Home > Business > “Het kaf van het koren scheiden”

“Het kaf van het koren scheiden”

Door Nikki van Outheusden

Bijna alle grote bedrijven zetten tegenwoordig een traineeship uit om nieuwe talenten binnen te halen. Traineeships(1) zijn bedoeld om de “toppers” tussen alle afgestudeerden uit te vissen en te overtuigen van de geweldige kansen die het bedrijf voor hen biedt.

Traineeships
Een traineeship duurt meestal 1 of 2 jaar. Tijdens het programma krijg je de gelegenheid om met verschillende functies in aanraking te komen en op die manier de organisatie goed te leren kennen. De startersfunctie-variant wordt steeds populairder, waarbij organisaties er voor kiezen om je een echte startfunctie aan te bieden, waarin je direct veel verantwoordelijkheid krijgt. Dan is het aan jou om te bewijzen dat je talent hebt.
Coaching, werken en leren zijn de drie belangrijke elementen van een traineeship. Een goede manier dus om jezelf verder te ontwikkelen en carrière te maken, vaak onder goede arbeidsvoorwaarden.

Doel traineeships
Het doel van een traineeship is om: hipo’s klaar te stomen voor de top. Met de term hipo’s worden begin twintigers bedoeld met High Potential die voor het bedrijfsleven super interessant zijn(2). Bij een traineeship wordt er meer aandacht gelegd op wat het bedrijf van de trainee’s wil in plaats van omgekeerd. Deze traineeships bieden een bedrijf de mogelijkheid om hun werknemers te vormen en te kneden daarbij komt ook nog dat de jonge netafgestudeerde er alles aan doen om hunzelf te bewijzen binnen een bedrijf.

Trendpiramide
Er is dan ook een mesotrend te ontdekken in deze traineeship. Men wil zich namelijk bewijzen en de beste zijn. Deze trend is al een aantal jaren duidelijk aanwezig in de buisiness wereld. Het is dan ook niet voor niets dat er gemiddeld op een traineeship van een groot bedrijf zo’n 200 keer wordt gereageerd. De megatrend die zich daaronder in de trendpiramide bevindt is die van erkenning. Iedereen wil erkent worden in wat hij of zij doet. Dit zien we terug in de het cijfersysteem van scholen, het aantal likes of Facebook en het aantal contacten op Linkedin. Linkedin is een voorbeeld van een microtrend die boven de mesotrend in de piramide te vinden is. Het is een ‘product’ dat aansluit bij de trend. Mensen willen namelijk hun nieuwste banen en ontwikkelingen op werkniveau met elkaar delen. Ook is het op Linkedin belangrijk om zoveel mogelijk waardevolle contacten op te doen wat dus weer een vorm van erkenning is.

Countertrend
Binnen deze mesotrend kunnen we ook een countertrend ontdekken. Er zijn namelijk tegenwoordig heel veel mensen die een open solicitatie sturen naar een bedrijf dat zij bij hun persoonlijke krachten en talenten vinden passen. Dit is een omgekeerd fenomeen ten opzicht van de traineeships bij de traineeships legt het bedrijf de focus op wat zij willen van hun werknemers. En bij een open solicitatie in het de toekomstige werknemers die denkt een toevoeging aan het bedrijf te kunnen zijn.

Discussievraag: Zou jij nadat je net bent afgestudeerd eerder een traineeship gaan lopen of een open sollicitatie indienen bij jouw droombedrijf?

BRONNENLIJST

1 Intermediar, (2008) Traineeship. Binnengehaald op 20 september 2012, van http://www.intermediair.nl/artikel//14090/traineeship.html

2 Rechtenstudie, (2012) Wat is een hipo? Binnengehaald op 20 september 2012, van http://www.rechtenstudie.nl/page?3,1431/Carriere/wat_is_een_hipo

Advertenties
Categorieën:Business
 1. Thijs Buijs
  17 oktober 2012 om 14:30

  Wat ik veel om mij heen hoor en zie is dat er bij merendeel van de bedrijven naar jonge mensen met ervaring word gevraagd. De ervaring moet toch ergens vandaan komen zou je denken. Vele net afgestuurde jongeren hebben moeite met het vinden van een baan door deze criteria, en dat is zonde. Deze mensen hebben zin om de geleerde theorie nu daadwerkelijk in de praktijk te brengen, alleen moeten zij hiervoor wel de kansen krijgen. Aan de hand van deze traineeships kan dat! Na het doorlopen van deze 1 a 2 jaar werkervaring kun je alsnog die droombaan bemachtigen bij het bedrijf van je dromen. Aan de ervaring zal het dan in elk geval niet liggen, en je weet al deels hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Er zijn bijna alleen maar voordelen te vinden in deze vorm van traineeship. Enig nadeel kan zijn dat een bedrijf dit misschien anders ziet, en het niet serieus genoeg neemt. Een stage staat natuurlijk niet geheel gelijk aan een vaste baan. Feit is wel dat deze stage een langere periode in beslag neemt, en je meerdere functies onder de loep neemt. Hopelijk heb ik dit straks zelf niet nodig, maar kan me voorstellen dat het erg populair is.

 2. janseniris
  17 oktober 2012 om 15:36

  Ik denk dat beide opties gunstig kunnen zijn. Dit hangt waarschijnlijk af van waar de individuele krachten van een persoon liggen. Een traineeship bied een goede kans om op een snelle en effectieve manier meer bij te leren en je in het bedrijfsleven te storten. Een open sollicitatie kan effectief zijn omdat je precies wordt aangenomen om de krachten en talenten die het individu heeft en omdat deze talenten al aanwezig zijn kunnen ze snel verder ontwikkeld worden. Ik denk dat een traineeship veel meer aspecten van een bedrijf tegelijk aanleert.

  Voor mij persoonlijk klinkt een open solicitatie aantrekkelijker. Een van de redenen hier voor is dat je bij het inzenden van een open solicitatie al erg enthusiast bent over een bedrijf. Je wil daar heel graag werken en blijkbaar zie je die plek als de beste plek voor jou. Voor het bedrijf is aannemen via een open solicitatie ook gunstig omdat de solicitant vaak gemotiveerd en initiatiefrijk is en het scheel tijd en kosten voor het organiseren van solicitatierondes.
  Een traineeship klinkt voor mij als heel zakelijk en weinig creatief. Het is een goede manier om veel te leren en je in een hoge functie te werken en je volgt een gestructureerd en hoogstaand programma

  Uiteindelijk denk ik dat het er dus aan ligt wat voor een soort persoon je bent. Je moet denk ik kijken welk soort bedrijf en welke manier van werken en leren het best bij een individu.

  Bronnen:

  Geraadpleegd op 17 oktober, http://traineeships.qompas.nl/

  Geraadpleegd op 17 oktober, http://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/open-sollicitatie

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: