Home > Business > Doe het lekker zelf: de trend die 3d printen is.

Doe het lekker zelf: de trend die 3d printen is.

Door: Remy van Kats

Pas in 2007 maakt Google Trends melding van de zoekterm ‘3d printer’. Sindsdien is het een onderwerp dat rondgonst. 2011 leek echt een doorbraakjaar wat betreft nieuwe ontwikkelingen binnen deze trend. Het moet dan ook slechts een kwestie van tijd zijn totdat 3d printen ‘de derde industriële revolutie’ bewerkstelligt.

Blauwdruk

Met een 3d printer kun je nu al veel dingen zelf produceren. Het enige wat hiervoor nodig is, is een blauwdruk of eigen ontwerp. De meest gebruikte toepassingen zijn nu nog kleding, sieraden en maquettes. In de nabije toekomst moet het echter mogelijk worden om eten en zelfs menselijke organen te printen. Ook de eerste werkende machinegeweren die deels uit een 3d printer afkomstig zijn, zijn al gemaakt. Deze technologie brengt dus ook de nodige gevaren met zich mee.

Mainstream

In Nederland is onder andere de Bijenkorf al in deze opkomende trend gesprongen. Dit zorgt voor grote stap richting de mainstream. De technologie komt van Freedom of Creation, een Nederlands bedrijf dat voorop gaat in de ontwikkeling van en onderzoek naar 3d printen. 3d printen an sich is echter geen nieuwe techniek, want deze wordt al jaren ingezet bij het maken van bijvoorbeeld prototypes. De verandering zit meer in het feit dat het nu een stuk betaalbaarder is en dus makkelijker toegankelijk voor consumenten vanuit huis. Op een site als die van The3dStudio kan men ontwerpen gratis, of tegen een kleine vergoeding, downloaden en daarna dus zelf uitprinten. Echte creatievelingen,  nu nog in de fase van early adopters, kunnen ook hun eigen ontwerpen produceren. 3d printen kan dus grote gevolgen hebben voor landen waar nu nog veel bedrijven hun productiewerk naar outsourcen.

Individuele droomwereld

3d printen is een trend op productniveau. Micro dus. Een overkoepelende mesotrend die we hierbij kunnen ontwaren is het tegengeluid van de massaproductie. Consumenten willen meer ambachtelijke, unieke en duurzaam geproduceerde producten. Dit past weer perfect onder een megatrend als die van individualisering. Door middel van 3d printen kunnen consumenten zelf (duurzaam) fysieke producten ontwerpen en zich zo onderscheiden van de massaproductie. Ook bestaande ontwerpen kunnen zo een persoonlijk aspect krijgen. Geen 2 producten zullen meer hetzelfde zijn.

Enthousiast

De toekomst van 3d printen is er een om enthousiast van te worden. Specifiek om ieder persoon ontworpen producten tegen veel lagere kosten. Geen reden meer om lage lonenlanden in te schakelen. Veel voordelen voor milieu. Kortom: een revolutie is aanstaande.

Toch, zoals met praktisch elke nieuwe technologie kan ook deze weer voor verkeerde doeleinden worden gebruikt. De productie van wapens is bijvoorbeeld amper meer te reguleren. Vraag is dus: in hoeverre zal bemoeienis van de regering en/of Europa nodig zijn om 3d printen gangbaar te houden?

BRONNEN

 1. Mathilde B, Sculpteo 3d printing blog, Plazilla, 31-12-2011, Verkregen van

http://blog.sculpteo.com/2011/12/31/2011-the-year-3d-printing-became-a-hot-trend/

2. Trends 3d Printer, 3dprinter.nu, datum onbekend, Verkregen van

http://www.3dprinter.nu/trends_3d_printer.php

3. Auteur onbekend, Second Sight, Van Trend naar Mainstream: 3d Printing, 10-10-2011, Verkregen van

http://www.secondsight.nl/content/van-trend-naar-mainstream-3d-printing/

4. Freedom of Creation, Veel gestelde vragen over de 3d printer, datum onbekend, Verkregen van

http://ddd.freedomofcreation.com/

Advertenties
Categorieën:Business
 1. 2 oktober 2012 om 13:46

  Om 3D Printing toegankelijker te maken voor de consument heeft 3DSVP.com het zelf ontwerpen van een aantal producten geintroduceerd onder de button “Design Your Own”. Het is heel eenvoudig, je hoeft er geen 3D tekenprogramma voor te beheersen.. je print het formulier, voegt met pen/stift je ontwerp toe en je upload het formulier op de pagina waar je het geprint hebt. Je eigen unieke ontwerp.. dat is wat we willen, toch?

 2. 18 oktober 2012 om 01:26

  Het is zo vreemd en onwerkelijk om voor te stellen dat wij in de toekomst ons eigen eten of gebruikers voorwerpen zomaar uitprinten. Zal het wel hetzelfde smaken als je een bordje macaroni print?
  Het zou erg gaaf zijn als je je eigen ontwerper kunt worden van bijvoorbeeld je eigen interieur of eigen auto. Al maak je alleen de body van je eigen auto. Dat zou echt revolutionair zijn. Ik zie hier toch enige nadeel aan. Zoals je zegt kun je al een wapen maken door middel van een 3d printer, dit kan natuurlijk verkeerd escaleren. En wat te bedenken van schilderaars of kunstenaars? Dit werk van hun zou je makkelijk kunnen namaken en zelfs verkopen. Hierdoor kan iedereen een kunstenaar worden of een designer. Ik zie al voor me dat er een enorme chaos is, waarin iedereen telkens weer iets nieuws wil maken om een ander jaloers te maken. Op de een of andere manier zou het verkeerd gaan denk ik, als iedereen een 3d printer zou kunnen betalen en gebruiken.

  Ik heb in Utrecht gezien hoe Iris van Herpen een 3D printer gebruikt voor het maken van kleding tijdens een fashion show. Dit was erg innovatief en zag er zeer fraai uit. Ik kijk uit naar deze techniek maar zoals ik er nu naartoe kijk vind ik het ook een beetje eng.

 3. 19 oktober 2012 om 12:56

  3D printen. Dat klinkt als toekomstmuziek. Waarschijnlijk blijft dat ook nog wel even zo. Ik kan namelijk wel een paar praktische en ethische bezwaren bedenken die dit fenomeen de nek om kunnen draaien. Om te beginnen met de praktische bezwaren: wie heeft er nou verstand van technische en ingewikkelde producten zoals bijvoorbeeld motoren? Laat ik vanmiddag eens een Harley printen… Tuurlijk. Bij veel producten is al snel vereist dat men een werkplaats heeft waar men al dan niet metaal, hout of kunststof kan bewerken. Wil dit idee slagen dan zal er voor bijvoorbeeld de productie van een schroef eerst een manier gevonden moeten worden om metaal te bewerken onder andere voorwaarden dan een oven verwarmen tot 1700 graden Celsius. In feite zijn we nu al vrij om te maken wat we willen, maar niemand doet dat, omdat ze de ballen verstand hebben van techniek of omdat ze geen hoogoven in hun achtertuin of op hun balkon hebben.
  Wat betreft die ethische bezwaren wil ik me bij jou aansluiten door op het gevaar te wijzen van bijvoorbeeld wapenproductie maar ook op het gevaar van plagiaat. Als je ergens illegaal een bouwtekening van een Ferrari kan downloaden (zeer onwaarschijnlijk maargoed), dan rijden er straks allemaal inferieure Ferrari’s rond en kunnen ze in Modena de deuren wel sluiten. Wat betreft het produceren van voedsel ben ik voor! Alleen geloof ik er geen snars van. Al die technieken hebben niks te maken met 3D printen maar met andere toekomstige ontwikkelingen die de huidige voedselproductie eventueel zouden kunnen vervangen. Pas als het ooit zo ver komt lijkt de 3D printer mij mogelijk, en tot dan toe een idealistische en naïeve fantasie.

 4. nikkivanoutheusden
  20 oktober 2012 om 12:23

  De 3d printer klinkt inderdaad als muziek in mijn oren. En wat Iris van Herpen ermee heeft gedaan is ook echt heel mooi. Ik denk dat we de 3d printer eerder moeten zien als een middel om nieuwe kunst te maken en niet huidige dingen te kopiëren. Mij lijkt het super om je eigen bijvoorbeeld klok te ontwerpen en deze dan zelf uit te kunnen printen.

  Met voedsel vind ik het een heel ander verhaal er is op dit moment ook een mesotrend gaande genaamd ambachtelijk koken mensen willen delicatessen gerechten zelf maken en produceren dit zie je terug in de supermarkten waar steeds exotischere en schaarsere producten te krijgen zijn van over de hele wereld. Ik denk dus dat mensen nog steeds heel graag zelf koken en dat koken ook bij de ervaring van het eten hoort. Met de 3d printer waarmee je voedsel uitprint zou dit dus allemaal verloren gaan, en kun je met 1 druk op de knop die ene bijzonder taart van een bepaalde patisserie uit Parijs printen. Terwijl het maken van die taart misschien normaal wel een proces van 12 uur is. Ik denk dus dat er de ervaring van het koken minstens zo belangrijk is als het eten ervan!

 5. 2 november 2012 om 11:39

  De 3D is geen toekomstmuziek meer. Je kan namelijk gewoon al een 3D printer kopen. Alleen zijn deze printers nog zo ontzettend duur dat het eigenlijk voor een consument niet te betalen is. Komende jaren zou die prijs wel gaan dalen en zullen er vast consumentenmodellen op de markt gaan komen. Maar dan blijf je nog zitten met de printmaterialen. De printer kan wel goedkoop zijn maar het materiaal wat geprint moet worden zou altijd kostbaar spul blijven. We hebben het hier natuurlijk niet over papier.

  Ik denk ook niet dat de regering deze revolutie tegen kan houden. Misschien zou er een systeem moeten komen wat eerst ontwerpen moet goedkeuren voordat je kan printen. Dit lijkt mij echter geen haalbare kwestie. Elke ontwikkeling brengt voor en nadelen met zich mee dus ook de 3D printer. Er zijn vast mensen die hier wapens mee gaan maken. Maar ik denk niet dat dit komt door de komst van de 3D printer. Dit zijn namelijk dezelfde mensen die de wapens anders gewoon zouden kopen.

 6. 7 januari 2013 om 16:06

  Het is natuurlijk hartstikke tof om je eigen gemaakt product ook daadwerkelijk te laten printen. Echter zitten er denk ik ook nadelen aan. Zoals Luuk ook zegt, bepaalde grondstoffen zijn aan de prijzige kant.

  Verder lijkt mij bijvoorbeeld ook dat de huidige mode branche er niet echt op zit te wachten. Wat moet de schoenwinkel straks als iedereen thuis zijn schoen zelf kan maken. Dit betekend dat de hele huidige markt op zijn kop gaat. Ik vraag mij af of dit ooit toegelaten wordt door de huidige markt. Veel van deze bedrijven hebben immers aardig wat macht in handen.

  Toch zijn de vele positieve kanten van het 3D printen de moeite waard. Ik ben dan ook benieuwd wat de toekomst ons brengt.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: