aanvallen in Pakistan heeft uitgevoerd, dit is er bijna elke dag 1! Bij deze aanvallen komen naast terroristen ook veel burgers om het leven. Het blijkt zelfs zo te zijn dat er 49 burgers gedood worden voor elke terrorist die gepakt wordt. Sowieso vallen er veel onschuldige doden bij een oorlog. Maar een oorlog waarbij gebruik wordt gemaakt van drones wordt het doden aantal er niet minder op.

Ook in ons eigen land komen drones steeds vaker voor volgens Rejo Zenger, blogger en burgerechtenactivist. Volgens hem vliegen drones bijna twee keer per week door het Nederlandse luchtruim. Waarom is vaak onduidelijk. Volgens Zenger is het ministerie van Defensie niet happig op het vrijgeven van specifieke informatie over het hoe en waarom van de dronevluchten. Dat komt deels doordat een drone kan worden ingezet bij een geheime opsporing, en daar mag niets over gezegd worden.

Naast het feit dat drones onbemande vliegtuigen zijn, zijn ze ook behangen met camera’s, microfoons, infraroodcamera’s en warmtesensoren. Ze zijn bestuurbaar vanaf de grond en kunnen soms ook zelf naar bepaalde coördinaten vliegen. Een drone kan je dus makkelijk veel informatie verschaffen op afstand. In Nederland gebruikt men de drones van de Raven-serie meestal voor niet-militaire doeleinden. Deze drones kunnen bijvoorbeeld helpen om toezicht te houden op evenementen. De vliegtuigjes kunnen ook wietplantages opsporen doordat ze warmtebronnen kunnen spotten.

Al deze ontwikkelingen van de drones en het gebruik ervan dor militairen spelen zich voornamelijk af op macro gebied. Dit door het gebruik van drones door militairen en de aanschaf ervan door de overheid. Maar ook heeft heel de maatschappij ermee te maken door dat drones een inbreuk kunnen doen op je privacy. Volgens Corien Prins, hoogleraar Recht en Informatisering aan de Universiteit Tilburg, wordt privacy al langer te grabbel gegooid. ‘Burgers moeten worden ingelicht over het gebruik van drones, gemeenten en politie moeten dus van tevoren melden dat ze ze gaan gebruiken.’

Het nadeel is dat er nog geen specifieke wetgeving voor het gebruik van drones is. ‘Dus wat wel en niet mag is nog lastig te zeggen’, zegt Corien Prins. Tot die tijd vliegen de drones ons om de haverklap nog om de oren.

Een simpele drone die kan vliegen en bestuurbaar is met je iphone of ipad mag wat geld kosten maar burgers hebben zeker de mogelijkheid om er 1 aan te schaffen. Sterker nog, wanneer je een beetje handig bent is een drone makkelijk zelf in elkaar te zetten. En met de technologie van tegenwoordig hoeft het ook niet allemaal veel te kosten. Deze ontwikkeling is op product niveau en hiermee dus een meso trend. Best een leuke hobby zou je kunnen zeggen. Een op afstand bestuurbaar of een voor geprogrammeerd vliegtuigje bouwen waar je onder andere een camera op kan zetten. Je zou er best grappige dingen mee kunnen doen. Maar zoals er bijna overal wel voor en nadelen aanzitten is dit nu ook het geval. Wat als een handig persoon zelf een drone maakt en zorgt dat deze voor geprogrammeerd is en hij er geen goede bedoelingen mee heeft. Stel je voor, net als in het Amerikaanse leger. Onbemande voorgeprogrammeerde vliegtuigjes die in de lucht hangen en van een afstand mensen neerschieten. Wat als een gestoorde maar handige individu het idee krijgt om dit na te doen? Hoe zouden we dan kunnen weten wie er achter zo’n aanslag zou zitten? Maar misschien nog belangrijker, hoe zouden we ons hier tegen kunnen verweren?

 

Minke Kroon                      |                              1587571                                |              JDE-CONC1

 

http://midoostconflict.wordpress.com/tag/drone/

http://www.policymic.com/articles/15340/drone-strikes-in-pakistan-have-killed-thousands-of-civilians

http://nos.nl/op3/artikel/481494-steeds-meer-drones-in-nederlands-luchtruim.html

http://www.rtl.nl/components/actueel/editienl/nieuws/2013/w03/drones-mag-dat-wel.xml

 

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. David Willemsen
    18 juni 2013 om 13:53

    Ik denk dat achter elke nieuwe uitvinden gevaren kunnen schuilen. Zo kunnen ook drones een gevaar zijn voor de veiligheid van mensen. Maar zeiden we dat ook niet van auto’s toen we ze voor het eerst maakten. En waren vliegtuigen voor veel mensen ook niet enge dingen waar ze geen kennis over hadden. Ik zie het liever van de zonnige kant. Zo kunnen we prachtige beelden van de aarde schieten zonder zelf te lucht in te gaan. In de filmindustrie zijn ze heel blij met deze uitvindingen en er worden prachtige shots gemaakt. Kijk naar het programma “Nederland van boven” wat een groot succes was. Zoals eerder al gezegd, elke uitvinding brengt voor en nadelen met zich mee. In dit geval ben ik erg enthousiast en maak graag gebruik van deze vliegende robots.
    Toch kan ik niet ontkennen dat de privacy van veel mensen hierdoor in gevaar wordt gebracht, maar kunnen wij dat als burger überhaupt wel tegengaan?

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: