Home > Media > TV

TV

Door:           Donny van Aalten
Datum:        18 januari 2013

1577967

Groot groter grootst

We houden allemaal van entertainment zoals films, tv series, saaie overbodige programma’s kijken en gamen. Wat hebben ze allemaal gemeen? Ja, een tv! Het liefst kijken we alles op een zo’n groot mogelijke tv. Dat zie je meteen wanneer je bij de Media Markt naar de film afdeling gaat en ze hebben er weer een groot plasma tv staan. Altijd staan er mensen naar het scherm te staren en allemaal denken ze, “dat moet ik hebben”.

De afgelopen decennia is er veel veranderd op tv gebied. Van zwart wit naar kleur, 4:3 naar 16:9, van beeldbuis naar LCD, Plasma, Led en OLED. En laten we het verschrikkelijke 3D maar vergeten. Natuurlijk zijn de bedrijven die tv’s maken allang bezig met de volgende stap. Vorig jaar op de CES werden al verschillende 4k tv geshowd. Dat zijn tv’s met een hogere resolutie dan de huidige full HD tv’s.

Dit jaar ging die trend door op tv gebied en kwamen meerdere partijen die hun tv’s lieten zien op de CES 2013 in Las Vegas (Ces staat voor Consumer Electronics Show). De CES is jaarlijks en worden de nieuwste producten getoond voor de consument.

Gebogen scherm

Samsung en LG toonden op de CES iets fascinerends. Een tv met een gebogen scherm. Beide kwamen ze met het nieuws naar buiten, “Wij zijn de eerste met een gebogen tv”. Wie als eerst de tv had met het gebogen scherm kan me weinig schelen. Ik wil er gewoon 1.

Inches

De grootte van tv blijven ondanks de nieuwe resolutie van 4k nog steeds groeien. Op de CES toonde Samsung een tv van 110″. Dat is bijna 2,5 meter. Dat is heel erg groot. De ander maten van tv die getoond werden zaten allemaal rond de 55 en 65 inch.

Content

Nu met de komst van al die nieuwe tv’s kan je afvragen of er ook al content is. Op dit moment is er 1 film en dat is The Hobbit. Dat is weinig en hopelijk voordat ze echt op de markt komen is er hopelijk meer content.

Trend

Nu nog de vraag, zijn de nieuwe ontwikkelingen binnen tv’s een trend. Persoonlijk van wel. De techniek verandert als maar door en de tv’s blijven veranderen. De trend is een maxitrend op productniveau en komt voort uit de megatrend technologische ontwikkeling.

Microtrend: TV

Maxitrend: Verbeterde ervaring

Megatrend: Technologische ontwikkeling

Discussie

Mijn vraag aan jullie is, gaat de techniek te snel of te langzaam en wanneer komt er een moment wanneer we geen tv’s meer nodig hebben voor onze entertainment. Bedankt voor het lezen van mijn artikel.

Bronnen

1. CES. Binnengehaald op 18 januari 2013 van

http://www.cesweb.org/Home.aspx

2. CES 2013. Binnengehaald op 18 januari 2013 van

http://tweakers.net/tag/Ces2013/

3. Samsung toont tv met kromming. Binnengehaald op 18 januari 2013 van

http://tweakers.net/nieuws/86544/samsung-toont-oled-tv-met-kromming-op-ces.html

4. LG toont tv met kromming. Binnengehaald op 18 januari 2013 van

http://tweakers.net/nieuws/86529/lg-toont-oled-tv-met-gebogen-scherm-op-ces.html

5. Samsung toont 110 inch tv. Binnengehaald op 18 januari 2013 van

http://tweakers.net/nieuws/86507/samsung-toont-110-inch-uhd-tv.html

Advertenties
Categorieën:Media
 1. oliviakadarman
  18 januari 2013 om 21:27

  Ik denk niet dat de tv ooit weg gaat. Ik heb laatst een onderzoek gelezen waarin stond, wanneer we de woonkamer blijven hebben, zal de tv ook blijven. De tv wordt nu de laatste tijd steeds meer aangepast op de moderne technologie. Gaat het voor sommigen iets te snel? Ja dat denk ik wel, maar dan met name voor de oudere generatie. Maar op een gegeven moment vallen wij onder die ‘oude’ generatie en kunnen we ook niet snel meer over switchen op de nieuwste snufjes. Er zijn nog zoveel mogelijkheden die kunnen, en wanneer je denkt dat ze alles al hebben gedaan.. komen ze vast met iets nieuws.

 2. everthu
  19 januari 2013 om 18:07

  We zullen altijd televisies hebben, misschien niet meer zoals we het nu kennen, maar nog wel met ongeveer dezelfde inhoud. Ik kan me voorstellen dat we binnenkort tv gaan kijken op bijvoorbeeld onze mobiel of laptop. Je kan nu al tv kijken op je tablet. Ik denk dat de techniek op dit moment te snel gaat. Er komen nu zoveel verschillende televisies uit met enorme prijzen, dat het bijna niet meer te volgen is voor de consument. Veel mensen willen gewoon een televisie waarop ze tv kunnen kijken. Tegenwoordig kunnen we zelfs internetten op onze televisie. Waarom zouden we dat willen? We kunnen op veel betere en fijnere manieren internetten. Daarnaast is de technologie niet altijd een verbetering. Veel tv’s gaan een stuk korter mee dan de oudere televisies.

 3. 20 januari 2013 om 21:12

  Ik vind de ontwikkelingen op het gebied van televisies zelf erg leuk. Vooral omdat je er ook wel dagelijks te maken mee hebt. Zelf denk ik dat de ontwikkeling binnen deze trend erg snel zal gaan. Ook als je kijkt naar bijvoorbeeld mobiele telefoons zie je gewoon dat er overal steeds meer vernieuwingen op toegepast worden. De gemiddelde consument heeft nu eenmaal behoefte aan vernieuwing. Tevens is het flexibele scherm ook al toepasbaar geworden op mobiele telefoons.

  Zelf denk ik wel dat de televisie steeds meer achterhaald gaat worden en ik ben ook benieuwd wanneer er een nieuw middel gaat komen die, naast alleen zend, ook input kan krijgen. Wij als consument bevinden ons steeds meer op het niveau dat wij overal zelf input op willen hebben zodat we het naar onze eigen hand kunnen aanpassen, of juist om iets heel persoonlijks te maken.

 4. 24 januari 2013 om 21:20

  Ik ben van mening dat de televisie zeker niet zal verdwijnen! In de loop der jaren is de diversiteit in media flink toegenomen. Maar zelfs met de komst van internet en smartphones zijn de ‘ouderwetse’ kranten niet verdwenen. Wat ik laatst wel ergens las, was dat de kranten en tijdschriften zich op kleinere en gerichte doelgroepen gaan richten.

  Ik denk dat de ontwikkeling van de televisie zo snel gaat omdat de merken met elkaar willen concurreren. Ze moeten toch ergens op kunnen verschillen van elkaar. Maar uiteindelijk zullen ze alleen maar zichzelf hiermee hebben ben ik bang. Er komt een moment dat iedereen in elke kamer al een nieuwe tv heeft en het dan nog wel even gaat duren voordat er weer een nieuwe televisie nodig is.

 5. 12 april 2013 om 15:04

  Ook ik denk niet dat de televisie zo maar uit de Nederlandse huiskamers gaat verdwijnen. Voor veel mensen is televisie nog steeds een vorm van entertainment en ontspanning. Ondanks dat er tegenwoordig tablets, smartphones en veel andere devices bij zijn gekomen word bijvoorbeeld de krant nog steeds gelezen. En is dat niet een veel oudere media uiting?

  Dat de grootte als maar blijft veranderen geloof ik zo. Het opzoeken van grenzen blijft natuurlijk interessant. De ontwikkelingen gaan heel snel! Maar een televisie is nog steeds een televisie, de kwalitiet van het scherm is verbeterd en het nieuwe model is vast weer een stuk dunner. Toch blijft er een aan\uit knop opzitten en is het mogelijk om naar verschillende zenders te zappen. Op welke manier dan ook. Daarbij gaat een televisie lang mee. Je hoeft niet iedere ontwikkeling bij te benen om gewoon televisie te kunnen blijven kijken. Ook wanneer je een nieuwe tv aanschaft zijn is de basis nog steeds hetzelfde. De ontwikkelingen gaan dus snel maar wat mij betreft niet te snel.

  Zoals ik in het begin al aan geef kijken nog veel mensen televisie ter ontspanning. Verstand op nul en lekker een programma kijken. Natuurlijk kan dat ook op de laptop of op een tablet maar daar ontvang je tussendoor ook steeds mail en andere berichten op. Kortom een hoop ruis. Persoonlijk denk ik dat er veel mensen zijn die het heerlijk vinden om ’s avonds even los te komen van onder andere hun mailbox. Ik denk dat de eenvoud van de televisie (maar ook van de krant en een leuk tijdschrift) uiteindelijk juist hun kracht word.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: