Home > Uncategorized > Collaborative Consumption

Collaborative Consumption

Door: Sydney Groot 

Acces not ownership

In een tijd waar we zoveel bezitten komt een tijd dat we het gaan delen. Onze bezitten worden immers niet altijd door ons gebruikt maar heeft ons over het algemeen wel geld gekost, door collaborative funding kun je dat geld eruit halen en zelfs winst maken. Het gedachtegoed ‘‘acces not ownership’’ gaat een grotere rol spelen komende tijd. Het gaat niet om het hebben van de CD maar om het luisteren naar muziek.

 

Airbnb

Bedrijven spelen steeds meer in op deze mindset, zoals airbnb, dit bedrijf begon er een aantal jaren terug mee. De oprichters; 2 creatievelingen, hadden zich gevestigd in Los Angeles, toen daar een grote conventie was en de hotels volraakte kwamen zij op het idee om luchtbedjes in de woonkamer neer te leggen en die te gaan verhuren. Inmiddels is airbnb uitgegroeid tot een grote community waar mensen over de hele wereld hun woonruimte verhuren of onderverhuren.

 

Drijfveren

De drijfveren van deze opbloeiende trend zijn Peer to Peer technologieën, heropleving van gemeenschappen, milieubewustheid, en het letten op de centjes.

Door P2P technologien is het delen van o.a. online content een stuk makkelijker geworden, zodra je iets verkrijgt deel je het ook meteen weer waardoor andere het weer van jou kunnen verkrijgen.

 

Gemeenschappen

Het individualisme wordt verdrongen door de behoefte om deel te zijn van een gemeenschap, erbij willen horen en je gedachtegoed willen delen met mensen die gelijk gestemd zijn als jij zijn kernwaardes. De uitstraling en service van bedrijven zal afgestemd zijn op deze gedachtegangen, deze zijn belangrijker dan de service die wordt verleend. Swaptree is een bedrijf dat mensen in staat stelt om spullen te kunnen ruilen op het internet, interesses van mensen worden duidelijk en er ontstaat een community gevoel.

 

Milieubewustheid

Door opwarming van de aarde en daarmee het smelten van de poolkappen beginnen mensen zich bewuster ten opzichte van het milieu te gedragen, ze zullen om de energie denken en op de duur overstappen op duurzame energie. Hoe minder producten er worden aangeschaft hoe minder C02 uitstoot en dus milieubewuster.

 

Prijsbewustheid

Het onderdrukken van de kosten is het vierde argument, aangezien er vele producten zijn die nauwelijks door de eigenaar worden gebruikt, kiest deze er voor om het te gaan verhuren wanneer hij/zij het niet nodig heeft, bovendien is dit voor de huurder een goedkope oplossing.

 

Conclusie

We zijn beland in een tijd dat de productie de wereldbevolking inhaalt, mensen worden hier zich bewust van en zullen daarop anticiperen. Bovendien is het zo dat de mens behoefte heeft om bij een bepaalde groep te horen, het delen/ruilen van spullen zorgt voor dit gevoel. Nu is het individualisme in Nederland nog erg aan maar dit zal snel een ommekeer krijgen. Collaborative Consumption is van de 21ste eeuw.

 

Bronnen

http://www.ted.com/talks/lang/en/rachel_botsman_the_case_for_collaborative_consumption.html

 

http://www.visualnews.com/2011/07/12/how-collaborative-sharing-can-make-you-money/

 

https://www.airbnb.com

 

 

Categorieën:Uncategorized
  1. 17 oktober 2012 om 22:11

    Het klinkt allemaal heel erg perfect! Het is natuurlijk ideaal dat je je woning te huur aanbiedt, als je zelf bijvoorbeeld vaak weg bent of in het weekend weg gaat. Het is natuurlijk zonde om ergens voor te betalen waar je toch geen of nauwelijks gebruik van maakt.
    Maar hoe zit het met de kosten die je berekend, waar wordt dat op gebaseerd? Mag je die prijs zelf bepalen, want dan lijkt het mij dat de prijzen belachelijk hoog zal zijn omdat iedereen er een slaatje uit wil slaan.
    Hoe veilig is dat Airbnb nou? Je stelt je woning of kamer beschikbaar hoe zorg je er dan voor dat de huurder de sleutel krijgt. Je laat toch niet je sleutel op een geheime plek achter? Dan weet straks iedereen waar je je sleutel hebt liggen. Of weet de huurder de volgende keer weer daarbinnen te komen.
    Het is natuurlijk zonde als je nooit je je spullen gebruikt of weinig aanwezig bent in je woning maar is het geen risico dat je je spullen of woning in handen geeft van een vreemde? Jij kunt misschien voorzichtig zijn met je spullen maar doet de huurder dat ook? Het is wel een ander die het gebruikt.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: