Home > Uncategorized > Vinyl en Nostalgie.

Vinyl en Nostalgie.

Trend in lifestyle – Vinyl.

Na lange tijd afwezig te zijn geweest is zijn ze weer terug, de LP’s. Sinds 2010 is de verkoop van de LP explosief gestegen* en dus is de conclusie anno 2012 dat het zwarte goud terug is! Maar waarom nu en wat is de meerwaarde van een LP? Is het om stoer te doen, hecht de jeugd van tegenwoordig meer waarde aan goede muziek of heeft het een compleet andere rede?

Het feit dat vinyl een trend is kunnen we afleiden aan het afstrepen van andere mogelijkheden zoals rage, hype of mode. Ten eerste: vinyl is geen rage want het is niet van korte duur, vinyl is al vele tientallen jaren in de omloop en ondanks dat het voor sommigen wel een verzamelobject is houd dat nog niet in dat het een rage is.  Een Hype is ook uitgesloten, vinyl is nooit gehyped of tijdelijk populair. Vinyl is al heel lang populair alleen de laatste tijd weer wat meer. Als laatste is het ook makkelijk te concluderen dat het geen mode is omdat het totaal niet tijdsgeboden is. Echter is vinyl wel te koppelen aan bepaalde mode van de laatste tijd, of in ieder geval een stijl. Dit komt doordat vinyl erg in trek is bij ”hipsters” die toch echt wel een eigen stijl hebben. Dit maakt het alleen nog geen mode.
Conclusie: Vinyl is een trend.

Met wat voor trendniveau hebben we hier te maken? Ook dit kunnen we concluderen door anderen af te strepen. Een macrotrend heeft invloed op de maatschappij, in relatie tot vinyl kunnen we zeggen dat dat hier niet het geval is. Wanneer we kijken naar Productniveau dan zien we dat hier wel degelijk raakvlakken zijn. De manier waarop muziek word opgeslagen is zeker in verandering, maar aan de andere kant ook weer niet. Want dit is juist een al oude bestaande vorm van opslag. En compleet terug zullen we toch niet gaan. Ik ben dus van mening dat deze trend zich in het consumentenniveau bevindt doordat consumenten anders naar muziek luisteren, kijken en afspelen. Dit is verandering van gedrag van consumenten. Als macrotrend hiervan denk ik dat de neiging naar vroeger op het moment erg groot is. Nostalgie is hier het magische woord, in een enorme technische maatschappij zoeken velen nog naar dingen uit een oud verleden maar met een vleugje van het nu. Een andere Macrotrend die hier van invloed zou kunnen zijn is individualisme, betrekkend op de ”hipsters” die hun eigen stijl, die vaak nostalgisch is willen uitvoeren.

Waar deze trend zich bevind in zijn levenscyclus is lastig te bepalen omdat deze trend komt met vlagen, waardoor het op mode lijkt. Maar het is nooit weggeweest en ook niet veranderd dus dat is het niet. Als we kijken naar de trend als opkomend sinds 2-3 jaar dan denk ik dat dat de juiste conclusie is. Deze trend bevind zich bijna op zijn piek, maar is er nog niet. Maar ik ben erg benieuwd of deze trend ooit volledig verdwijnt. Wat zou het aanhouden van deze trend als gevolgen op deze maatschappij kunnen hebben?

*http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2011/januari/verkoop-vinyl-explosief-gestegen-in-2010.html

 

Tim van Breda – 25/10/12

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. 26 oktober 2012 om 13:27

  De voornaamste reden dat mensen vinyl aanschaffen is naar mijn mening het feit dat artiesten het steeds moeilijker krijgen om geld te verdienen aan hun muziek. Het illegale downloaden heeft een enorme impact op de muziekindustrie en de artiest lijdt daar het meest onder. Vinyl heeft voor veel mensen meer waarde dan een CD, een CD kun je tegenwoordig thuis op je laptop printen.

  Mensen kopen vinyl omdat het een meerwaarde met zich meebrengt, het is inderdaad een object dat je wilt hebben. Het laat meteen zien welke artiesten je echt waardeert, dat laten zien wat je vet vind is in mijn opinie een mesa trend. Bovendien steun je de artiest hiermee en houd je de industrie levend.

  De digitalisering heeft er dus voor gezorgd dat vinyl verzamelen de tegentrend is geworden als statement tegenover digitale piraterij. Het argument dat stoer doen een rede is om vinyl te kopen vind ik een beetje vergezocht als je nagaat dat je zo’n €20 per LP betaald. Je moet wel een muziekliefhebber zijn als je dat geld ervoor betaald.

  Sydney Groot

 2. 31 oktober 2012 om 22:52

  Ik denk inderdaad dat een LP voor veel mensen meer waarde heeft dan een CD, het gaat tegenwoordig meer richting de noemer ‘collector’s item’. Een LP is iets bijzonders, geeft inderdaad ook een gevoel van nostalgie, maar word door bands en artiesten tegenwoordig uitgegeven als iets speciaals.
  Daarnaast is er ook nog steeds een hele grote groep LP fanaten die LP’s kopen voor iets anders dan de nostalgie en het bijzondere, namelijk de geluidskwaliteit. Op een LP kan je elk krasje en butsje horen, wat je een ‘persoonlijker’ idee geeft dan een CD’tje met digitale kwaliteit nummers.
  LP’s horen uiteindelijk dus ook bij een bepaalde levensstijl, en is het een geweldig medium voor sommige muziekliefhebbers.

 3. 21 december 2012 om 19:25

  Een goede reden dat er opeens weer zo veel vraag naar vinyl is; Is naar mijn mening toch dat mensen een leuk een goed collectors item willen hebben. De muziekindustrie stort langzaam in omdat er veel illegaal gedownload wordt, en met een LP heb je toch iets moois en tastbaars in handen. Ik denk dat deze rage om opeens weer vinyl te kopen toch gaat verdwijnen. Er zit misschien mooier geluid in de LP maar toch blijft het maar een onhandig ding. Je moet namelijk een goede LP platenspeler hebben, het blijft altijd lastig met die naald en de kans op beschadiging van je plaat is heel erg groot. Daar komt bij dat je bij de vinyl nooit eens een nummer op de ‘repeat’ kan zetten of gemakkelijk een nummer over kunt slaan. Ik denk dus dat de cd en met name de digitale downloads het weer gaan winnen van de vinyl platen. Ik zou zelf namelijk eerder een cd kopen of een nummer legaal downloaden om de artiest te steunen. Zo kan ik zelf bepalen welk nummer ik waar en wanneer wil horen. Het geluids effect is misschien minder mooi maar ook daar is gemakkelijk een oplossing voor te vinden. Zo kan je goede oordoppen of een goede geluidsinstallatie gebruiken.
  Ik denk ook dat niet nostalgie maar eerlijkheid of het hebben van iets tastbaars het juiste woord moet zijn. Zo steun jij dus je favoriete artiest, krijg je er een mooie hoes ( en soms ook full color boekwerk) voor terug en zorg je er voor dat de muziek niet verdwijnt.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: