Home > Media > Streamen van muziek wordt het helemaal!

Streamen van muziek wordt het helemaal!

Door: Luuk van Velthoven

Spotify, Ziggo, Deezer en Grooveshark zijn enkele voorbeelden van online muziek streaming diensten. Waar de discussie over het illegaal muziek downloaden maar door blijft gaan lijken deze diensten hier de oplossing voor gevonden te hebben. Voor een klein bedrag per maand kan je onbeperkt alle muziek luisteren die jij maar wilt.

De grote doorbraak van het online streamen is tot stand gekomen door Spotify. Dit zweedse bedrijf is in 2006 opgericht en was toen nog maar beschikbaar in 6 landen. Spotify maakt het mogelijk om gratis naar muziek te luisteren. Dit gratis was wel beperkt tot een aantal uren in de week. Als je meer uren muziek wil luisteren moet je alsnog betalen. Het voordeel van een abonnement op spotify is dat je overal en wanneer je wilt de muziek kan luisteren die jij wil horen. Hierdoor is het veel goedkoper dan een cd kopen waarvan je eigenlijk maar een paar nummers goed vindt.

T-mobile lanceerde een paar weken terug een nieuwe campagne. In deze campagne worden door middel van print, outdoor en online 18 gratis playlists aangeboden. Hierdoor staat online muziekdienst Deezer onder de aandacht. Het idee achter deze playlist is dat ze zijn voor als je je alleen voelt. Door het beluisteren van gedeelde playlist moet je je toch een beetje samen voelen. Elke locatie waar de reclame uitingen hangen heeft zo zijn eigen playlist. Zo is er een Sjit trein gemist playlist voor op het station. En voor thuis een Buren op de kast playlist. Het doel van T-mobile is klantbehoud en klanttevredenheid zegt Henriette van Swinderen, directeur brand & communication bij T-Mobile. ‘De meeste mensen weten wel wat streaming muziek is, maar het is nog geen gemeengoed. Onze bedoeling is om het zo makkelijk mogelijk beschikbaar te stellen’.

T-mobile haakt dus hiermee in op de laatste muziek trend. De consument zit in een periode dat alles deelbaar moet zijn. Social media websites als Facebook en Hyves zijn immens populair. De consument heeft de behoefte om al zijn interesses en meningen te delen met vrienden. De muziekmarkt haakt op dit moment dus goed in op die trend.

Inkomsten streaming muziek diensten

De inkomsten van de streaming muziek diensten groeien dit jaar 5 keer zo snel als de inkomsten voor online downloads. De verkoop van online muziek downloads zou dit jaar nog wel meer opbrengen maar de vraag is hoe lang dit nog gaat duren. De muziekindustrie verdient nog het meest met de verpakte muziek in de winkels. De consument houdt toch nog wel het meest van een fysiek product.

De maatschappij

Als we het delen van informatie en muziek naar een groter platform trekken komen we tot de conclusie dat dit altijd al zo geweest is. Waar je vroeger bij de bakker aan elkaar vertelde over die nieuwe plaat van de Beatles die uitgekomen was deel je die nu gewoon via Spotify en Facebook. Er is altijd al behoeft geweest aan vriendschap en erkenning.

De meeste muziek wordt op dit moment nog in de winkels gekocht maar het is nog maar de vraag voor hoe lang. De goedkope abonnementen maken het mogelijk om overal naar jou favoriete muziek te luisteren. De vraag is hoe de traditionele muziek wereld op deze revolutie reageert. En wat ze daar mee gaan doen. Tot hoever kan het streamen van muziek nog doorgaan?

 

Bronnenlijst:

Adformatie 20-09-2012 /jaargang 40 / nr 26 / pag 25

http://www.digimuziek.nl/streamingdiensten.htm

http://www.nu.nl/internet/2886052/streaming-muziek-groeit-harder-dan-downloads.html

http://computertotaal.nl/software/23057-online-muziek-streamen.html

http://www.bnr.nl/programma/bnrdigitaal/135152-1208/muziek-streamen-groeit-als-kool

Advertenties
Categorieën:Media
 1. stephaniecmd
  6 oktober 2012 om 14:00

  Deze manier van de twee factoren muziek en social media werken erg goed samen. Deze social music trend zie je steeds meer op het internet verschijnen, maar van beide muziekkanalen zijn ook applicaties beschikbaar en dus ook te beluisteren via je smarthphone of tablet. Doordat je ziet dat deze trend zich verder ontwikkeld op andere gebieden zoals applicaties, denk ik dat het streamen van muziek zeker nog een lange tijd door zou gaan.
  De traditionele muziek wordt aangeboden op een andere manier, omdat de wereld dat wilt. Er is een duidelijke trend in de muziek zichtbaar en daardoor denk ik dat het streamen zich zeker verder gaat ontwikkelen en zich verder gaat aanpassen aan de trends. Er is nog een groot deel die gewoon muziek koopt, omdat ze het fysiek willen aanraken, maar dit gaat ook veranderen. De tablets en smarthphones zijn zo’n trend om dit moment, net zoals de social media, dat deze combi het straks gaat overnemen van de fysieke muziek. Ook is het goedkoper om via internet een gigantisch bereik van muziek te hebben, dan elke keer via de winkel muziek te kopen, waarbij je vaak maar een artiest hebt en je niet meerdere nummers hebt.
  Door deze goedkope manier van het bezitten van heel veel muziek waar je maar wilt, gaat naar mijn idee zeker nog een hele lang tijd door met veel ontwikkelingen.
  Alleen in hoeverre is dit een voordeel voor de artiesten?

  • Thijs Buijs
   17 oktober 2012 om 12:04

   Het is super handig dat je overal en nergens de muziek die jij wilt horen kunt beluisteren, en dat nog eens gratis ook. De vraag welk voordeel hieruit de behalen is voor de artiesten zelf is moeilijk te beantwoorden.

   Persoonlijk denk ik dat de desbetreffende artiesten op deze manier wel de echte fans zullen behouden en de artiesten die “kwaliteit” leveren over zullen blijven.

   Bijvoorbeeld als er een nieuw album uit komt van een bepaalde zanger/zangeres kan deze via spotify al gratis worden geluisterd. Als dit album goed is zullen de echte fans dit vast en zeker aanschaffen voor persoonlijk gebruik via bijvoorbeeld I-tunes. Wanneer blijkt dat dit album slecht is en niet het niveau behaald van eerder uitgebrachte muziek zal deze slecht beluisterd worden en hierdoor ook slecht verkopen. Op deze manier worden de slechte artiesten er vanzelf tussenuit gehaald.

   Tegenwoordig is er op televisie veelal commerciële muziek te horen die worden uitgebracht onder een nieuwe artiest waar je vervolgens nooit meer iets van hoort. Op de streaming websites zal hopelijk duidelijk blijken dat dit niet gewaardeerd wordt door het grote publiek en dus zal de kwaliteitsmuziek blijven voortbestaan. Dan wel gratis als betaald. Daardoor ben ik ook van mening dat deze technologie nog lang niet zijn top heeft gehaald.

 2. 18 oktober 2012 om 00:24

  Muziek zal nooit vergaan. Je zult het overal horen of nodig hebben. Het kan je een gevoel of emotie geven. Als je een ware fan bent van een artiest koop je het zodra de eerste cd’s in de schappen ligt. Mij lijkt het streamen van muziek een valkuil voor de echte muziek makers.
  Ik gebruik Spotify zelf ook af en toe. Maar het zet mij echt niet aan om een album te kopen als het mij bevalt. Dat zal voorlopig in de toekomst echt niet gebeuren als het zo blijft. Natuurlijk zou ik willen dat artiesten kunnen blijven zingen of hun ding kunnen doen. Maar er zijn zoveel artiesten die goed of leuk zijn om naar te luisteren dat er altijd wel weer iets anders is om naar te luisteren. En die reclame tussendoor vindt ik niet echt irritant. Als je naar de radio luistert hoor je het om de 10 minuten. En als je toch moet betalen voor Spotify heb je altijd Youtube nog, hierop zetten artiesten zelf hun liedjes online. Tegenwoordig heb je hier ook programma’s voor waarmee je het nummer zo kunt downloaden vanaf Youtube.
  Één ding dat je niet krijgt bij gratis media zoals Spoitfy of Youtube is de kwaliteit van 320kbps zodra je betaalt via Spotify krijgt je dat wel. Iemand die daar verstand van heeft en zelf een goeie set speakers heeft staan zal dat opvallen maar menig mens van nu waarschijnlijk niet.

 3. 19 oktober 2012 om 12:22

  Ik denk dat de ontwikkeling van digitalisering van muziek al heel lang een onderwerp van discussie is maar dat de ontwikkeling zijn hoogtepunt nu heeft bereikt. Sinds dat muziek voor de massa op een medium werd gezet kan men het (illegaal) kopiëren. Bij de langspeelplaten was dat nog heel moeilijk, maar toen de cassettebandjes hun intrede maakten was het hek al redelijk van de dam. Iedereen kon toen zijn muziek vrijelijk kopiëren. Er zat nog wel enige rem op doordat één specifiek bandje misschien verspreid werd in een kleine kring van vrienden en familie. Met de komst van de CD konden we al wat meer, omdat we toen de muziek op onze computer konden zetten. Als het eenmaal op de computer staat is het nog maar een kleine stap naar downloaden. Streamen is eigenlijk in mijn ogen een eerlijkere manier van muziek luisteren dan illegaal downloaden. Omdat je het je niet toe-eigent maar alleen gebruikt.

 4. 14 december 2012 om 13:31

  Streamen van o.a. muziek heeft inderdaad een vogelvlucht genomen de afgelopen jaren. Met de komst van Spotify is het populairder dan ooit. Voor een tientje per maand miljoenen nummers binnen handbereik! Het verdienmodel is echter nog erg krom, het schijnt dat spotify minder verdiend als ze meer abonnee’s krijgen, advertentie inkomsten gaan namelijk omlaag. Voor de artiesten is het ook een steek in de rug, de meeste inkomsten gaan namelijk naar de platenmaatschapij.

  Het streamen van muziek is daarom een goede manier om achter nieuwe muziek te komen. De echte muziekliefhebbers kopen na het beluisterd hebben van de muziek dan ook de CD of LP. Als mensen zich van deze mentaliteit bewust worden is er hoop voor de toekomst van streaming, anders zie ik het somber in. Slechts muzikanten die genoeg media aandacht krijgen kunnen dan nog hun hoofd boven water houden.

  Een heel groot voordeel aan het streamen van muziek vind ik ook dat je zo kunt zien wat anderen luisteren (voornamelijk Spotify) , zo kun je je muzikale netwerk vergroten en op de hoogte blijven.

 5. 7 januari 2013 om 14:25

  Of het als artiest de meest relaxte manier is om via streams als sportify geld te verdienen is de vraag. Maar voor de consument is dit wel de toekomst.

  Downloaden is natuurlijk 1, dit is super handig. Alleen download je al snel een heel album of moet je apart alle nummers downloaden.

  Spotify is dan ook ideaal. Je kiest je nummer, slaat hem op in een map en je luistert alles zo terug. Plus je heb miljoenen nummers tot je bereik.

  Nadeel is alleen dat niet altijd alle nummers er instaan, soms heeft dit ook met rechten te maken. Komt bij dat ik de nummers op mijn pc ook wil luisteren op mijn pc. Nu kan dit wel maar moet ik alle nummer’s elke keer opnieuw streamen. Een onbeperkte internetbundel is dan ook niet gek.

  Al denk ik zeker dat Spotify/streamen de toekomst heeft, zeker als je dit kan combineren met je tv enz.

 6. timvanbreda
  18 januari 2013 om 01:43

  Spotify, Deezer enzovoorts zijn stuk voor stuk goede programmas die voor het gros van de maatschappij aanbieden wat er aangeboden moet worden. Echter ben ik van mening dat een echte muziekfan totaal niet aan zijn trekken komt bij deze programma’s. Persoonlijk download ik letterlijk ALLES. Ook mijn muziek, veel van deze muziek is niet te vinden op spotify. En ik vind dat er nog een haak aan streamingsdiensten zit. Wanneer je 10 euro per maand betaald, wat ik trouwens niet veel vind, begrijp me niet verkeerd. Feit is echter wel dat je dan dus onbeperkt je muziek op hoge kwaliteit kan beluisteren op je Dr. Dre oordoppen ofzo, echter moet je alsnog die muziek downloaden voor offline gebruik. Ik denk dat een echte muziekfanaat en tevens een persoon die goed overweg kan met zijn computer veel meer heeft aan niks betalen, betere kwaliteit en de instelling dt je dus een 64gig sd kaartje op je mobiel nodig moet hebben. Aangezien mijn mobiel momenteel tot de nok gevuld is met muziek ben ik tevreden met de manier waarop het nu gaat. Voor mij is de stap van spotify naar mobiel een stuk groter dan laptop naar mobiel.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: