Home > Uncategorized > Crowdfunding

Crowdfunding

Door: Luuk van Velthoven

Wat is Crowdfunding?

In tijden waar het economisch niet zo goed gaat met de wereld staan creatieven op met nieuwe ideeen. Zo bestaat er sinds een paar jaar het begrip crowdfunding. Crowdfunding is een nieuwe manier om geld in te zamelen voor jou idee. Als je een goed idee hebt moest je vroeger naar de bank toe om daar een lening aan te kunnen vragen. Dat was niet altijd makkelijk. Tegenwoordig kan je met crowdfunding jou idee online zetten en mensen kunnen dat lezen. Als mensen het een goed en interessant idee vinden kunnen zij daarin gaan investeren. De investeerders krijgen daarvoor wel wat terug. Dat is iets wat van te voren afgesproken wordt.

Afgelopen jaar werden er op meer dan 200 crowdfunding platforms meer dan 300 miljoen Euro opgehaald. De verwachting is dat dit komend jaar met nog eens 50% zou gaan stijgen. Deze nieuwe manier van geld binnenhalen is in mijn ogen nog een microtrend want het is nog in de beginfase.

Crowdfunding komt voor uit de maxitrend dat steeds meer mensen zelfstandig willen zijn en willen ondernemen. Elk jaar neemt het aan zelfstandig ondernemers toe. Niet al deze ondernemers krijgen een lening bij de bank en proberen dus op nieuwe manieren aan geld te komen.  Zo is er bijvoorbeeld de website Cinecrowd waar filmmakers hun idee voor een film of documentaire online kunnen zetten. Als het verhaal bevalt kan je geld geven om deze film te realiseren. Als dank krijg je misschien een figurantenrol of kom je te staan in de eindcredits. Voor vele sectoren zoals de filmsector is dit een mogelijkheid om eindelijk eens iets te maken.

De dwang om zelfstandig te ondernemen komt verder voort uit de megatrend individualisme. Al een paar decenia lang denken wij steeds meer aan onszelf en wat goed is voor ons. Door crowdfunding kunnen wij mensen zelf iets opzetten en zijn minder afhankelijk van een baas. Je idee moet uiteraard nog wel goed zijn want je bent nog steeds afhankelijk van derden. Als andere mensen jou idee niet goed vinden krijg je er ook geen geld voor. Crowdfunding hoeft niet perse uit geld te bestaan. Er zijn ook initiatieven waar kennis wordt gevraagd om bepaalde vraagstukken op te kunnen lossen.

Er is in Nederland laats een heel grote crowdfunding actie geweest. Mensen konden samen met andere mensen een windmolen kopen. 3000 mensen hebben hier aan meegedaan en zijn samen eigenaar geworden van deze windmolen. Op deze manier heeft het bedrijf geen geld hoeven te besteden aan het kopen van de windmolen. De koper krijgt voor deze investering goedkope energie en heeft hier nog jaren profijt van.

In Nederland is er op dit moment nog geen wetgeving wat betreft crowdfunding. De vraag is ook of deze manier van geld en kennis verzamelen toegestaan blijft. Ik vind het een slimme en creatieve manier om een doel te kunnen bereiken. Denken jullie dat de impact van crowdfunding groter gaat worden de komende jaren? Gaan er ook landelijke initiatieven van start?
Bronnen:

http://www.frankwatching.com/archive/2012/10/30/crowdfunding-in-europa-groeit-naar-300-miljoen-euro/

http://www.cinecrowd.nl/help.php

http://www.crowdfunding.nl/wat-is-crowdfunding/wat-is-crowdfunding/

Categorieën:Uncategorized
 1. eelkeverboom2
  6 januari 2013 om 12:49

  Interessant artikel over een trend die denk ik op veel markten nog door gaat komen. Het idee dat individualisme er voor zorgt dat we op kleine schaal werken en vooral met netwerken sluit goed aan bij het crowdfunding idee. Door voor grote ideeën geld in te zamelen is crowdfunding een fantastische manier. Een goed voorbeeld is het produceren van een film, iets waar veel geld voor nodig is en moeilijk aan te komen. Er zijn fondsen maar daar een beroep op doen is ook lastig. Crowdfunding is daarom een geweldige manier om een goed idee voor een film te promoten en daarmee geld binnen te halen. Ook zie je dat goede doelen steeds meer met crowdfunding bezig gaan, waardoor er meer betrokkingheid wordt gegenereerd. Get it done! Is daarvan een goed voorbeeld, een platform waar mensen projecten aan kunnen maken voor een goed doel. Ook zie je dat andere grote goede doelen bezig zijn iets soortgelijks te doen. Zelf geloof ik dat crowdfunding de komende jaren nog heel groot gaat worden.

 2. 7 januari 2013 om 14:01

  Ik had eerlijk gezegd nog nooit echt van crowdfunding gehoord. Maar wat een ideaal iets. In de gehele kunst sector is dit een ideale oplossing voor het zorgen van budget. Zeker in een land als Nederland. Ten opzichte van Amerika bijvoorbeeld is het hier veel lastiger om aan een budget te komen en een film te maken. Nou maken wij ook hele andere soorten films. Zeker voor de korte film en de docu’s is dit een prima oplossing.

  Vraag mij alleen wel af als er te veel projecten komen gaat dit dan niet ten kosten van potentiële top projecten. Moet er niet iets van een toezicht komen die bepaald welke films wel en niet in aanmerking komen. Aan de andere kant is dan het hele idee dat iedereen op deze manier bijvoorbeeld een film kan maken wel weer weg.

 3. 9 januari 2013 om 18:03

  Crowdfunding is inderdaad een hele goede manier van zaken doen. Iedereen die een idee heeft kan geld vragen voor zijn product, game, film, stoel en weet ik wat nog meer. Ik vind het vooral leuk om te zien en te peilen of er interesse is in jouw product.

  Ik denk dus heel erg dat het kaf van het koren wordt gescheiden en dat mensen alleen hun geld investeren in projecten waar ze echt in geloven.

  Zelf heb ik een keer geld gedoneerd aan een kickstarter project voor een Nike Air Max 1 book. Door dit book te sponsoren was ik zeker van een exemplaar en hoe meer geld je investeerder hoe meer je er voor terug kreeg. Zo kon je dus voor het minimale bedrag het boek krijgen en liep het op tot een workshop van de kunstenaar bij jou bedrijf.

  Zonder Kickstarter was dit project wellicht nooit van de grond gekomen. Dus zo blijkt maar weer dat door crowdfunding sky the limit is en dat kleine ideeën hele grote ideeën kunnen worden.

  http://max100project.com/

 4. 11 januari 2013 om 18:42

  Crowdfunding, wat een prachtige oplossing voor klein- en grootschalige bedrijven/instellingen/ondernemers/artiesten/etc. Ten eerste is hét grote voordeel van Crowdfunding natuurlijk het gegeven dat er geld binnen komt wat de persoon in kwestie zelf niet heeft, en de donateurs er ook nog eens wat voor terug krijgen.

  Iets wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat er voor de persoon in kwestie nog een groot voordeel is. Iets wat potentiële investeerders en adverteerders altijd graag willen zien, is dat er interesse of behoefte is aan het product wat je aanbiedt. Wat is er nou mooier dan 100, 1000 of in sommige gevallen zelfs 10.000+ namen te hebben die zoveel behoefte hebben aan je product, dat ze er zelfs in een heel vroeg stadium al geld voor willen geven, zonder iets tastbaars vast gehad te hebben.

  Ook voor de donateurs zijn er weer voordelen aan verbonden. Ze krijgen de 1e editie van bepaalde producten, of andere interessante dingen van een net opgestart merk. Mocht het product uiteindelijk uitgroeien tot iets groots of bekends, zijn deze 1e edities of andere collectables misschien wel een hoop geld waard.

  Ook ik heb een keer meegedaan aan een crowdfunding actie, via sellaband. Sellaband is crowdfunding voor bands en artiesten, en in mijn geval heb ik gedoneerd voor band John Coffey, die geld hebben opgehaald om een album te maken in Zweden bij een bekende producer.

 5. 18 januari 2013 om 16:22

  Crowdfunding is echt de ideale oplossing om iets van start te brengen. Voorheen was ik zelf niet bekend met de term crowdfunding. Door rond te snuffelen op websites zoals Kickstarter ben ik achter dit concept gekomen.

  Leuk om te zien dat er ook zoveel verschillende vormen van crowdfunding zijn. Een leuk voorbeeld van een vroegtijdige crowdfunding oplossing vind ik toch wel http://www.spreadshirt.net/ Dit is een bedrijf die zich richt op het maken van T-shirts. Het leuke hiervan is is dat je deze zelf kan ontwikkelen. Deze kun je dan op maat voor jezelf bestellen. Daarnaast is het zelfs mogelijk om jouw eigen shop te openen om je eigen ontwerp te uploaden. Deze ontwerpen kunnen mensen dan weer aanschaffen en jij krijgt er een kleine bijdrage voor.

  Het is dan niet exact crowdfunding maar in de fundamentele basis komt het er wel op neer dat mensen jouw design kunnen aanschaffen en dat jouw “ontwerp” in principe over straat kan worden gelopen. Zelf heb ik nooit gedoneerd aan een project maar er zijn wel degelijk projecten waar ik interesse in zou hebben. Ik denk zelf dat de impact van crowdfunding steeds groter gaat worden omdat het vooral te maken heeft met de behoefte van een consument. Hierbij kan de consument zelf aangegeven of hij er behoefte aan heeft middels een donatie.

 6. 19 januari 2013 om 17:23

  Crowdfunding is iets heel erg tofs. Ik denk dat deze manier van geld en kennis verzamelen wel blijft. Zolang de mensen geen gekke dingen gaan doen of hun beloftes niet nakomen zie ik geen reden om er een wetgeving voor moet komen.

  Het is inderdaad een slimme en creatieve manier om je doel te bereiken en je bereikt ook meteen je doelgroep. De fans die je steunen en het werkelijkheid voor je maken. Ik denk dan ook dan het de aankomende jaren gaat groeien en er meer soorten crowdfunding websites komen die zich richten op verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld voor films, muziek en games.

  Of er ook landelijke initiatieven van start gaan weet ik niet.

  Donny van Aalten

 7. charlottebomon
  28 maart 2013 om 11:20

  Ik was naar je seminar geweest die ook over crowdfunding ging en ik moet zeggen, ik zie er wel wat in! Het idee vond ik toen nog een beetje gek maar hoe meer ik erover na denk hoe meer ik zoiets heb van ja waarom eigenlijk niet? De filmwereld is een keiharde wereld en dit maakt wel ruimte voor nieuw talent en andere inzichten en manieren in deze branche. Zoals Melvin al zegt is dit een ideale oplossing voor de kunst branche en misschien weet crowdfunding ook wel op andere gebieden een goede oplossing te bieden. Mensen zijn zo bezig om zichzelf te ontwikkelen en ontdekken dat ze dagelijks opzoek zijn naar onderwerpen die bij hun passen. Hoe kan je dat beter uiten dan er in te investeren?! Ik zou zo niet direct een reden weten voor de regering om er een wet tegen in te stellen, misschien draaien ze het zo dat ze het ook kunnen gebruiken tijdens de stemperiodes? Ik zie er in ieder geval zeker wel toekomst in en ik denk dat we er nog niet het laatste van hebben gehoord. Er zullen nu steeds meer projecten van de grond komen die mede mogelijk gemaakt worden door crowdfunding en zo zal het ook een bekender begrip worden in de rest van Nederland.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: