Home > Lifestyle > Bioplastic: oplossing van het probleem?

Bioplastic: oplossing van het probleem?

Door: Remy van Kats // 1576450

Plastic is eigenlijk al sinds haar uitvinding een even grote zegen als dat het een probleem is. Voordelen zijn er genoeg: een ontelbaar aantal toepassingen, licht, soms doorzichtig, relatief makkelijk te produceren en ook nog eens goedkoop. Maar dit zorgt meteen ook voor het grootste nadeel van plastic. Door goedkope massaproductie is er simpelweg teveel van. Het spul is nauwelijks af te breken en moet echt gescheiden bij het afval terecht komen, wil er nog wat mee gedaan kunnen worden. De rampbeelden van zogeheten ‘plastic-soups’, grote balen plastic in de zee, zijn dan ook talrijk, al is dit natuurlijk voornamelijk een probleem wat we kennen van buiten onze eigen Eurogrenzen.

Zetmeel

Gelukkig staat de wetenschap ook op dit punt niet bepaald stil. Plastic is namelijk niet alleen te maken op de huidige, milieuonvriendelijke manier. Tegenwoordig kan zetmeel een uitkomst bieden. “Waarom zou je een materiaal gebruiken dat eeuwen mee gaat voor producten die je maar tijdelijk gebruikt?”, zegt Michel Verdaas. Verdaas is manager bij Rodenburg Biopolymers, een bedrijf dat zich geheel richt op de productie van bioplastic. Rodenburg gebruikt overbodige aardappelschillen om zetmeel uit te onttrekken, waar daarna dus bioplastic van gemaakt kan worden.

Toepassingen

Bioplastic op deze manier verwerken is nog niet heel lang in Nederland bekend. In Australie is het al iets meer big business. Een van de grotere spelers op de markt, Plantic Technologies, is ook niet heel toevallig op dat continent gevestigd. Zij maken nu nog wat simpele bakjes en verpakkingen. De toepassingen van bioplastic zijn nu dan ook nog wat beperkt. Het wordt vooral gebruikt voor dingen als bloempotten, golf tees, wegwerpbestek en festivalmuntjes. Bloempotten worden vaak weggegooid na het planten van de bloem. Met bioplastic kun je deze met pot en al de grond in zetten, waarna deze vanzelf oplost. Zonder coating is dit zetmeel namelijk oplosbaar in water. Nog een leuk bijkomend voordeel.

Huidige situatie

Hoe staat het nu met bioplastics? Eigenlijk het grootste gevecht dat nog gevoerd moet worden, is het met de huidige onbekendheid. Mensen kennen de term niet, weten de voordelen amper of zien er het nut nog onvoldoende van in.  “Een  belangrijk probleem is dat bioplastic op dit moment nog duurder is dan conventioneel plastic. Het wordt wel steeds goedkoper, maar de crisis werkt niet echt mee”, merkt Michel Verdaas hierover op. “Consumenten zijn best bereid om bioplastic te kopen, maar ze moeten er wel vanaf weten.” Met de alsmaar stijgende prijs van olie, dat natuurlijk nodig is voor de productie van plastic, lijkt de weg binnenkort vrij voor bioplastic. Een grote speler als Coca-Cola is al een aantal jaar geleden deels overgestapt op plantaardig plastic. Als zelfs zulke bedrijven zich erin gaan mengen, zullen ook kleinere ondernemingen eerder overstag gaan.

Toekomst

Vroeger was het milieuvriendelijke beleid van de Europese Unie zo, dat er spaarzaam werd omgegaan met verpakkingsmaterialen. Nu is er steeds vaker voorkeur voor verpakkingsmateriaal dat in zekere zin ‘duurzaam’ is. Dat wil zeggen: duurzaam geproduceerd en/of makkelijker te verwerken. Het concept ‘cradle-to-cradle’ is hierin wenselijk. Dit houdt in, dat alle gebruike materialen van het product een 2e leven kunnen hebben als het product bij het afval terecht komt. Zodra het prijsverschil tussen ‘normaal’ plastic en bioplastic nog kleiner wordt, zal de populariteit van bioplastic ongetwijfeld toenemen. Olie wordt immers alsmaar duurder, dus een alternatief is wenselijk.

Uiteindelijk is bioplastic ook geen waterdicht systeem. Er is zetmeel voor nodig en, als de vraag maar groot genoeg wordt, zullen hier extra aardappels, mais of andere grondstoffen voor verwerkt moeten worden. Hier is dan weer extra vruchtbare grond voor nodig, die dan niet ingezet kan worden voor het verbouwen van voedsel. Is geheel overstappen op bioplastic wel zo’n goed idee?

BRONNEN

  1. Rodenburg Biopolymers maakt bioplastic uit zetmeel, BioJournaal, Auteur onbekend, 08-08-2011, Verkregen van:  http://www.biojournaal.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=9491
  2. Trends en Ontwikkeling, Verpakkingsspecialist, datum onbekend, Verkregen van: http://www.verpakkingspecialist.nl/artikel.php?id=20
  3. Coca-Cola invests in world’s largest plant-based packaging facility, Bioplastic-Innovation, 10-11-2012, Verkregen van: http://bioplastic-innovation.com/tag/coca-cola/
Advertenties
Categorieën:Lifestyle Tags: , ,
  1. deniseannahauser
    25 januari 2013 om 11:51

    Waarom gaan we niet zoals vroeger met hennep werken, dit spul is oerdegelijk en het is biologisch afbreekbaar. Net zo met vlas. Ik heb weleens gehoord dat van beide stoffen zijn heel goed en goedkope tassen en andere producten te maken. Ik begrijp niet waarom er telkens iets nieuws ontwikkeld moet worden, terwijl het alternatief misschien al jaren bestaat.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: