Home > Lifestyle > Doe het zelf app

Doe het zelf app

In 2012 gaat er ook op het gebied van gezondheid steeds meer doe het zelf apps. Met deze nieuwe apps en apparaten kunnen consumenten heel discreet zelf letterlijk de vinger aan de pols houden.
De doe-het-zelftrend zal in 2012 zelfs alleen maar toenemen. Het verlangen van de mens om zelf de touwtjes in handen te hebben is oneindig. Talloze apps en apparaten richten zich op consumenten die zeer actief met hun gezondheid bezig zijn: preventie, onderzoek, monitoring, verbetering en beheersing. In de App Store van Apple staan op dit moment zo’n 9000 mobiele ‘health-apps’. Eind 2012 zal het aantal apps naar verwachting al zijn gestegen tot 13000 (Bron: MobiHealthNews, september 2011).

Dat consumenten zelf hun gezondheidstoestand beter volgen, heeft als gunstige uitwerking dat er meer preventie zal plaatsvinden, en dat ze in sommige gevallen niet naar de dokter hoeven te gaan. Voor diegenen die wel medische zorg nodig hebben, kunnen dokters met technische hulpmiddelen eenvoudig en zonder poespas op afstand toezicht houden op de conditie van de patiënt of mogelijke veranderingen daarin.

Volgens onderzoeksbureau Technavio is er in 2014 in de markt van mobiele gezondheidsapplicaties wereldwijd zo’n 4,1 miljard dollar zal omgaan. In 2010 was dat nog maar 1,7 miljard Dollar. De vraag is dus wat je kunt doen in 2012 om het leven van consumenten makkelijker en vooral gezonder te maken?
Een voobeeld van een app die hiervoor op de markt kwam is de Pain Free Back app. Dit is een interactieve app die rugpijn moet verzachten. Gebruikers voeren hun gegevens in tijdens een begeleide ‘ontdekkingstocht’ naar hun rugklachten. Na afloop krijgen zij tips en oefeningen tegen de rugpijn. Zo kan je dus met behulp van een applicatie je eigen pijn verzachten.


Als je kijkt naar de micro trend dan zie je dat de apps overal en voor iedereen worden aangeboden. Het enige vereiste is dat je een smartphone moet hebben. Het is tegenwoordig voor bijna iedereen toegankelijk.

De maxitrend richt zich op de consument. De consument wil snel gemakkelijk en thuis zichzelf kunnen checken op zijn gezondheid.

De megatrend richt zich op de maatschappij. De maatschappij speelt steeds meer in op het zelf oplossen van problemen. Zo ook met alle doe-het-zelf apps. Het wordt ook steeds normaler om even jezelf te checken en niet meer voor alles naar de dokter te gaan.

Zullen de dokters in witte jassen dan echt gaan verdwijnen? Dat lijkt me sterk. Doe-het-zelf apps kunnen een goede oplossing zijn voor mensen die zichzelf even willen testen op hun gezondheid. Een echte dokter weet overal natuurlijk meer van en blijkt toch de oplossing voor de meeste problemen.

Bronnen

http://www.smarthealthsoftware.com/pain-free-back.php

http://new.digifit.com/

http://jawbone.com/up

http://trendwatching.com/nl/trends/12trends2012/

Advertenties
Categorieën:Lifestyle
 1. orlandokievit
  26 september 2012 om 11:49

  Ik denk dat op lange termijn en zeker met de economische crisis waar we natuurlijk overal op moeten korten ook consults op afstand zullen houden. In sommige gevallen gebeurt dat al naar mijn weten, maar omdat er veel kleinzerige mensen op deze wereld zijn is dit een goede manier om de zorgkosten enigszins “laag ” te houden. Natuurlijk moet het veel verder worden uitgewerkt dan wat simpele applicaties wat met skype of facetime kan je dit ook al. Daarom zal je misschien in de toekomst als de beveiliging beter is dat je inzicht in je eigen dossier krijgt , dat de dokter wat kan uittekenen wat je bedoelt als je het niet helemaal snapt etc..

  Daarnaast is volgens mij de megatrend technologisering aangezien dat de behoefte creëert voor gemak (maxitrend). Uit het gemakzuchtige van de hedendaagse mens rollen weer deze apps uit, we zijn te lui om even te gaan fitnessen dus doen we het liever thuis met wat apps. Of dat de toekomst heeft, ik betwijfel het want er gaat niets boven de algehele sportervaring en het kameraadschap.

 2. janseniris
  19 oktober 2012 om 15:46

  Ik denk dat de doe het zelf apps een goed hulpmiddel zijn voor mensen die niet zeker weten of er iets ‘mis’ is met hun gezondheid of niet. Er is een grote groep mensen die te lang wacht met naar de dokter gaan en ook een grote groep mensen die bij elk pijntje de dokter bellen. Voor beide deze groepen is een doe het zelf app een goed hulpmiddel om in de basis te kijken naar de ernst van eventuele klachten. Met alle ontwikkelingen in de zorgverzekeringen wordt de gezondheidszorg een steeds ingewikkelder en vaak ook duurder systeem. De zorgkosten worden hoger er wordt gesneden in het zorgpakket en de eigen bijdrage wordt ook steeds hoger. De drempel om naar een dokter of arts te gaan wordt dus steeds hoger. Ik denk dat een doe het zelf app in ieder geval hulp kan bieden bij het beslissingsproces om naar een medicus te gaan. Het echte werk ligt echter gewoon nog in de handen van echte mensen. Een diagnose kan je zelden zelf stellen en het is belangrijk dat je voor het echte werk een professional inschakelt. Wel denk ik dat er aan het Nederlandse zorgstelsel best wat zou kunnen veranderen. Schaamte speelt vaak een rol bij patiënten en het ingewikkelder en duurder maken van het zorgstelsel zorgt er wat mij betreft alleen maar voor dat de schaamte of angst groter wordt en hulp vragen steeds minder toegankelijk.

  Bronnen

  http://www.balieplus.nl/documenten/Ontwikkelingen%20zorgverzekeringsmarkt%202012%20ev.pdf
  http://www.mijnpersbericht.com/2011/11/zorgstelsels-in-scandinavie/

 3. nikkivanoutheusden
  20 oktober 2012 om 13:00

  Ik denk dat de dokters in witte jassen nooit zullen verdwijnen! Stel namelijk je hebt een griepje en dus een lichte verhoging, doordat je ziek bent heb je bijna niets gedronken waardoor je dus hoofdpijn hebt en daarbij heb je de hele dag een beetje scheef op de bank gelegen omdat deze eigenlijk net te klein is om als bed te gebruiken. Je gaat de app gebruiken omdat je toch wel graag wilt weten wat je hebt. Je krijgt dus een aantal vragen:

  1. Heeft u koorts? ja
  2. Heeft u bij die koorts ook pijn in het hoofd? ja
  3. Heeft u pijn in uw nek? ja

  Resultaat: ga met spoed naar de dokter u kunt een hersenvlies ontsteking hebben!

  Er wordt dus onnodig paniek gecreëerd bij de patiënt deze denkt namelijk dat hij of zij bijna dood gaat terwijl er eigenlijk niets aan de hand is en de patient gewoon een griepje heeft. Ik denk dus dat het alleen maar gevaarlijk is al wij zelf voor doktertje gaan spelen. Het is namelijk niet voor niet dat een opleiding tot arts zo’n beetje de langste opleiding is die in Nederland wordt gegeven. Er moet namelijk met heel veel dingen rekening worden gehouden en dit kan je niet allemaal in een app stoppen!

 4. stephaniecmd
  28 oktober 2012 om 23:42

  Er is een trend dat mensen veel meer willen weten over hun gezondheid en ziektes en er zijn ook steeds meer App’s te koop om te checken wat er is of om oefeningen te krijgen voor bepaalde klachten.

  De megatrend zou zijn, dat de maatschappij steeds meer inspeelt op het zelf oplossen van problemen. Zo ook met alle doe-het-zelf App’s. Het wordt ook steeds normaler om even jezelf te checken en niet meer voor alles naar de dokter te gaan.
  Zullen de dokters in witte jassen dan echt verdwijnen?
  Nee ik denk het niet! Volgens mij is het zo dat mensen steeds meer zelf geïnformeerd willen worden en niet meer afhankelijk willen zijn van mensen met kennis en macht. Iedereen wil met informatie zelf bepalen wat nodig is of niet. Iedereen wordt mondiger, dat wil echter niet zeggen dat we minder naar een dokter zullen aangezien de problemen vaak ingewikkeld zijn en jezelf niet kunt opereren of medicijnen kunt voorschrijven, blijft de afhankelijkheid van een arts.

  Het is zo dat de consumenten mondiger zijn geworden en de App’s helpen daarbij, maar zullen nooit het contact met een arts vervangen.
  Gaan mensen bewuster en gezonder leven? Ook dat is maar de vraag? Iedereen weet dat roken slecht is, toch roken er veel mensen? Dus helpt het wel als je door de App weet wat je moet doen? Nee, want het weten wil nog niet zeggen dat je ook je gedrag echt verandert!

 5. 1 november 2012 om 17:48

  Ik denk niet dat de dokters met witte jassen gaan verdwijnen. De apps zijn weliswaar in opkomst maar vertrouw jij een app als je serieuze klachten hebt. Als jij iets mankeert wil je dat graag laten beoordelen door iemand die daar lang voor gestudeerd heeft niet horen van iemand die een app in elkaar heeft gezet zonder medische kennis. Die informatie kan zomaar van wikipedia getrokken zijn en kan dus onjuist zijn.

  Ik geloof wel dat in andere sectoren zoals sport wel een toevoeging kan zijn. In een maatschappij waar alles snel en gehaast moet hebben we nog maar weinig vrije tijd. En dus steeds minder tijd om te sporten. Met behulp van een handige fitness app is het makkelijk om de sportschool bij jou in huis te halen. Die apps staan boordevol handige oefeningen die je thuis simpel en makkelijk kan uitvoeren. Op deze manier kost het veel minder tijd en uiteraard veel minder geld.

  Maar ook hiervoor geldt dat sportscholen en verenigingen nooit gaan verdwijnen. Want sport is naast dat het goed voor je is ook gewoon heel gezellig. Op een vereniging ontmoet je nieuwe mensen en heb je vele sociale contacten. Dat heeft een mens ook nodig!

 6. deniseannahauser
  25 januari 2013 om 13:29

  De Doe-het-zelf trend is enorm populair op een heleboel verschillende gebieden. De doe het zelf app op het gebied van gezondheid kende ik nog niet. Ik denk dat in tegenstelling tot de andere doe-het-zelf trends, deze trend het uiteindelijk niet zal gaan halen. Mensen willen bij pijntjes graag gerust gesteld worden door een expert, een persoonlijk gesprek aan gaan en er zijn ook veelall mensen die naar de dokter gaan puur om een beetje aandacht te krijgen.

  Voor een kleinere groep mensen zal deze app wel degelijk een mooi hulpmiddel zijn. Het verlangen van consumenten om zelf de touwtjes in handen te hebben is oneindig en op deze manier is het mogelijk om jezelf op het gebied van gezondheid in de gaten te houden. Maar bij serieuze klachten of psychische problemen moet er toch echt een deskundige bij gehaald worden.

 7. charlottebomon
  28 maart 2013 om 12:06

  Nee, die vriendelijke mensen in witte jassen gaan niet verdwijnen. Ze zullen het misschien wel iets rustiger krijgen. Ik geloof niet echt in de apps die zelf diagnoses stellen. Daarvoor hebben we gewoon dokters nodig, die hebben er verstand van en het voelt natuurlijker aan dan een app. Apps zijn geprogrammeerd en een ziekte voelt toch bij iedereen anders aan en er kunnen meerdere dingen meespelen. Toen ik laatst bij mijn eigen huisarts was zag ik ook een poster van een gezondheidsapp. De naam weet ik niet meer, maar je moest er je klachten in geven en dan kwam er op te staan of het verstandig was om even naar de dokter te gaan, of dat het waarschijnlijk vanzelf over zou gaan. Zoiets lijkt mij dan wel weer handig, we hebben het allemaal zo druk dat we niet om het kleinste dingetje naar de dokter willen gaan. Toch blijft er altijd een stemmetje in je hoofd die zich zorgen maakt en met zo’n app zou dat niet meer hoeven. Mensen willen steeds meer weten en zelf alles in handen houden, iets meer verstand over ons eigen lichaam zou dus heel goed zijn. Misschien zijn er al apps die wat meer informatie geven over onze organen en hoe ze precies werken. Dat zou meer zekerheid en kennis bij ons moeten geven, om onszelf beter te begrijpen en wat de dokter allemaal zegt.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: