Home > Business > Microtransacties

Microtransacties

Door:           Donny van Aalten
Datum:      29 oktober

1577967

Tegenwoordig is het heel normaal om een klein bedrag te betalen via pinnen, chippen, creditcard, ideal of PayPal. Het is handig, snel en een kleine moeite. Maar waar staat microtransacties voor?

We kunnen het woord “microtransaties” in 2 woorden splitsen. Namelijk, micro en transacties. Micro staat voor klein en transacties staat voor verrichting. In de handel staat het voor financiële verrichting. Dus microtransaties staat voor kleine financiële verrichtingen. Of te wel kleine aankopen. Nu we weten waar het voor staat, kunnen we ons afvragen waar het heel groot is. Bij gamen is het heel erg groot. Als in ingame conent of als apps via appstore of google play.

Ingame content

Wat ik met ingame content bedoel is, aankopen die in het spel worden gedaan. Vandaar ingame, in het spel. Meestal worden die aankopen gedaan met een creditcard. Die koppel je aan je account van het spel en kan ja via een store (winkel) in het spel aankopen doen. Maar waar we ingame aankopen het vaakst zien, is bij games die online worden gespeeld zoals World of Warcraft, Diablo 3, Battlefield Heroes en Facebook spellen. Een goed voorbeeld is Blizzard met hun games. Blizzard bouwt in hun games een “Auction house”. Een winkel waar spelers hun voorwerpen kunnen verkopen en waar andere spelers weer die voorwerpen kunnen kopen. En als je het goed doet, kan je daarvan leven.

Apps

Onderhand weet iedereen wat een app is en wat de bekende apps zijn zoals Angry Birds. Zelf maak ik gebruik van apps maar ik ben geen fan van apps omdat het 9 van de 10 keer goedkope troep is, maar dat is iets persoonlijks. Maar iedereen die een smartphone heeft maakt meerdere maken gebruik van een app. De Android gebruikers hebben meestal geluk want daar zijn de meeste apps gratis en maar de iOs gebruikers moeten meestal betalen voor hun app. Meestal is dat dan iets van 0,79 cent. Een kleine aankoop, een microtransactie. En de wat duurdere apps kunnen tegen de 2 of 4 euro liggen.

Trend

Nu vraag je je misschien af of dit een trend is. Ik vind van ja! Want het is al een tijd bezig en er zijn berichten dat het in de toekomst voor games heel erg belangrijk gaat worden. Een groot gamemakers bedrijf EA (Electronic Arts) verwacht zelfs dat over vijf tot tien jaar microtransacties in elke game gaat zitten. Dus ga ik hier uit van een megatrend.

Microtrend: Kleine aankopen

Maxitrend: Snelle aankopen doen

Megatrend: Gemak

Eindvraag

Hoe kijken jullie tegen microtransacties aan? En denken jullie dat het blijft bij kleine bedragen?

Bronnen:

1. Does the future of gaming lie in micro-transactions? Binnengehaald op 5 oktober 2012 van

http://www.denofgeek.com/games/12200/does-the-future-of-gaming-lie-in-micro-transactions

2. Transactie. Binnengehaald op 24 oktober 2012 van

http://nl.wikipedia.org/wiki/Transactie

3. Auction House. Binnengehaald op 24 oktober 2012 van

http://www.diablowiki.net/Auction_House

4. Virtual good. Binnengehaald op 24 oktober 2012 van

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_good

5. “Microtransacties zullen in elke game zitten”. Binnengehaald op 24 oktober 2012 van

http://mobile.4gamers.be/nieuws/17234/1/Microtransacties-zullen-in-elke-game-zitten

6. Microtransactions will be in every game, says EA exec. Binnengehaald op 24 oktober 2012 van

http://www.gamespot.com/news/microtransactions-will-be-in-every-game-says-ea-exec-6383445

7.Hoeveel kosten apps? Binnengehaald op 24 otober 2012 van

http://help.vodafone.nl/cgi-bin/consumer_help_nl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=1838

Categorieën:Business
 1. kazpaul
  30 december 2012 om 13:17

  Microtransacties, die zijn er tegenwoordig heel veel. Is het niet bij de lokale supermarkt, dan is het wel bij de koffietent op de hoek of zelfs op school. In de elektronische wereld wordt er heel goed op ingespeeld, want je kan immers niet je pinpas aan je telefoon of playstation hangen. Dus hang je aan jouw account je creditcard of bankrekening gegevens. Je kan zo games, apps, boeken, updates, etc. kopen. Gemak dient de mens, want je hoeft zo niet meer naar een winkel toe en kan alleen de dingen kopen die jij nodig hebt. Zo zou je bijvoorbeeld de nieuwe FIFA kunnen kopen, maar zonder de competities die jij interessant vindt en dat kan je geld schelen. Aan de andere kant is het fysieke ding helemaal weg. Je hebt geen hoesje of doosje meer en hebt het allemaal op jouw computer of ander device staan. Ook is de drempel heel laag geworden. Als je een aankoop wilt doen, doet het bijna geen pijn meer – behalve als je later op je bankrekening kijkt. Je koopt iets vanaf je bank, dus je hoeft niet meer weg en met een klik heb je zo een paar euro uitgegeven. Ach die paar euro, die kunnen er ook wel bij. Maar ook ik merk dat dat stiekem meer is dan ik vantevoren had gedacht. Natuurlijk is het de trend van de toekomst en vind ik het ook een hele waardevolle trend. Het is makkelijk, heel gericht en kan geld gaan schelen in verhouding tot fysieke aankopen. Vooralsnog veel te zien in apps, maar daar zal snel verandering in komen. Je ziet dit al bij bijvoorbeeld de Starbucks app. Je kan met je app koffie bestellen en betalen. Alles wordt zo van je account afgeschreven en je “voelt” er bijna niets meer van. Als dit de trend van de toekomst is, dan is de portemonnee binnenkort verleden tijd.

  Bronnen:

  http://www.starbucks.com/coffeehouse/mobile-apps/mystarbucks

  http://www.apple.com/osx/apps/app-store.html

  http://tweakers.net/nieuws/75521/apple-heeft-miljard-dollar-verdiend-aan-ios-ontwikkelaars.html

 2. 20 januari 2013 om 23:16

  Zelf vind ik microtransacties erg handig, alleen het enige nadeel vind ik zelf is dat het zo lastig is om er een betalingsoplossing voor te vinden. Stel je voor: Je hebt net een nieuwe iPhone aangeschaft en je komt net met deze telefoon thuis. Je installeert deze en je wilt direct je favoriete dienst Whatsapp installeren omdat iedereen in de buurt deze heeft. Bij het aanmaken van jouw account kom je opeens bij 3 betalingsopties, Creditcard / Clickandbuy / iTunes Giftcards. Zelf vind ik dit best wel grote drempels omdat je toch te maken hebt met erg persoonlijke gegevens. De veiligste optie is de iTunes Giftcard. Het enige nadeel hiervan is dat je als consument naar een winkel toe moet om deze kaart aan te schaffen.

  Ik denk zelf dat deze trend wel groots gaat worden. Vooral omdat de koopfactor veel hoger ligt bij zulke kleine bedragen. Het enige nadeel hieraan vind ik zelf de veiligheid en het gebruikersgemak en ik hoop dat deze nog geoptimaliseerd zullen worden, zodat als we een transactie willen uitvoeren, we niet zoveel gegevens hoeven uit te geven en ook minder moeite hoeven te doen om aan een saldo te komen op je account.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: