Home > Lifestyle > Urban Gardening

Urban Gardening

Door: Sydney Groot

Ik stuit steeds vaker op van die te gekke filmpjes van initiatieven waarbij stedelingen gaan tuinieren in de stad. Op daken van wolkenkrabbers worden bijvoorbeeld tuintjes aangelegd waarbij men verse groente en/of fruit kweekt voor eigen consumptie. In Amsterdam is het initiatief stadsboeren ontstaan, op een brak liggend terrein van een oude tram remise staan nu verschillende bakken die je kunt huren om er te tuinieren.

Steeds meer grote steden hebben van dit soort initiatieven, het is dus een trend aan het worden. Dit heeft te maken met het feit dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze eten. We weten ondertussen dat grote boerderijen hun teelt besproeien met giftige chemicaliën om ze zo te beschermen en lopen daardoor dus risico. Biologisch en Ecologisch kweken zijn voortgekomen uit deze bewustwording, zelfs sommige grote boerderijen passen hun beleid aan om zo in te spelen op deze mindset.

Er zijn verschillende varianten van urban gardening, één daarvan is window farming. Bij window farming hang je de planten voor je raam waardoor ze zonlicht krijgen. Dit is een manier van urban gardening die minimaal werk vereist plus het feit dat het er decoratief uitziet! Door dit soort initiatieven wordt urban gardening zeer laagdrempelig en zodra iets laagdrempelig is wordt het interessant voor een grotere groep mensen. Daarom zie ik een stijgende lijn in deze trend en zal het steeds meer populariteit vergaren.

Bovendien schijnt het dat steeds minder jongeren weten waar groente en fruit vandaan komen, als je het hun vraagt zal een groot deel ‘supermarkt’ als antwoord geven. Dat een wortel onder de grond groeit weten veel kinderen niet eens, dit is voor veel mensen een goede reden om extra aandacht te besteden aan de toekomst van de agricultuur. De agricultuur heeft echter een zeer stoffig imago, urban gardening daarentegen is next level.urban gardening farming gardens guerrilla organic

Bronnen:

http://home.lifegoesstrong.com/article/urban-gardening-trend

http://www.stadsboeren.org/

 

 

Advertenties
Categorieën:Lifestyle
 1. 21 december 2012 om 19:08

  Zeer interessant onderwerp. Het is leuk en interessant om te zien dat urban garderning steeds populairder wordt. Zo gaan mensen dus in de grote steden steeds meer nadenken over het milieu en over het verkrijgen van biologische producten. Ik vraag me echter wel af waarom dit nu pas zo’n succes wordt. Zou het dan toch te maken hebben met dat mensen ter besparing zich gaan richten op het urban gardening.

  In Nederland zijn er ook veel vragen over het urban gardening, zoals jij aangaf is het inderdaad vrij populair in Amsterdam. Er komt wel kritiek over het urban gardening. Zo las ik dat er veel kritiek komt van uit de Achterhoek en het oosten van Nederland. Daar sta je immers binnen een kwartier al tussen de weilanden. En in Nederland is er zelfs overproductie, dus als stadsboer zal je echt iets nieuws moeten telen om kans te maken om financieel te overleven.

  In metropolen als bijvoorbeeld New York, Hongkong en misschien ook op den duur wel Amsterdam moeten ze serieus met stadslandbouw aan de slag.

  Al met al denk ik dat er zeker markt in zit, kleinere steden en landen moeten echter nog niets met het urban gardening doen. Als je met overproductie zit moet namelijk van alles weg gegooid worden en is het lastig om als stadsboer financieel je slag te slaan. Voor de grote metropolen kan het zeker een oplossing zijn omdat daar bijna geen ruimte meer over is om verse groentes te verbouwen.

  http://www.rtl.nl/xl/#/u/e57012b7-dc45-46f7-891e-8012ca46df53/

 2. kazpaul
  30 december 2012 om 13:39

  Urban gardening is nu heel hip. Toen ik nog in Londen woonde hoorde ik het heel veel. Maar dat was vooral binnen de stad. In Nederland zou Urban Gardening misschien alleen iets zijn voor mensen in de grotere steden en dan vooral in de randstad. Het initiatief is goed, maar zoals Joost al aangaf is dat er in Nederland een grote overproductie is van goederen. Wel is het leuk om voor jezelf wat te verbouwen en vervolgens te gebruiken in je maaltijden. Dan heb je toch nog iets vers en van jezelf.

  Urban gardening is vooral groot geworden in grote steden, omdat mensen iets wilden verbouwen, maar daar eigenlijk de ruimte niet voor hebben. Op initiatief van medebewoners kon er zo een stukje van het dak worden vrijgemaakt voor een tuintje. Het is dus een soort van maatschappelijke kwestie, met daarbij dat je ook nog lekker bezig kan zijn met je groene vingers. Ook willen mensen tegenwoordig steeds vaker producten uit de regio, dit zag je in Engeland heel veel op verpakkingen. Er stond bijvoorbeeld: “100% British beef” of een vlag van Groot-Brittannië. Alsof de koe uit een Britse weide lekkerder zou zijn dan uit bijvoorbeeld een Franse. Het gaat vooral om het gevoel en het lekker bezig zijn voor eigen gevoel. Het is een onderdeel van zelf-ontplooing, want dat is wat mensen echt zoeken.

  Persoonlijk denk ik dat urban gardening wel een trend is die blijft. Mensen willen gewoon lekker bezig zijn en dat vooral thuis. Als je naar de stadstuinen kijkt is dat toch stukken minder. Daarnaast kan het zo zijn dat als je in New York woont, je minimaal 3uur bezig bent om op het platteland te zijn. In Nederland is dat niet het geval, maar wat ik al eerder aangaf, het is fijn om zelf iets te verbouwen en te hebben.

  Bronnen:

  http://www.pluspost.nl/guerilla-gardening-rukt-op-in-nederland/9618/

  http://www.housetohome.co.uk/room-idea/picture/urban-garden-ideas-10-design-tricks

  http://www.cultivatelondon.org

  http://www.standard.co.uk/lifestyle/londons-urban-gardeners-can-really-dig-it-6387218.html

 3. 31 december 2012 om 13:58

  Ik heb laatst ook het item gezien die Sydney heeft gepost en was geïntrigeerd door de trend urban gardening. Ik denk dat deze trend een goede trend is en misschien wel eens iets kan gaan doen tegen de overproductie in Nederland.

  Ik heb het idee als ik naar mijn eigen omgeving kijk dat mensen zich steeds meer bewust worden van hun voedsel. Ze vragen zich af, is dit bespoten? Welke E-Nummers zitten hier in?(Je hebt nu zelfs de E-Nummers app op de iPhone zodat je in de winkel kan checken wat welke E-nummers er “goed” voor je zijn) Is dit wel goed voor me en waar komt dit vandaag?

  Met urban gardening kan je al die vragen overboord gooien want je verbouwd het zelf. In de toekomst denk ik dan ook dat er steeds meer vraag is naar vers. Je ziet nu namelijk dat er heel veel wordt geproduceerd voor de massa en als tegen actie komt dan dit. Mensen zijn er klaar mee om hun lichaam te “vergiftigen” en gaan dus opzoek naar gezondere, maar ook goedkopere alternatieven. Ik denk dat urban gardening hier naadloos op aan sluit.

  Om even op Kaz zijn verhaal aan te sluiten dat alles uit de regio moet komen alsof een koe uit Groot-Brittannië lekkerder is dan uit Frankrijk dat het verhaal voor je eigen gevoel lekker is, is denk ik deels waar. Een andere kant is dat je de community steund en zo de economie levendig houdt bij jou in de buurt. Dit is een van de redenen waarom restaurants kiezen voor producten uit de regio(en daarnaast zo minder mogelijk vervoerdskosten hoeven te betalen)

  Al met al denk ik dus dat urban gardening pas het begin is van de tegen-trend tegen de massaproductie en dat we in de toekomst nog meer van dit soort vernieuwende methodes gaan zien op het gebied van landbouw.

  http://evmi.nl/voeding-gezondheid/helft-nederlanders-bezorgd-om-e-nummers/
  https://itunes.apple.com/nl/app/e-nummers/id371668009?mt=8
  http://www.bouillonmagazine.nl/iphone-app/
  http://www.nmfgroningen.nl/default.aspx?page=6256
  http://www.elkedaglekkervers.nl/concepten/kruidenierwereld/gewoon-lekker-eten-en-drinken-uit-de-regio/

 4. 7 januari 2013 om 13:41

  Ik ben het met je eens dat urban gardening best eens groot kan worden. Zeker in de huidige tijd. Alles moet duurzaam zijn en mensen hebben nou eenmaal behoefte hier aan. Biologisch, groen, duurzaam zijn de trends waar we rekening mee moeten houden.

  Zo heb je tegenwoordig ook al urban beekeeping. Hierbij worden bijen gehouden op plekken waarvan je het niet verwacht. Neem bijvoorbeeld het treinstation in Parijs. Ook voor urban gardening en farming is dit belangrijk. Steeds meer bijen sterven waardoor zij minderen planten bestuiven. Hierdoor hebben ook planten het moeilijker. Het is dus ook nog eens een trend niet nodig is.

 5. laurenceloo
  14 januari 2013 om 19:38

  Voor veel mensen zal dit een geweldig iets zijn. Ikzelf ben wat terughoudender. Sommige dingen moet je gewoon laten op de plek waar het vandaan komt. Je gaat toch ook geen metrolijnen aanleggen om vanuit Klazienaveen sneller in Dedemsvaart te kunnen zijn. Of flatgebouwen plaatsen naast de boerderij van boer Vriezema? Als ik verse of biologische producten wil vind ik het juist vet om door die dorpen te rijden. Dat je echt nog een beetje moeite moet doen voor die producten. Is voor velen ook een stukje belevenis wat erbij komt kijken.

  Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd om elke week je producten op het platteland te halen. Daarom denk ik ook dat dit voor een grote groep mensen een uitkomst zal zijn. Vooral in wereldsteden als New York, Londen en Peking is het zelfs noodzaak, daar zie je ook dat het echt booming is. Toch denk ik dat het in Nederland niet echt groot zal worden vanwege het feit dat je hier zo op het platteland bent. We zullen zien!

 6. 26 maart 2013 om 17:20

  Ik denk, net als Kazpaul en Joost, dat urban gardening heel leuk en handig is in echt grote steden. Steden zoals Londen, Berlijn en New York. Steden die zo groot zijn dat er niet openlijk de ruimte is om bijvoorbeeld groente te verbouwen. Hierdoor weten stadskinderen inderdaad niet waar een aardappel vandaan komt, omdat ze het simpel weg nooit gezien hebben. Misschien is urban gardening juist wel een manier voor scholen om kinderen met het planten en bijhouden van groenten en fruit in aanraking te laten komen.

  Wel denk ik dat urban gardening ook erg leuk is voor in studentenhuizen of flats. Voor mensen met weinig ruimte is er dan de mogelijkheid om op een leuke manier ook wat groenten te verbouwen.
  Misschien wordt urban gardening nog populairder door de crisis. Mensen hebben toch minder geld en alles wordt duurder. Daar waar je kan bezuinigen is mooi meegenomen. Wat eigen groente verbouwen scheelt dan al een hoop qua kosten! Maar ik denk dat wij Nederlanders eerder de volkstuinen op gaan om onze eigen groenten te verbouwen, dan dat we op het dak gaan staan op de plantjes water te geven.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: