Home > Mobiliteit > Verplaatsbaar Geluid

Verplaatsbaar Geluid

Tim Wolters 1577053                                                          03 Oktober 2012

 

 Verplaatsbaar Geluid

Iedereen kent het wel, draagbare systemen waar je heel gemakkelijk geluid op kan afspelen. Dit zijn kleine apparaten die je makkelijk kan mee nemen om muziek op af te spelen. Doormiddel van de boxen die zijn ingebouwd kan je overal je muziek luisteren. Handig, compact en je kan het overal mee naartoe nemen. Deze apparaten worden ook wel docking stations genoemd.

Mp3 Speler

Een ander leuk voorbeeld is de mp3 speler. Dit is een apparaat dat je in je broekzak kan steken en altijd bij je kan hebben voor muziek. Je kan hier oordopjes op aansluiten die het mogelijk maken om meteen je muziek te kunnen beluisteren. Zo heb je dus altijd je muziek bij je.

De revolutie van de muziekspelers

Het begon ooit met de Regency TR-1 in 1954. Dit was de eerste draagbare muziekspeler. Voor zijn tijd was deze wel ontzettend duur maar wel revolutionair. Je kon namelijk verschillende radiostations beluisteren. Tevens zat er een mono speaker op zodat je de muziek kon beluisteren. Later kwamen er steeds meer varianten op en uiteindelijk kwam Sony met de eerste Walkman. Dit was ook een draagbare muziekspeler, maar nu kon je je eigen draagbare muziek beluisteren. Een tijdje later kwam uiteindelijk ook de Discman. Nu kon je zelfs de Cd’s mee nemen om deze overal te beluisteren. Tegenwoordig maken we gebruik van nog kleinere apparaten die de gegevens op een klein schijfje op chip kunnen opslaan. Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien in het bovenstaande filmpje.

Mobile Phones

Naast dat er draagbare mp3 spelers zijn er in de loop van der tijd ook mobiele telefoons gekomen met de mogelijkheid tot muziek te luisteren.  Zo kan je dus bellen, muziek luisteren en nog veel meer verschillende dingen.

 

Wireless Sound

Naast kleine apparaten die je makkelijk kan meenemen waarmee je kan bellen of oordopjes in kan steken is er ook een trend in het beluisteren van muziek alleen dan op een draadloze manier. Er zijn hier ook steeds meer fabrikanten die er op inspelen. In plaats van je mp3 speler aan te sluiten op je box doormiddel van een draadje of een dock, kan je ze met bluetooth of Wi-Fi verbinding, draadloos verbinden en kan je dus lekker vanaf de bank je muziek doorsturen en bedienen.

Een leuk voorbeeld hiervan is toch wel de BOSE soundlink. Dit is een draadloos apparaat dat je met bluetooth kan verbinden.

Movable Sound Trend

Het verplaatsbare geluid is een leuke trend. Steeds meer mensen kopen een kleine box in plaats van een stereo installatie omdat deze goedkoper zijn, maar deze ze in hun behoefte te voorzien. Daarnaast is het ook fijn om een nog kleiner apparaat bij je te hebben die ervoor zorgt dat je muziek bij je hebt zodat je deze overal kan luisteren. Vrienden, familie, kennissen kunnen ook verbinding maken met deze apparaten (mits ze een mp3 speler hebben) en kan je dus ook weer gehele nieuwe muziek genres horen. Doe jij zelf ook aan deze trend mee?

 

Microtrend: Portable geluidssystemen

Maxitrend: Gebruikersgemak

Megatrend: Mobilisering

Bronnen:        

http://www.scientias.nl/de-revolutie-van-draagbare-muziekspelers/2477

 

http://www.coolhunting.com/tech/wireless-headph.php

 

 

Advertenties
Categorieën:Mobiliteit
 1. 18 oktober 2012 om 02:22

  Mp3 spelers zijn geweldig, vroeger kon je er bijna niet zonder mee. Eerst de cassette speler, wat was dat een apart apparaat zeg. Een bandje erin stoppen en daarna omdraaien om verder te luisteren. Vervolgens de irritante en lompe discmans die niet tot nauwelijks tot een stootje konden, geweldig. Door de komst van Smartphones met uitbreidbare geheugen zijn de mp3 spelers zowaar overbodig geworden. Op je eigen telefoon heb je nu zoveel geheugen waardoor een extra mp3 speler overbodig is.
  Het Wireless Sound vind ik een onzin apparaat. Het is misschien handig in minimaal aantal handelingen. Ik zou hem misschien gebruiken als ik op vakantie zou gaan. Maar verder is het onzin, onderweg zoals bijvoorbeeld in de trein kun je het niet gebruiken. Met een simpel Aux kabeltje met 3,5 mm Jack, kun je vanaf je laptop/tv/telefoon of elk ander apparaat met 3,5 mm Jack aansluiting, aansluiten aan je stereo. Waarschijnlijk heb je dan beter geluid en bespaar je kosten en moeite om op elke kamer een de speaker mee te nemen of neer te zetten. De kosten van z’n BOSE apparaat is ook nog ontiegelijk duur, terwijl je voor die prijs misschien zelf een 5.1 surround sound kunt kopen of een Harman Kardon soundstick.

 2. Remyvankats
  18 oktober 2012 om 20:44

  Dit is wederom een voorbeeld van een technologische vooruitgang die bijna te hard lijkt te gaan. In minder dan 20 jaar zijn we van Walkman naar Discman naar Minidisc naar mp3 spelers gegaan. Een aantal van deze fases, zoals de minidisc en de usb-stick hebben het slechts een jaar of 2 uitgehouden voordat ze alweer aan alle kanten werden ingehaald. Waar in het begin van de mp3 spelers het usb-stick model met 128 mb nog een hele hoop leek (er kon een stuk meer op en was handzamer dan een cd), ben je nu praktisch een volslagen idioot als je deze nog gebruikt. Laat staan dat ze niet eens meer gemaakt worden.

  Het is nu dan ook niet meer zozeer een zaak van meer opslagruimte, maar meer van meer functionaliteit. Muziek is steeds vaker maar slecht een van vele dingen die een dergelijk apparaat moet kunnen. Velen gebruiken nu gewoon hun telefoon als muziekspeler.

  Wat nu al aan de gang is, is dat de muziek niet meer op het apparaat zelf wordt opgeslagen, maar gewoon gestreamed vanuit eigen huis of internet. Een applicatie als Spotify voldoet hierbij aan de eisen. Je kunt nu alle muziek altijd overal luisteren, al kost je dit dan wel zo’n 10 euro per maand.

  Het draadloze dock is inderdaad ook een leuke optie. Volgens mij is Sonos hier nog steeds een marktleider in. Dergelijke apparaten zijn erg stijlvol, maar vaak aan de prijzige kant. Ik hou het lekker bij mijn ouderwetse jaren 60 versterker met platencollectie.

 3. 14 december 2012 om 14:49

  Ik kan me geen tijd meer voorstellen zonder muziek on the road… Tegenwoordig kun je werkelijk alle muziek luisteren die je maar wilt, heb je het niet op je Iphone staan dan kun je het wel streamen. Draagbare muziek is dan ook geen trend maar meer een standaard geworden, de trend van het ogenblik is het streamen van muziek.

  Naast het streamen van muziek is ook een grote trend de kwaliteit van het geluid, 320Kbps en goede headphones. Dr. Dre is hier een goed voorbeeld van, zelf ben ik er geen fan van maar het laat zien dat mensen geïnteresseerd zijn in goede kwaliteit headphones.

  Naast headphones zie ik ook steeds meer mini speakers, die het geluid van een ghettoblaster kunnen reproduceren en speelt design een belangrijke rol. Dat design zie je bij Dr. Dre headphones, maar ook bij de mini speaker van Lowdy. Bovendien is deze speaker draadloos, wat in mijn optiek ook een belangrijke ontwikkeling is op het gebied van muziek.

  Apple heeft airport jaren terug geïntroduceerd, hierbij kon je vanaf je computer draadloos muziek afspelen middels dit aparaatje. Tegenwoordig staan al je apparaten in verbinding met speakers en wordt geluid dus steeds mobieler. Er valt qua kwaliteit nog veel te ontdekken op dit gebied en het is een trend om een oogje op te houden.

 4. 18 januari 2013 om 22:12

  Zelf doe ik niet mee aan de trend omdat ik niet de producten heb. Ik vind het wel een leuke trend en je ziet het ook steeds meer terugkomen in de vorm van een playlist waarmee meerdere apparaten aan zijn verbonden. Zoals in die reclame met Ali B. tenminste, ik denk die het is. Al lijkt het me wel irritant vinden als mensen gaan spammen met slechte muziek, maar daar is vast een oplossing voor. Overigens ben ik wel benieuwd naar kwaliteit van het geluid van de kleine box in tegenstelling tot een stereo installatie. Bose zou ongetwijfeld goed zijn en boxsetjes als van Teufel ook. Maar die kosten ook wat. Voor de rest vond ik het leuke artikel

  Donny van Aalten

 5. 21 februari 2013 om 10:11

  Een interessante en leuke trend, het verplaatsbare geluid. Wat was het leven eigenlijk saai zonder deze prachtige uitvinding. Ik denk dat de MP3 speler inmiddels alweer grotendeels vervangen is door de mobiele telefoon. Telefoons hebben tegenwoordig meer dan zat gigabytes aan ruimte, en mocht dit niet genoeg zijn is dit vaak nog uit te breiden ook.
  Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om muziek te streamen, via radiostations of internet, het kan allebei. Het voordeel hiervan is dat het geen ruimte inneemt op je telefoon, en je wel lekker naar je favoriete muziek kan luisteren.
  Maar, waar ligt de volgende stap in deze trend? Wat komt er na de mobiele telefoon? We zullen toch nog niet uitontwikkeld zijn?
  Ik denk dat de wereld van muziek ons nog wel wat leuke verassingen gaat geven!

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: