Home > Uncategorized > De Kettlebell

De Kettlebell

Kettlebell.

De laatste tijd is er een nieuwe trend in fitnessland gaande, namelijk de kettlebell. De naam wijst naar een koebel waar het ding ook wel op lijkt maar is bedoeld om je lichaam in een snel tempo erg gespierd te krijgen. Doordat het gewicht niet in het midden ligt zoals bij een dumbell is de kracht die je moet opvangen hefboom erg heftig en is uiterste inspanning nodig. Een sessie van twintig tot dertig minuten staat gelijk aan ander half uur normale training. De kettlebell word al lange tijd gebruikt in Rusland door het leger en de wat grotere fitnessgroepen, maar is pas sinds een jaartje echt groot in Nederland en met groots succes.

Waarom is dit een trend en geen hype, rage of mode? Een hype zou betekenen dat de kettlebell maar een tijdelijk iets zou zijn, terwijl ik van mening ben dat deze vorm van training een langere levensduur gaat hebben. Een rage zou inhouden dat er iets te sparen viel of van erg korte duur zou zijn, terwijl kettlebells al meer dan anderhalf jaar groeien in Nederland. Mode heeft wel relatie met de kettlebell denkende aan zomerlichamen etc. Maar dit heeft niet de beïnvloeding om het mode te noemen.
Dus, trend it is, maar wat voor trend is het dan, bevindt deze trend zich op macro, meso of microniveau en in welke fase zit de trend?
Ik ben van mening dat de trend een mesotrend is, hij verandert het gedrag van consumenten ten aanzien van training. De kettlebell dynamiseert krachttrainingen zoveel meer dan voorheen dat de consument die daarin geïnteresseerd is hier wel tegenaan moet lopen. Bovenliggende macrotrend zou kunnen zijn dat we ons steeds bewuster van onze gezondheid worden, mensen willen er steeds meer als de foto’s uit magazines uitzien. Onderliggende microtrend zou kunnen dat de sportscholen op het moment erg in trek zijn en in combinatie met bovengenoemde macrotrend hierdoor steeds meer verschillende trainingsapparatuur word gefabriceerd.
Ik ben van mening dat deze trend zich nog in de eerste fasen van zijn bestaan bevind. De kettlebell is nu zo’n 1-1,5 jaar echt in trek maar zeker nog niet op zijn hoogtepunt omdat hij nog niet zo bekend is bij het grotere ”standaard” trainingspubliek.
Is de kettlebell echt een trend die door gaat zitten of blijft hij voor de echte enthousiaste fitnessfanaten. Ik ben van mening dat wanneer deze trend doorschiet naar het algemene publiek de fitnesswereld wel degelijk verandert doordat deze vorm van training zo zwaar is. Wat tevens ook zijn valkuil is, misschien is het wel gewoon te zwaar voor de algemene fitnesser en kunnen ze maar beter bij dumbells en apparaten blijven. Wat denk jij?

Bron: http://sport.infonu.nl/diversen/24597-kettlebell-traditioneel-russisch-trainingsmateriaal.html

Tim van Breda – 25/10/12

Categorieën:Uncategorized
 1. stephaniecmd
  28 oktober 2012 om 23:22

  “Wanneer deze trend doorschiet naar het algemene publiek, de fitnesswereld wel degelijk verandert doordat deze vorm van training zo zwaar is. Wat tevens ook zijn valkuil is…”. Het zou een mesotrend zijn, omdat hij het gedrag van consumenten ten aanzien van training verandert.

  Ik denk dat het een trend is voor een zeer beperkte groep, de groep die nu aan krachttraining doet zal de Kettlebell erbij doen tijdens de training. Voor de grote groep mensen, die een keer per week naar de sportschool gaan zal het niet aantrekkelijk zijn, omdat het te zwaar is. Ze zullen het wel een keer proberen en er dan vanaf zien. Volgens mij zijn alleen oefeningen, die als prettig worden ervaren gecombineerd met voedingsadviezen echt duurzaam voor de toekomst.

  De thuissporter zal mogelijk zo’n Kettlebell aanschaffen, de prijzen liggen tussen de 30 en 90 euro (www.kettlebell.nl). Het wordt aangeprezen als de enige ‘Total Gym” om kracht, flexibiliteit, stabiliteit en het cardiovasculaire systeem in een keer te trainen. Alhoewel het resultaat sneller bereikt zal worden, denk ik dat het voor de meeste fitnessers te saai is en het zoveelste apparaat is, dat ongebruikt in de kast beland. Ook is het onduidelijk of een snel effect op je lichaam gezond is en niet allerlei vervelende blessures kan opleveren.
  Heb jij zin om regelmatig de gaan zwaaien met rare gewichten?

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: