Home > Media > Navigatiesysteem

Navigatiesysteem

Weet u nog ‘vroeger’? Toen je bij je ouders achterin de auto zat richting je vakantiebestemming. Die lange slopende saaie autoritten waar geen eind aankwam. Je moeder die druk bezig was om uit te zoeken waar ze op dat moment met de auto aan het rijden waren. Noodstops om te vragen bij het tankstation waar ze weer op de goede afslag konden komen.

Dit scenario kom je nu (bijna) niet meer voor doordat bijna iedereen moderne elektronica heeft waar een navigatiesysteem ingebouwd zit. Deze elektronica brengt je feilloos naar je bestemming.

Een korte uitleg (dat iedereen wel weet)

Een routenavigatiesysteem is apparatuur waarmee instructies (visueel en/of met een stem) te verkrijgen zijn over de te volgen route naar een bestemming. Navigatiesystemen kunnen worden uitgevoerd als inbouw- (voornamelijk in auto’s), of als draagbaar systeem. Daarnaast kunnen PDA’s, Smarthpones en tablets geschikt zijn om als navigatiesysteem te functioneren.

De inbouwsystemen worden vaak gecombineerd met een autoradio. De draagbare systemen kunnen worden gebruikt door wandelaars, motorrijders (gemonteerd op een speciale beugel), schippers en fietsers.

Een navigatiesysteem moet beschikken over zeker vijf elementen:
• Een plaatsbepalingsysteem;
• Een systeem voor het inlezen en verwerken van de (infrastructuur)gegevens;
• Een routeplanner, dwz. een programma dat een gewenste route tussen twee punten bepaalt (vaak de kortste of snelste);
• Een invoermogelijkheid zoals toetsenbord, knoppen of aanraakscherm
• Een display voor de presentatie van de resultaten en het geven van visuele aanwijzingen en/of een luidspreker voor het geven van auditieve aanwijzingen.

De plaatsbepaling wordt vrijwel altijd gedaan door toepassing van het GPS-systeem (Global Positioning System) in combinatie met map-matching technieken, waarbij de locatie op de kaart teruggevonden wordt. Ingebouwde systemen gebruiken soms eveneens traagheidsnavigatie, zodat het systeem ook blijft werken als er geen GPS-ontvangst is, bijvoorbeeld in tunnels of tussen hoge gebouwen.

Vaak is er, naast de route-informatie, ook andere geo-informatie beschikbaar, zoals de locatie van het dichtstbijzijnde tankstation, restaurant enzovoorts. Andere functies die beschikbaar kunnen zijn op een routenavigatiesysteem zijn TMC-functie voor actuele verkeersinformatie, een DVD-speler of een CD-speler. Daarnaast is Bluetooth in gebruik om een koppeling met een GSM of het Internet te realiseren. Met een dergelijke internetkoppeling is het o.a. mogelijk de huidige weersituatie op de plaats van bestemming op te vragen.

Navigatiesystemen voegen steeds nieuwe elementen toe. Zo kan de navigatie de consument mededelen waar er op dit moment files zijn en het systeem jou een snellere route kan laten zien, zodat je bijvoorbeeld op tijd bij je werk bent. Ook heb je de  mogelijkheid om met je navigatie de route verder te lopen en later de auto ook weer terug te vinden. Technologie vernieuwd zich verdurend en GPS zal in de toekomst nog lang gebruikt worden. We kunnen eigenlijk niet meer zonder.

Tom Tom is bezig om speciale routes aan te brengen voor elektrische auto’s, hiermee word het makkelijk te vinden is waar oplaadpunten zijn. En kan Tom Tom voor jou bepalen welke route je moet nemen om elektrisch je bestemming te vinden. Bergopwaarts kost het namelijk veel meer stroom, daar moet je ook rekening mee houden. Maar bij een paar speciale routes blijft het natuurlijk niet bij. Onder andere Google is al jaren een auto aan het ontwikkelen die zelfstandig rijdt. Onder andere doormiddel van GPS kan dit voertuig zelf rijden en zijn locatie bepalen, zodat het weet wanneer die moet remmen of een bocht moet maken.

GPS heeft de levensstijl van de consument veranderd. In plaats van zelf de weg weten naar bijvoorbeeld Amsterdam, zetten wij voor de zekerheid de navigatie aan. In de beginfase wou iedereen GPS hebben, in de auto, op de telefoon, enz. Dus kende het een enorme groeifase. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een elektronisch apparaat dat GPS biedt. Ik denk dat we nog lang niet af zijn van GPS, veel te veel mensen hebben het nodig. Wat vindt u?

Bron:

http://1cca.blogspot.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Global_positioning_system

Advertenties
Categorieën:Media
 1. Thijs Buijs
  17 oktober 2012 om 12:48

  Het feit dat er een satelliet in de ruimte zweeft die ons op de meter nauwkeurig kan vertellen waar je je bevindt is op zichzelf erg interessant. Dat je deze techniek en de data hiervan nu als normale burger op je telefoon kunt ontvangen maakt het erg bijzonder. Je hebt geen boeken meer nodig met straatnamen, snelwegen etc. Maar gewoon een telefoon met daarop een GPS is genoeg om zonder problemen van hier naar bijvoorbeeld Marokko te rijden. Rij je fout? Dan berekend hij zelfs nog even een alternatieve route voor je. Klinkt geweldig, maar ook een beetje eng! Straks kan iedereen zien waar je bent, waar je vandaan komt, of waar je naartoe wilt gaan.

  De privacy die mensen graag willen wordt langzamer hand steeds meer overgenomen door deze technologie. Hier werken we zelf aan mee, alles moet sneller en efficiënter zodat er geen tijd verloren gaat. Toch is de conclusie hierbij dat het wel een uitkomst is voor het dagelijkse leven. Vrachtwagenchauffeurs kunnen efficiënter werken, mensen weten precies waar de bus is wanneer ze staan te wachten bij de bushalte, dagjes mensen rijden veiliger omdat ze niet meer hoeven te zoeken, en zelf pak ik sneller de auto naar een onbekende bestemming omdat ik weet dat ik er toch wel kom.

  Toch vraag ik mij af of andere mensen het misschien ook een beetje eng vinden dat je toch min of meer in de gaten gehouden wordt door deze technologie.

 2. 17 oktober 2012 om 23:07

  Voor sommige diensten is het erg handig dat je in de gaten gehouden kan worden. Stel dat je verongelukt of je boot zinkt en jij op de oceaan dobbert. Door middel van bijvoorbeeld GPS zou je getraceerd kunnen worden en gered worden. Maar dat zijn natuurlijk dingen in het ergste geval!
  Maar volgens mij willen een hoop mensen ook laten zien aan anderen waar ze naartoe zijn of waar je vandaan komt. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je vrienden een bericht posten of een foto waarin ze ‘expres’ hun bestemming laten zien. Of gewoon doodleuk een tweet achterlaten waar ze naar onderweg zijn. Ik kan bijna vanuit mijn bureau meekijken wat een ander aan het doen is. Dus ik denk dat een hoop mensen het niet eng vinden want ze posten of sharen al hun belevingen al op facebook of twitter.
  Natuurlijk zijn er mensen die dat echt niet willen, daarbij zou ik wel kunnen begrijpen dat ze het een beetje eng vinden. Maar tegenwoordig kun je waarschijnlijk een hoop aanpassen waardoor niet iedereen erachter komt waar je bent.
  Het idee dat we niet meer zonder een GPS-systeem kunnen baart me wel zorgen. De weg weten is niet meer op gevoel of oriëntatievermogen.

 3. 14 december 2012 om 13:05

  Ik vind het een zeer goede ontwikkeling dat we via technologie de weg kunnen vinden, zo kom je op plekken waar je anders niet van had geweten dat ze bestonden. Het maakt de wereld zo een stuk toegankelijker en dus kleiner. Je kunt nu de meest efficiente routes uitstippelen en zo dus benzine besparen, wat voor je portemonnee fijn is maar ook voor de aardbol is dit een kleine geruststelling.

  Hoewel de aarde dus steeds meer verkend wordt door satellieten, blijft er weinig privacy meer over. In mijn optiek vind ik dit niet zo’n groot probleem, je kiest er immers zelf voor. Echter het feit dat de hele wereld straks verkend is vind ik aan de ene kant wel zonde, zo blijft er nog maar weinig avontuur over. Het heeft namelijk wel iets charmants als je de weg kwijt bent in het buitenland en je op plekken komt waar je de weg moet vragen, maar hier geld hetzelfde; je kiest er zelf voor….

  Er zitten vele voordelen aan GPS, dit weegt zwaarder mee dan de nadelen. Daarom vind ik het een goede ontwikkeling, ik denk dan ook dat er veel toekomst in schuilt. De wereld zal straks behoorlijk transparant zijn door GPS en dat maakt het leven makkelijker.

 4. 21 december 2012 om 19:41

  Ik denk dat het voor veel mensen die erg slecht zijn in het kaartlezen een goede ontwikkeling is om via de technologie je weg van A naar B te vinden. Een nadeel is wel de updates. Zo beland ik volgens mijn tomtom soms in een weiland terwijl ik dus toch rijd op een gloednieuwe snelweg of iets dergelijks. Een goede aanpassing moet dus zijn dat het betaalbaar is om je tomtom (of andere navigatie systeem) continu up to date te hebben. De wereld zal straks behoorlijk transparant zijn door GPS en dat maakt het leven makkelijker. zo kom je overal waar je maar komen wil en kan je die ellendige files of wegwerkzaamheden gemakkelijk omzeilen. Een nadeel is misschien wel dat we te afhankelijk worden van deze technologie. Als iedereen maar doet wat het navigatiesysteem je verteld kan je in rare situaties komen. Bij een niet goede update stuurt het navigatiesysteem je de verkeerde kant op, en kan je op eigen kracht bijna niet meer thuis komen. Of zijn er mensen die precies doen wat ze zeggen en bijvoorbeeld afslaan of wegen in slaan die ze helemaal niet in mogen slaan.
  Omdat iedereen tegenwoordig wel een GPS systeem heeft denk ik dat we nog lang niet af zijn van GPSsystemen. Iedereen zal er gebruik van blijven maken en het is gewoonweg ook betaalbaar voor iedereen om maar een kleine vorm van een GPS systeem aan te schaffen.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: