Home > Uncategorized > Heb jij 1 of 2 ouders?

Heb jij 1 of 2 ouders?

Door: Nikki van Outheusden

Zou dit de vraag van de toekomst kunnen zijn die kleuters aan elkaar vragen in groep 1/2. Gaat het straks volkomen geaccepteerd zijn dat 1 persoon een kind krijgt. Of dat 1 persoon bewust de rest van zijn leven alleen zonder partner doorbrengt. Dit alles heeft te maken met lifestage complexity!

Lifestage complexity
Lifestage complexity de traditionele levenswijze worden uitgesteld of komen helemaal niet meer voor. Men hoeft niet meer zoals vroeger op hun 22 te trouwen en kinderen te krijgen. Ook is er geen druk meer van huis uit om een gezin te stichten en te trouwen. Singels zijn tegenwoordig veel meer geaccepteerd in de maatschappij, en deze speelt hier ook op in! Zo kun je als singel op vakantie, kun je 1 persoons maaltijden kopen en is het tegenwoordig zelf mogelijk om alleen een kind te krijgen.

BAM-Moeders
BAM-moeders: Bewust Alleenstaande Moeders. Vaak zijn het single 30-plussers met een goede baan, een leuk huis en een dito vriendenkring. Ze zijn alleen ‘de ware’ nog niet tegengekomen en dat is lastig gezien hun kinderwens. Vooral omdat hun biologische klok gewoon doortikt. BAM-moeders zijn vrouwen die daarom het weloverwogen besluit hebben genomen om alleen een kind te krijgen. Met zaad van een al dan niet bekende donor. Ze laten zich dus niet remmen door het feit dat ze niet voldoen aan de ‘traditionele’ levensfases.

Happy single
Een ander woord wat mede door de megatrend van lifestage complexity een grote groei heeft door gemaakt is die van happy single. Het is bijna hip om op je 30ste nog vrijgezel te zijn. De bekende serie Sex and the city heeft hier slim op ingespeeld in deze serie zie je het leven van 4 hippe, sterke, op eigen benen staande New Yorkse vrouwen die op zoek zijn naar liefde maar het ook prima redden zonder de mannen om zich heen! Deze serie heeft eronder andere voor gezorgd dat single vrouwen sterker in hun schoenen zijn gaan staan en het ruimer geaccepteerd is binnen de maatschappij.

Trendpiramide
Lifestage complexity is een megatrend die zich de laatste 10 jaar sterk heeft ontwikkeld de maatschappij heeft het langzaam maar zeker geaccepteerd. De mesotrend die eronder ligt is onder andere die van singel parenting, vrouwen kiezen er bewust voor om niet langer te wachten op ‘de ware’ maar kiezen ervoor om zelf de touwtjes in handen te nemen en aan hun eigen wens te voldoen. Bijvoorbeeld de singelreizen is een microtrend die inspeelt op de megatrend van lifestage complexity. Zij maken het mogelijk voor singels om gewoon lekker op reis te gaan.

 

discussievraag: Mag je het zelf weten of je alleen een kind neemt, of doe je hier eigenlijk het kind mee te kort?

 

Bronlijst:

http://www.marketresearch.com/Datamonitor-v72/Global-Consumer-Trends-Lifestage-Complexity-2470006/

http://www.bam-mam.nl/

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. eelkeverboom2
  21 oktober 2012 om 15:19

  Een onderwerp wat al lang voor veel discussies zorgt. Zelf denk ik dat dit voor elk persoon verschillend uit zal pakken. Wel denk ik dat kinderen op jonge leeftijd een vader en moeder nodig hebben. Deze rol in opvoeden kunnen natuurlijk ook aangenomen worden door twee vrouwen of twee mannen, maar zelf denk ik vooral dat ze nodig zijn. Je ziet niet voor niks dat er een verschillende relatie is tussen dochter-vader en dochter-moeder, en zoon-vader en zoon-moeder. Deze relaties zijn nodig om je wereldbeeld te creëren.

  In veel culturen is de individu ook niet zo belangrijk, maar vooral van wie je een kleinzoon of zoon bent. Afkomst is dus heel bepalend voor je identiteit, dit is iets waarvan ik denk dat het niet zal verdwijnen. Ook al zie je dat in westerse culturen deze verdeling anders ligt is het iets wat in elke cultuur een grote rol speelt. Ik denk zelf dat je een kind dus enorm te kort kan door de opvoeding alleen te doen, en het dus vooral een ideaalbeeld is wat gecreëerd wordt door onder andere de media. Verder zijn het vooral veel abstracte woorden die geplakt worden aan dit ideaalbeeld; bewust, vrij, succesvol. Ik ken zelf weinig alleenstaande ouders die deze woorden zouden opnoemen als hen gevraagd werd hun leven als alleenstaand ouder te omschrijven.

  Klein puntje van aandacht: in het artikel spreek je vaak van singel, in plaats van single.

  • 21 oktober 2012 om 16:45

   Dit is inderdaad een onderwerp die de laatste tijd voor veel opschudding zorgt. Zeker als je ook kijkt naar de gelovigen mensen. Die hebben vaak door hun geloof opgelegd gekregen dat je moet trouwen elkaar trouw moet blijven en samen de kinderen op moet voeden. Stap verder terug is nog het ouderwetse gezin waarin moeders achter het aanrecht staat en vaders aan het werk is om de centjes te verdienen.

   Dat naast ons gelaten verbaas ik me de laatste tijd dat er altijd zo functioneel naar relaties wordt gekeken. Niet alleen naar relaties hoor, ook naar heel veel andere dingen. Mijn mening bij dit standpunt is dat iedereen zelf vrij staat om te kiezen met wie die trouwt leuke dingen doet kinderen krijgt of zelfs met wie die geen kinderen krijgt. Maar laat die keuze niet voort komen uit functionele argumenten.

   Ook ben ik van mening dat je niet altijd vanuit jezelf moet denken. Denk in dit geval ook is aan het kind. Iedereen wil toch veel liever met een vader en moeder opgroeien. Je leert nou eenmaal andere dingen van je vader als van je moeder.

   Iets wat hier op doorgaat is dat je de laatste tijd veel meer gezinnen die er bewust voor kiezen om 1 kind te nemen. Dit omdat het wat beter uitkomt met werk en etc. Wat voor egoïstisch persoon ben je dan. Ik ben van mening dat je kind geen groter cadeau kan geven als een broertje of zusje, laat mij dan maar weer de ouderwetse … zijn.

   • 6 januari 2013 om 22:45

    Wie zijn wij om te bepalen of je een kind te kort doet of juist niet omdat je hem alleen opvoedt? Dit is toch geheel aan de persoon in kwestie zelf?

    Het is altijd zo makkelijk om er over te oordelen, maar soms vallen er dingen in het leven tegen waar je niet op gerekend hebt.

    De biologische klok tikt inderdaad door en sommige vrouwen met een kinderwens die single zijn zitten hierdoor erg omhoog. Ik vind het dan ook een mooie mogelijkheid dat vrouwen hiervoor kunnen kiezen. Ook het feit dat je dus je eicellen kunt invriezen om op latere leeftijd toch nog een kind te kunnen krijgen(Tot welke leeftijd is het bijvoorbeeld nog verantwoordelijk om kinderen te krijgen?).

    Ik vind dat dit gewoon moet kunnen en mensen die er ouderwets in zijn moeten niet zo zeuren en lekker naar hun zelf kijken.

    Adopteren is ook altijd nog een mogelijkheid of mag dat ook niet als je single bent?

    En een kind nemen omdat het beter uitkomt qua tijd en dergelijke? Wat zie je dan liever dat de ouders 2 kinderen of meer nemen, waar inderdaad geen tijd voor is ivm werk, of misschien dat het financieel niet uitkomt? Beetje kortzichtig allemaal.

    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/54132-op-latere-leeftijd-kinderen-krijgen-eicellen-invriezen.html

 2. stephaniecmd
  28 oktober 2012 om 23:28

  Dat er veel meer en andere vormen van Lifestage complexity komen wordt hier aangegeven: Bewust alleenstaande moeders en de happy single. De vraag, die gesteld wordt: “Mag je het zelf weten of je alleen een kind neemt, of doe je hier eigenlijk het kind mee te kort?” is niet makkelijk te beantwoorden.
  In feite zou je dan naar meerdere nieuwe vormen van “gezinnen” moeten kijken, want een 1 ouder gezin is maar 1 vorm. Steeds meer huwelijken met kinderen eindigen in een echtscheiding en kinderen komen dan vaak weer in “nieuw samengestelde gezinnen” terecht. Doe je hiermee een kind tekort? Wie zal het zeggen, het gebeurt kennelijk bij 1 op de 3 huwelijken. Wordt aan die kinderen gevraagd wat ze echt willen?
  Ouders maken beslissingen en kinderen worden daar mee geconfronteerd. Doe je daarmee het kind tekort. Wat is tekort doen eigenlijk? En hoe kom je daar achter, op de korte en later de langere termijn?
  Als een beslissing met liefde en aandacht wordt genomen, denk ik dat een kind daarmee leert te leven. Belangrijk is dat een ouder, 1 of 2, een goede relatie met het kind heeft.

 3. timvanbreda
  13 januari 2013 om 17:34

  Persoonlijke denk ik niet dat lifestage complexity de megatrend is maar dat dit onderdeel is van de megatrend individualisering. Om te reageren op je discussievraag: ik ben van mening dat een vaderfiguur van essentieel belang is tijdens het opgroeien van een kind, ten goede van de moeder-kind relatie maar natuurlijk ook voor de vader(figuur). zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oedipuscomplex, het is er niet voor niets.
  Ik zeg echter niet dat iemand getrouwd moet zijn of een vaste partner moet hebben maar het lijkt me niet goed voor de ontwikkeling van een kind wanneer moeders om het half jaar een nieuwe papa meeneemt. Tevens denk ik dat een kind de overheersende kracht van een vader nodig heeft zodat hij/zij de grenzen leert van omgang met mensen en daden.

  Ook zet ik mijn vraagtekens bij de zin:”BAM-moeders zijn vrouwen die daarom het weloverwogen besluit hebben genomen om alleen een kind te krijgen.”
  Hoe kan iets weloverwogen zijn wanneer je hormonen schreeuwen om een kind? Naar mijn mening moet er een instantie zijn die dat bepaald, niet de persoon zelf.

 4. 21 februari 2013 om 10:07

  De single moeder, een verzetsstrijder voor de één, een doorn in het oog van de ander. Het zijn van een zogenaamde ‘single parent’ is tegenwoordig al minder controversieel en meer geaccepteerd, maar het heeft in het verleden natuurlijk voor een hoop opschudding gezorgd.
  Ik denk dat één van de redenen dat dit meer geaccepteerd word, de individualisering van mensen is. Mensen hoeven niet meer zo nodig alles samen te doen, en denken zich ook prima alleen te kunnen redden.
  Een andere reden kan zijn, dat steeds minder mensen hun keuzes door de ietwat meer ‘hardcore religies’ laten bepalen. Waar vroeger de dominee bepaalde dat wanneer je zwanger was je moest trouwen, wordt het tegenwoordig ook prima geaccepteerd om gescheiden te leven. Bijbels en korans beïnvloeden deze keuze niet meer zo zwaar. Ik denk dat wanneer je bijvoorbeeld de Nederlandse ‘single parent’ situatie gaat vergelijken met een streng gelovig land, je heel wat opmerkelijke verschillen vind. Deze verschillen komen naar mijn idee dus ook vanuit een geloofsovertuiging.
  Zou het nou ook echt veel uitmaken, die ene extra ouder? Hoewel het voor mensen met twee ouders logisch klinkt om er twee te hebben, vind een kind met één ouder dat misschien al meer dan zat.
  Zelf denk ik dat de single moeder (of vader) er altijd wel zal blijven, en vind ik daar helemaal niets mis mee en alleen maar bewonderenswaardig. Maar ik geloof ook dat ouders met een stabiele relatie kinderen een warm thuis kunnen geven, en een goed voorbeeld van hoe je met elkaar om moet gaan.

 5. 27 maart 2013 om 01:49

  Eigenlijk vind ik het een beetje raar, de opvoeding van een kind door één ouder dat dit gezien wordt als een trend. Het gaat er toch niet alleen om door wie het kind opgevoed wordt maar toch ook om hoe het opgevoed wordt? Wanneer een kind wel bij alle twee zijn ouders woont, maar deze alleen maar druk zijn met werken en het kind zich dus alleen op de BSO bevindt. Doe je hier juist niet het kind tekort mee?
  Ik denk dat wanneer jij als persoon vindt dat je een nieuw leven genoeg te bieden hebt, ook al kies je ervoor om het kind alleen op te voeden, dat je eigen keus moet zijn en niemand anders daar iets over te zeggen heeft. Een kind opvoeden lijkt mij sowieso al zwaar, laat staan als je er alleen voor staat. Zegt dat ook niet iets over de liefde en moeite die je over hebt voor je kind?

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: