Home > Uncategorized > Ohhhmmmmm

Ohhhmmmmm

Werken. Dat zijn we met zijn allen over de jaren heen steeds meer gaan doen. De 9 tot 5 mentaliteit is niet meer de meest gangbare. We werken gemiddeld 40 uur per week en willen hier naast ook nog tijd hebben voor familie, vrienden, hobby’s en andere tijd en energierovende bezigheden. Tot rust komen zit er niet altijd in en dingen als stress, piekeren en burn-out’s komen steeds vaker voor.

Rust is belangrijk. Rust heb je nodig om goed te kunnen functioneren en om je gelukkig te blijven voelen. Maar waar haal je deze rust vandaan?

Mediteren is een techniek die je helpt tot rust te komen. Het neemt niet veel tijd in beslag en is volgens velen erg effectief. Meditatie wordt ook wel omschreven als “een poging om je werkelijke zelf te ervaren”. Meditatie is steeds populairder geworden en komt steeds meer naar voren in verschillende vormen zoals yoga en pilates.

Meditatie is geen hype en ook geen rage. Een rage is uitgesloten omdat er geen sprake is van schaarste en er geen jacht op een product is. Een hype is hier al gepaster omdat er steeds meer aandacht voor meditatie is maar het kan een trend genoemd worden omdat het speelt over een langere periode en het in contact ligt met de economische voor en tegenspoed.

Rond 1968 begon de groei van de megatrend  individualisering. Mensen vonden het belangrijk om een eigen identiteit te ontwikkelen. Ze wilden steeds meer zelfstandigheid en keuzevrijheid. Zelfontwikkeling staat hierin centraal. Hier vloeit een volgende (meso)trend uit voort namelijk zelfexpressie.

Zelfexpressie is belangrijk omdat het bijdraagt aan zelfvervulling wat leidt tot geluk. Dit is onder andere terug te vinden in de piramide van Maslow. Hij zegt dat zelfontplooiing belangrijk is op sociaal gebied maar ook op maatschappelijk gebied. Het helpt je het beste in jezelf naar boven te halen. “Op basis van het bereikte zelfvertrouwen komen we, als vrij mens, toe om te realiseren wat in ons is, zonder belemmeringen van binnen of van buitenaf”.

Zelfexpressie helpt je dus om je geluk te bevorderen. Er zijn verschillende manieren die leiden tot zelfexpressie en een van deze manieren is meditatie.

Meditatie wordt vaak gezien als een zweverig principe. Yowon Choi schreef een proefschrift over mindfullness. Zij laat zien dat intelligentie geen bijdrage levert aan geluk. Mindfullness is een trend die terug te vinden is in de oosterse geestelijke gezondheidszorg (http://www.yowonchoi.com/). Samengevat is de uitkomst van haar onderzoek dat mindfullness en meditatie de geestelijke gezondheid stimuleert en dit leidt tot een groter gevoel van geluk.

De trend rondom meditatie is nog aan het groeien. Er komen steeds meer meditatieve sporten zoals bijvoorbeeld Bikram yoga (yoga bij hoge temperaturen) en Thai Chi. Al deze sporten en meditatievormen zijn gericht op het dichter bij je zelf komen. Het zorgt voor zelfontplooiing, bewustzijn en een gevoel van rust. Zoals het er nu uit ziet zal deze trend voorlopig nog blijven groeien. De belangstelling voor meditatie en meditatieve sporten stijgt nog steeds en het aanbod wordt steeds groter. De innerlijke rust die bereikt kan worden stimuleert de dagelijkse gang van zaken en draagt volgens sommigen bij aan een gebalanceerder, minder stressvol en gelukkiger leven.

Zelfontplooiing zal een belangrijk onderdeel van ons leven en de maatschappij blijven maar meditatie is hier natuurlijk niet de enige oplossing voor. Hoe lang zal het duren voor dat een andere trend zich aanbied en meditatie al lang weer uit de mode is?

Een keer een meditatieve sport proberen? Kijk bijvoorbeeld eens naar Bikram yoga:

http://www.youtube.com/watch?v=wEzznV7LlyA

 

Bronnen:

http://www.psy.nl/meer-nieuws/dossier/Artikel/meditatie-stimuleert-geluk/

 

http://www.tijdpeiling.nl/iservooruitgang3.htm

 

http://home.wanadoo.nl/a.heer/Maslow.htm

 

http://memgroepje5.blogspot.nl/2009/03/trends-van-nu.html

 

 

Categorieën:Uncategorized
 1. Thijs Buijs
  17 oktober 2012 om 11:09

  Tegenwoordig zal de klassieke 9 tot 5 werkhouding steeds meer vervagen in onze werkmaatschappij. Veel bedrijven hebben door dat dit het werk niet bevorderd en het voor bedrijven steeds belangrijker word internationaal aan de slag te gaan. Werknemers hebben de mogelijkheid thuis te werken of plannen zelf hun werktijden in op de meest efficiënte uren van een dag. Op deze manier is er meer tijd beschikbaar in de 24 uur durende dag om bijvoorbeeld je sociale leven te kunnen onderhouden.

  Flexibel werken en leven is een beetje de nieuwe standaard aan het worden. Flexibel en meditatie liggen volgens mij ook niet zo gek ver uit elkaar. Mensen kiezen er steeds vaker voor om even een dagje naar de sauna of een welness centre te gaan en zich eens helemaal te laten verwennen. Op deze manier kan de werkstress even worden vergeten. Ook dit is een vorm van meditatie waar meer dan ooit aandacht aan wordt besteedt. Ook zijn er bedrijven die de ernst van een beetje ontspanning op het werk zien en hier juist op inspelen. Zo kun je bijvoorbeeld een bedrijf inhuren die eens in de maand de werknemers een massage aanbiedt. Dit verminderd ziekteverzuim en helpt de werksfeer om positief te blijven. Hoe ver en lang dit zich zal uitbreiden ligt denk ik geheel aan de houding van bedrijven en het budget wat hier beschikbaar voor is. Maar om terug te komen op de vraag of meditatie straks verdrukt zal worden door een andere trend? Denk ik dat flexibel werken juist de nieuwe trend zal zijn op dit gebied.

 2. davepostma
  18 oktober 2012 om 06:53

  In onze drukke corporate wereld leiden we veel onder stress en komt migraine vaker voor. Dit komt omdat we niet goed inademen via onze neus en uitademen via onze mond, dit kan de oorzaak zijn van hoofdpijn en migraine. Mediteren is eigenlijk ook het beoefenen van de juiste ademhaling techniek. Het is de bedoeling om je ademhaling terug te brengen naar minstens 7 ademhalingen per minuut. Ziedaar een toepassing tijdens het werk, wanneer u dus aan het hyperventileren bent, een migraine aanval beleefd, door even je werk opzij te leggen en een poging tot mediteren probeert kan het zijn dat het je probleem verhelpt.

  Het is niet gek dat deze trend langzaam aan onze westerse wereld verovert, de technologisering, de machspelletjes op het werk… we verlangen naar het spirituele omdat we omringt worden door de tegenstelling. Mensen denken bij mediteren vaak aan Boeddhisme, wierook, sandalen en kale mannen in lange gewaden, deze gedachte is echter allang verleden tijd. Bekende figuren als Steve Jobs, Oprah, David Lynch, Paul McCartney doen dit al voor een langere tijd en vonden het een geweldige middel om even uit onze hypersnelle wereld te ontsnappen. Steve Jobs haalde ook ideeën uit de Mandara (een bekend boeddhistisch symbool) om zo toe te passen op de Ipod’s bekende en makkelijk hanteerbare cirkel button layout die de eerste Ipod’s verblijden, zo zie je maar weer ook oude tradities kunnen van pas komen in deze moderne tijden.

  Bronnen:
  http://health.ninemsn.com.au/family/223374/zen-celebs-famous-people-who-meditate.slideshow

 3. nikkivanoutheusden
  18 oktober 2012 om 13:54

  Ik denk dat de trend van meditatie door de jaren heen niet zal vervagen wel zullen er waarschijnlijk nieuwe ‘manieren’ van mediteren komen.

  De ontwikkeling van het steeds meer, maar ook flexibeler, werken begint tegenwoordig al vroeg in je leven. Toen onze ouders bijvoorbeeld vroeger naar school gingen waren er vaste lessen ingepland en deze duurden van 8.30 tot 16.00. Tegenwoordig krijgen leerlingen op de basisschool al een weektaak met daarop de taken die ze in die week moeten vervullen. Op die manier leren de huidige generaties al vroeg om te gaan met plannen, stress en flexibel werken. Ook is er op vroege leeftijd al ruimte voor zelfontplooiing doordat er nu de mogelijkheid bestaat om al op de basisschool je eigen draai te geven aan lessen.
  De komend generatie zal waarschijnlijk dus veel beter tegen de druk en de stress kunnen doordat zij niet beter weten dan dat. Ook zullen zij minder de druk voelen van het zelfontplooien omdat dit ook iets is waar ze al van kleins af aan mee bezig zijn.

  Wel zal het bij hen ook zo nu en dan nog steeds teveel worden vandaar dat ik denk dat meditatie wel altijd zal blijven bestaan, en dus niet uit de mode zal raken. Maar het wel de komende jaren zal veranderen!

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: