Home > Business > Mobiel betalen

Mobiel betalen

Wie heeft er tegenwoordig nog geld op zak? Ik zie maar weinig mensen met contant geld hun kleding, boodschappen of benzine betalen bij de desbetreffende verkoopspunten. Misschien dat er met geluk nog net 3 of 4 euro in je portemonnee zit om voor je vriendin een heerlijk ijsje te kopen. Of heb je toevallig nog je verjaardagsgeld in je portemonnee zitten dat je van je oma hebt gekregen.
Tegenwoordig kun je bijna overal betalen via je bankpas. Nooit meer een zware portemonnee vol met kleingeld of tot de laatste cent het te betalen bedrag op de toonbank leggen. Gewoon je pincode invoeren en op ‘OK’ drukken. Handig, makkelijk en snel. Er is zelfs reclame op tv om te promoten dat zelfs bij een klein bedrag ‘pinnen mag’. Maar hoe hou je het overzicht, zodat je weet hoeveel er nog op je rekening staat? Via je computer kun je inloggen om te bekijken hoeveel geld er nog op je rekening staat, maar dat is zo onhandig. Tegenwoordig heb je applicaties voor je mobiel om altijd en overal je rekening te kunnen bekijken. Je kunt hiermee via je telefoon ook gelijk geld overmaken naar een andere rekening. Heel handig als je bijvoorbeeld ter plaatse geld van je spaarrekening naar je bankrekening moet overzetten.

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 kwam de Rabobank met een grootschalige proef. Bezoekers van het Holland House in Londen konden alleen betalen met hun telefoon. Elke bezoeker kreeg een sticker voorzien met nfc-chip (Near Field Communications). Deze chip is een geavanceerde versie van de RFID. Gaat het bij RFID primair om opslag en verzenden van informatie in één richting, NFC communiceert in twee richtingen en is in staat om ontvangen signalen ook zelf te verwerken.

Het werkt zo: Bezoekers krijgen tegen betaling van £3 borg een pas met NFC betaalsticker. Door de sticker op of in de telefoon te plakken wordt zelfs de oudste Nokia geschikt om aan de kassa mee te betalen. Vervolgens houd je de sticker voor een betaalterminal waarna de betaling een feit is. Deze nfc-stickers zijn slechts een tijdelijke oplossing. Veel high-end smartphones, van onder andere Samsung en HTC hebben een nfc-chip en nfc-antenne aan boord.

 

Desondanks is mobiel betalen in Nederland nog niet doorgebroken, mede door gebrek aan een standaard die zowel door banken als providers wordt ondersteund. De verwachting is dat in de zomer van 2013 mobiel betalen op kleine schaal geïntroduceerd zal worden. Het Holland House zou naar verwachting in de twee weken van de Spelen z’n honderdduizend bezoekers gehad hebben. Er is alleen geen informatie beschikbaar of dit een succes was.

 

Alhoewel het allemaal nog beginnend product is en onder weinig mensen echter bekend is. Heeft het veel potentie en investeren een hoop Banken en Telecom bedrijven in deze technologie. Rabobank toonde tijdens de Olympische Spelen al aan dat dit wel eens het nieuwe betalen zal worden. Zo heeft supermarktketen C1000 ook al geëxperimenteerd met deze chip op de telefoon.

 

Deze techniek lijkt nu een goeie start te maken, doordat smartphonefabrikanten telefoons ontwikkelen met deze chip. Maar deze techniek bestaat al ruim 15 jaar en wordt al in onder andere Hong Kong gebruikt. Deze techniek heet Octopus het is ongeveer dezelfde techniek als de OV-chipkaart. Je kunt er aankopen meedoen in o.a. drankautomaten, markten, krantenwinkels, snackbars etc., maar bijvoorbeeld ook als toegangskaart bij concerten. We zullen moeten afwachten tot 2013 hoe het wordt ontvangen in Nederland. Wie zit hierop te wachten?

Categorieën:Business
 1. Thijs Buijs
  17 oktober 2012 om 12:33

  Als ik eerlijk ben zit ik hier niet echt op te wachten, het geen wat niet alleen mij maar vast ook vele andere beangstigend vinden is dat deze technieken erg fraudegevoelig zijn. Normaal pinnen is tegenwoordig al een heel risico door skimming en vele andere truckjes die hier op worden toegepast.

  Een telefoon met of zonder internet is naar mijn mening dan ook niet geheel betrouwbaar. Contact geld is voor mij persoonlijk nog altijd het fijnst omdat je precies weet wat je hebt en het tastbaar is. Maar zoals je zelf ook al aangeeft is dit niet altijd even handig, het neemt veel ruimte in en is niet geheel praktisch te noemen.

  Iets tastbaars als een pinpas in plaats van contact geld is toch ook wel vertrouwd. Meer dan een applicatie waar niet goed te peilen valt hoe veilig dit nou precies is. Daarnaast is er een hele grote doelgroep van oudere en bejaarden die hier hoogstwaarschijnlijk niet op zitten te wachten en nu al moeite hebben met de technologie van het chippen. Ik ben bang dat dit niet zo zal aanslaan bij een grote doelgroep, alhoewel er steeds meer mensen met een smart Phone zijn die hier bijna alles mee doen. Het belangrijkste is denk ik het vertrouwen, wanneer dat er is zullen meerder mensen het aandurven. Maar wat is er eigenlijk mis met het normale pinnen?

 2. janseniris
  17 oktober 2012 om 15:13

  In de supermarkten zie je het ook al. Kassa’s waar je alleen kan pinnen. Dat mensen steeds vaker pinnen in plaats van contant te betalen lijkt niet altijd de keuze van de consument. Zij worden gepushed en inmiddels bijna gedwongen om vaker te pinnen. Toch zie je, vooral bij ouderen, dat ze nog steeds het liefst hun briefgeld in hun portemonnee hebben zitten zodat de uitgaven een beetje bijgehouden kunnen worden.
  Een kaart als de octopus card klinkt al een goede oplossing voor het snelle betalen. De kaart lijkt me echter op het moment beter geschikt als vervanging van de ov-chipkaart en de gewoon chipknip, niet als algemeen betaalmiddel. Het is een makkelijk systeem. Je kan je kaart digitaal contant of met pin opladen en er kleine bedragen mee betalen. Het lijkt me een effectieve stap om een dergelijk systeem in Nederland in te voeren. Vooral omdat is gebleken dat het systeem al zo’n lange tijd goed werkt in Hong Kong.

  Een nadeel voor de Nederlandse consument zie ik in de veiligheid. Als je je ov chipkaart of chipknip kwijt raakt ben je het bedrag wat hier op stond ook kwijt. Het lijkt er op dat dit voor een betalingssysteem met een nfc-chip of nfc-antenne ook het geval is. Er is geen beschermingscode of wachtwoord nodig waardoor de kans op diefstal groter zou kunnen worden. Je steelt dan namelijk niet meer alleen een telefoon maar ook een vervoersbewijs en pinpas in een. Een risico wat misschien veel consumenten niet willen nemen.

  Ik denk dat er uiteindelijk ook in Nederland zo’n systeem zal komen maar 2013 lijkt me wel snel. Ik denk dat vooral de consumenten nog niet het volle vertouwen hebben in een dergelijk systeem, o.a. ook door de vele gaten in het ov-chip systeem. Het pinnen in plaats van betalen zal wel groter worden in Nederland want zoals in het artikel word vermeld wordt hier al langere tijd reclame voor gemaakt en beginnen steeds meer winkels zich hier bij aan te sluiten.

  bronnen:

  Geraadpleegd op 17 oktober, http://nl.wikipedia.org/wiki/Near_field_communication

  Geraadpleegd op 17 oktober,
  http://www.psyan.eu/psycho-analysis/octopus-hong-kong-vs-ov-chipkart-nederland-13-0/

 3. 17 oktober 2012 om 22:56

  Natuurlijk heb je zoals de ov-chipkaart het risico dat je kwijt kan raken. Maar zoals bij de ov-chipkaart kun je kaart laten bevriezen waardoor niemand er iets mee kan doen. Dit kun je nu al doen bij je telefoon als je hem kwijt zou raken. Dan kun je je sim-kaart blokkeren.

  Ik denk dat het er sneller zou zijn dan je denkt! Onder andere de Samsung Galaxy S3 en de iPhone 5 heeft al een nfc-chip in het toestel zitten. En dat een bank als de Rabobank er al een grootschalige test mee uitvoert tijdens de Olympische Spelen. Klinkt alsof ze het serieus willen overwegen.

  Natuurlijk is het onveilig als je gemakkelijk je telefoon naast een scanner houdt en het geld eraf wordt geschreven, maar er zijn genoeg middelen waardoor je het veilig kunt maken. Bij je pinpas zit ook een pincode, dat zou je daarbij ook kunnen doorvoeren. Er zijn ook 2 andere technieken die je zou kunnen gebruiken. Namelijk een vingerscanner, door bijvoorbeeld je vinger op je scherm te houden. Of zoals een aantal laptops hebben z’n kleine scanner waar je je vinger op moet leggen (http://i.dell.com/images/global/products/xpsnb/xpsnb_highlights/xpsnb_m1530_design4.jpg). Optie 2 zou zijn het scannen van je gezicht. Het systeem bewaart jou gegevens waaronder je gezicht. Zodra je moet betalen vraagt ie om het herkennen van je gezicht (http://www.theinfobyte.com/wp-content/uploads/2012/05/copyrightwww.theinfobyte.com_.png), ook dit systeem wordt al toegepast op laptops.

 4. 18 oktober 2012 om 01:41

  Geef mij die Nederlandse Octopuskaart maar. Ik heb echt een hekel aan een portemonnee en cash, echt te primitief. Als je even kijkt in wat voor tijdperk we leven, is het eigenlijk bizar dat we niet allang alles betalen met een Octopus kaart of met onze mobiele telefoon. Laat de revolutie maar komen, één apparaat voor alles!

  Als we een stap verder zouden nemen van de chipkaart of mobiel, komen we bij de onderhuidse chip terecht. Een identificatie chip die in je lichaam zit en gelezen kan worden door allerlei apparaten. Op die manier hoef je geen enkel pasje meer mee te nemen en kan je gewoon de winkel uit lopen zonder ook maar de moeite te hoeven doen voor een betaling. Alles wordt namelijk automatisch afgeschreven wanneer je chip gescand wordt.
  Superhandig natuurlijk! Helaas is deze chip nog lang geen werkelijkheid en zullen we het voorlopig doen met onze pinpas en onze mobiel.

  De generatie van ‘vroeger’ is gewend om met cash te betalen. Zij is gewend om een portemonnee bij zich te hebben, waar alle pasjes, briefjes en muntjes inzitten. Onze generatie begint dat al af te leren. Steeds vaker zie ik dat mensen hun portemonnee thuis laten en alleen hun pinpas meenemen. Digitaal betalen is de norm geworden. Denk niet alleen aan chippen en pinnen maar ook aan bestellingen via internet. Deze zijn ook allemaal digitaal.

  Digitalisering, mobilisering, technologisering zijn enkele megatrends die op mobiel betalen inspelen. Een mobiel kan steeds meer, wordt steeds beter, heb je steeds vaker nodig.
  De meest logische stap in mijn ogen zou dan zijn, dat je geen pasjes meer nodig hebt en alles met je mobiel kan betalen. Dit wordt dan ook een alles apparaat en zal de nodige risico’s met zich meebrengen. Toch ben ik van mening dat dit de volgende stap is in betalen.

  Bronnen:
  http://www.standard.co.uk/news/young-shoppers-want-to-pay-with-chip-in-skin-7197796.html
  http://www.octopus.com.hk/home/en/index.html

 5. davepostma
  18 oktober 2012 om 12:55

  Geld op een pasje is handig maar laten we eerlijk zijn niks rinkelt mooier dan geld toch? Muntgeld, briefgeld, cheques. Het heeft geeft toch wel iets betrouwbaar en veilig gevoel. Iets materieels vast kunnen houden, Dagobert Duck (Scrooge McDuck) zwom er het liefst doorheen. Het geeft een machtig mooi gevoel om valuta vast te kunnen houden. Iets wat digitaal geld niet kan, voel jij je echt rijk als je een pasje hebt met daar 1 miljoen euro op? Als je het geld kan strooien uit zakken van muntgeld dan voel je juist machtig. Geld digitaal opslaan zorgt alleen voor meer problemen. Een bankoverval doen vereiste nog wat spierwerk en vakmanschap. Straks zijn alle bankovervallers digitale nerds die hun kennis gaan toepassen om geld te verkrijgen.
  Er zijn genoeg manieren om het te beveiligen misschien maar ik vertrouw de waterdichtheid ervan toch veel minder dan als het achter een kluis ligt omringt met beveiliging met een goed wapenarsenaal en een camera monitor die 24/7 een oogje op het zeil houd.
  Of zo’n octopas onze munt- en briefgeld zal gaan vervangen is nog maar de vraag. En ach een betaalpas bestaat toch al langer en waar leiden al die creditcards ons naartoe? Juist ja naar schulden. Met je creditcard je creditcard schulden afbetalen, is dat een beeld van de wereld waarin jij wilt leven.

 6. 2 november 2012 om 00:46

  Het gaat de komende jaren ongetwijfeld makkelijker worden om op meerdere plaatsten met je mobiel te betalen. Ik denk wel dat het nog tientallen jaren gaat duren voordat het werkelijk gaat gebeuren. Dit is namelijk geen Nederlandse kwestie maar een Europese. Ik geloof er wel in dat Nederland over 10 jaar zover is dat alles digitaal kan. Immers zijn wij als land ook erg afhankelijk van toeristen. De open grenzen en de Euro zorgen ervoor dat de technolisering op dit gebied vertraging oploopt. Je kan niet verwachten dat iets minder welvarender landen als Griekenland of Hongarije in hetzelfde tempo meegaan met deze techniek.

  Het papier en muntgeld is voor veel mensen van een oudere generatie nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel. Die pinnen eens in de week en proberen het daar de hele week mee te doen. Het is ook jammer dat er niet gekozen wordt voor 1 systeem en dat er heel veel betalingsmethoden zijn. Zo wordt er op diverse stations getest met betalen met de OV-chipkaart. Op deze manier wordt de consument steeds verschillende mogelijkheden gegeven. Dit is niet handig want zo went de consument nergens aan.

  Ik geloof wel dat mobiel betalen op termijn mogelijk wordt maar het gaat denk ik nooit gebeuren dat dit het enige betaalmiddel wordt.

 7. 14 december 2012 om 13:42

  Ik vind mobiel betalen te ver gezocht, in mijn mening zal deze hype dan ook niet eindigen in een nieuwe standaard voor betalen. Online bankieren echter vind ik een andere vorm van mobiel betalen en hier zal wel een stijgende lijn in te vinden zijn. Het idee echter om een speciale chip in de telefoon te plaatsen om zo te betalen is te ver gezocht.

  Men wil maar blijven innoveren en denken het wiel opnieuw uit te kunnen vinden en verzinnen mooie reclames om het aan te prijzen, maar eerlijk is eerlijk we kunnen al betalen met onze mobiel dus daar hebben we geen chip voor nodig! Download gewoon de app van je bank en een betaling is zo voltooid.

  Het is altijd fijn om ‘cash money’ te krijgen of op zak te hebben, en als je dat niet hebt heb je altijd nog je pinpas waar je bijna in alle winkels kunt betalen. Mobiel betalen zal daarom nooit de standaard worden en al helemaal niet het enige betaalmiddel!

 8. 7 januari 2013 om 15:59

  Het is natuurlijk ideaal. Stel je voor dat je ook gewoon als toerist buiten Europa op deze manier kan betalen. Je hoeft geen geld meer te wisselen en je hebt direct een overzicht van je uitgave op vakantie.

  Maar ook gewoon in het dagelijks leven, je hoeft niet eerst even te pinnen ergens. Nog handiger lijkt het mij als je gewoon je boodschappen zelf kan scannen en direct ziet hoeveel geld je nog te besteden hebt via je mobiele telefoon.

  Nadeel is natuurlijk wel dat al die applicaties tegenwoordig batterij vreten. Grote kans dat je aan de eind van de dag dus niet meer naar huis kan of avond eten kan kopen omdat je mobiel leeg is.

 9. 20 januari 2013 om 23:47

  Ik vind het zelf wel een erg fijne techniek. Zelf ben ik heel erg voor het gebruikersgemak. Deze manier van betalen is overal makkelijk te implementeren. Zo kunnen mensen dus sneller en makkelijker afrekenen en daarnaast is het ook nog eens wereldwijd te implementeren. Een vorm dat nu al steeds meer aan het licht komt is het mobiel bankieren. Je kan een App op je telefoon installeren en daarmee kan je je huidige saldo bekijken of je kan zelfs geld overmaken naar rekeningen. Mij lijkt het een ideale uitkomst als dit zelfs zover doorgetrokken kan worden zodat je hier ook een in doodgewone supermarkt mee kan betalen.

  Een leuk voorbeeld van het uitwisselen van gegevens vind ik Bump. Bij Bump is het de bedoeling dat je twee smart Phones bij elkaar hebt, beide de applicatie Bump opstarten en middels elkaar knokkels tegen elkaar aan te stoten met de telefoon in je handen kun je onderling gegevens met elkaar uitwisselen. Hoe gaaf zou dit zijn als je dit met een transactie zou kunnen doen met een verkoper.

  Zelf zit ik er heel erg op te wachten en ik ben ook benieuwd wanneer zulk soort diensten uitgerold zullen gaan worden.

 10. 21 februari 2013 om 10:12

  Hoewel het door veel mensen als een beetje een ‘eng’ idee wordt gezien, is dit wel deels de toekomst. Makkelijk en snel betalen. In het begin vond men de pinpas waarschijnlijk ook een eng idee, ‘ze hoeven alleen je pasje en je code te hebben en ze trekken je hele rekening leeg’.
  Met de mobiele telefoon betalen zou een prettig betaal systeem zijn voor veel mensen, omdat we tegenwoordig steeds meer dingen mee moeten nemen. Aangezien we onze telefoon toch altijd bij ons hebben, zou het makkelijk zijn als dit ook gelijk onze portemonnee zou zijn.
  Natuurlijk zit er ook gevaar aan verbonden, en moet er goed worden opgelet bij de ontwikkeling van het nieuwe betalen, maar wanneer dit goed gaat zijn we weer een stapje dichterbij de toekomst.
  Digitaal betalen is dus eigenlijk opzich al een trend te noemen, internetbankieren (via de telefoon of via de pc), telefonisch betalen, het kan allemaal.
  Misschien kunnen we dan gelijk onze OV-chipkaart aan onze telefoon koppelen? Hup, alles in één!

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: