Home > Uncategorized > TV kijken in de toekomst

TV kijken in de toekomst

Door: Melvin van Alem

Televisie kijken, we kunnen al sinds 2 oktober 1951 in Nederland. Daarvoor waren al sinds 1929 de eerste experimenten in Nederland waarbij 20 man op een tv scherm van 30 bij 30 cm zat te kijken. En in die tussen tijd is het snel gegaan. We kunnen via interactieve tv al alles terugkijken en via verschillende betaalzenders is er voor ieder wat wils. Bang zijn dat jij je favoriete programma mist hoef je tegenwoordig dus niet meer.

Techniek

Ook de techniek wordt steeds beter en het gaat snel, we hadden de plasma TV, toen de LCD TV en nu de LED TV. Via LED techniek is het beeld nog scherper dan voorheen en kan de TV nog dunner gemaakt worden. Zodat deze op je muur bij je wooninrichting hoort. Ook is het al mogelijk om TV te kijken met een 3D bril op, hierdoor wordt je nog meer betrokken en ervaar je de optimale beleving.

Via IMAX in bioscopen zijn de mogelijkheden nog groter. IMAX is een aparte techniek waarbij beeld en geluid optimaal zijn. Doormiddel van camera’s die in een nog hogere beeld resolutie opnames kunnen maken worden de beelden via twee grote projectoren vertoont. waardoor we naar het meest heldere beeld kunnen kijken tot nu toe. De beelden worden op een speciaal gevormd bioscoopdoek vertoont en ook 3D films kijken in IMAX behoort tot de mogelijkheden. De kijker kan op deze manier genieten van een nog betere kijk  belevenis.

Live

Steeds meer programma’s zijn live te volgen. Dit maakt het voor de kijker extra interessant er kan immers van alles fout gaan. Maar ook omdat bij deze programma’s de kijker meestal mee kan beslissen. Zo kan hij of zij stemmen wie er moet blijven, de uitslag is enkele minuten later te volgen. De kijker wordt interactief.

Binnenkort bij je favoriete band z’n concert zijn terwijl deze op de andere kant van de wereld optreed behoort dan ook tot de mogelijkheden. Misschien dat hier kosten aan verbonden zijn. We hebben het nu al EredivisieLive en SKY die sport wedstrijden live verslaan tegenover een vast bedrag per maand.

Toekomst

Wat zijn de mogelijkheden in de toekomst? Kijken we straks in de huiskamer tv met het gehele gezin maar ieder naar een eigen programma/zender. Terwijl we wel naar het zelfde beeldscherm kijken en zonder dat je eigen koptelefoon op hebt.  Het is al mogelijk dat via twee verschillende hoeken naar een beeldscherm gekeken kan worden zonder dat je het zelfde beeld ziet. Dit heeft te maken met een techniek die gebruik maakt van lichtinval in het beeldscherm.

Wie weet hebben we wel een bril op waarbij wij ‘IN’ het beeld zitten, we worden dan één met de beelden om ons heen en zitten er dus midden in. Door het draaien van je hoofd zie je ook wat er achter je gebeurd. De kijk beleving wordt optimaal.

‘De stream’

Een manier van tv kijken waarbij je via je beeldscherm data ziet die speciaal op jouw is afgestemd. Hij herkent je interesses en vrienden en stelt daarop jouw persoonlijke beelden samen. Dit werkt als een soort van cloud.

Via je smartphone of tablet worden beelden die jij interessant zou vinden voorgesteld. Uiteraard kan de gebruiker ook zelf keuzes maken. Vervolgens kan je deze beelden streamen naar bijvoorbeeld je tv.

Wie weet hoeft zelfs het streamen in de toekomst niet meer. In mijn vorige artikel over patentoorlog is in een video te zien hoe via speciale techniek doormiddel van glas beelden over te zetten zijn. Zo kan je op de keukentafel, koelkast, of tv beelden zien die je op dat moment via je eigen mobiel binnen haalt.

What is next

Zou het dus binnenkort mogelijk zijn om in een volle bioscoop zaal allemaal onze eigen persoonlijke film/beeld materiaal te kunnen zien. Maar ondertussen wel gezellig bij elkaar onder het genot van een bakje popcorn. We kunnen dan genieten van de nieuwste en beste technologie en beeld kwaliteit maar kunnen het sociale aspect combineren. Ook al komen de interesses helemaal niet overheen en kijkt persoon A serieus een documentaire over hongersnood, persoon B lacht zich kapot om de nieuwe Project X film en persoon C is in tranen omdat zojuist haar film een dramatisch einde kende. We zullen het zien.

Bronvermelding:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Nederlandse_televisie

http://www.martijnbaten.nl/de-toekomst-van-het-tv-kijken

http://www.youtube.com/watch?v=VAEg04DdWDY

http://www.youtube.com/watch?v=VAEg04DdWDY

http://www.vueroyale.nl/comments/how-do-we-watch-tv-in-future

http://www.interactievetv.nl

http://www.led-televisie.info/informatie/waarom-zou-u-van-lcd-naar-led-overstappen/

http://3dtv-kijken.nl

http://www.pathe.nl/special/imax

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. orlandokievit
  26 september 2012 om 12:50

  Jouw what is next stukje is misschien toepasbaar als je thuis bent of als je in de bioscoop allemaal een koptelefoon gebruikt, maar dan kan je ook net zo goed thuis zitten. Want de hele ervaring is dan verpest. En zonder koptelefoon werkt het ook niet, want dan lacht iemand bijvoorbeeld om een komediefilm die hij op dat moment kijkt terwijl in jouw film iemand net dood gaat. In tegenstelling tot dit zou het thuis wel kunnen werken. Hoe vaak gebeurt het niet dat de vrouw een of andere soap kijkt en de man voetbal wilt kijken. Maar dan nog is het geluid bij allebei anders.

  Live televisie is echter iets waar ik niet op zit te wachten. Oke voetbal live is natuurlijk verplicht met een maximale vertraging van 5 seconden. Maar live televisie is hopeloos slecht. Je mist de nabewerking, en het team moet echt goed zijn om een kwalitatief goed programma voor te zetten. (ten slotte je betaald er wel voor)

  De stream is inderdaad in opkomst en het zal niet meer lang duren voordat het ingeburgerd is bij de nederlandse bevolking, net zoals 3d televisie nu normaal wordt gevonden om thuis in je woonkamer te hebben. Whats next? De toekomst zal het vertellen..

 2. 19 oktober 2012 om 14:21

  Mijn reactie hierop is misschien niet helemaal ontopic, maar in mijn ogen wel het benoemen waard. We hadden het in de les Strategy and Production over het aanbod op de Nederlandse televisie. Veel van ons waren van mening dat het vandaag de dag bar slecht gesteld is met de programma’s op TV. Tijdens deze discussie kwamen we erop uit dat de commercie een grote rol heeft in het aanbod op TV. Zenders laten bedrijven reclametijd inkopen en lopen te koop met wat hun zender al dan niet te bieden heeft voor de doelgroep waar een bedrijf voor zou willen adverteren. Zo is RTL 7 een mannenzender. De reclames die daarop te zien zijn, zijn vooral bedoeld voor mannen. Nu kun je je afvragen of RTL 7 zijn programma’s aanpast aan wat voor hen het meeste advertentiegeld oplevert. Zo’n besluit haalt de ziel uit een zender. Het is ook al te merken op de publieke omroep. Zij moeten noodgedwongen commercialiseren omdat ze tegenwoordig niet meer volledig door de staatskas gespekt worden. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de programma’s. Er wordt uitgezonden wat de massa wil en daarom kijken we ongeacht de zender allemaal naar een talentenshow op vrijdagavond. Ook bij de publieke omroep.
  Zelf kiezen wat je kijkt zou hier een goede oplossing voor zijn. Adverteren moet dan per programma en versplinterd dus enorm. Dat gaat ten koste van het bereik, maar de efficiëntie gaat er wel op vooruit. Ik ben dus een voorstander van het nieuwe televisiekijken in de hoop dat het dan gedaan is met de traditionele manier van adverteren.

 3. eelkeverboom2
  6 januari 2013 om 20:34

  Afgezien van de 3d en andere beeldtechnieken verwacht ik dat tv de komende 5 jaar compleet op de kop komt te staan. Met spelers als Google, Apple en Microsoft die de tv-markt instappen zal de tv ervaring er compleet anders uit komen te zien. Alle drie partijen hebben al bevestigd dat tv kijken interactiever gaat worden, tv gelinkt zal worden met internet. Hierdoor zullen advertenties niet meer massa-broadcast zijn maar per huiskamer verschillend, kunnen mensen via de tv een aandeel hebben in een programma. Ook zullen advertenties interactiever worden dan dat ze nu zijn, de kijker kan direct het product bestellen, meer informatie opzoeken of zelfs in een tv-programma een element in het beeld aanklikken. Ook second screen zal een groot aandeel gaan spelen in de extra laag die in tv gebakken zal worden, zelfs de nieuwe youtube app bied deze mogelijkheid al. Wat belangrijk is dat de huidige kabelaars de mogelijkheden gaan zien van het nieuwe adverteren en er een nieuw commercieel model zal komen voor tv, de techniek is er al.

 4. 21 februari 2013 om 10:13

  TV’s zijn jarenlang eenzijdige communicatiemiddelen geweest. Met de komst van de Smart-TV, de second-screens en de stem-programma’s is dit radicaal veranderd. Met Smart TV’s is het mogelijk om te Skypen, films te huren, te internetten, spelletjes te spelen, op USB-stick’s programma’s op te nemen, je kan er zelfs e-mails mee verzenden en je telefoon of tablet als toetsenbord of afstandsbediening gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  De stream is eigenlijk een goede weergave van de door YouTube voor jou aangeraden filmpjes, iets wat past bij wat je eerder keek, en past bij de door jou opgegeven interesses. Erg interessant, en er is ook een grote waarschijnlijkheid dat dit in de toekomst van toepassing is.
  Wat je zegt onder het kopje ‘what is next’ is in beperkte mate al aanwezig in de huidige techniek. Philips en LG hebben een techniek waardoor persoon A programma 1 kan kijken, en persoon B programma 2. Dit gebeurt door middel van gepolariseerde 3d-brillen.
  Langzaamaan gaan we door naar een mix van TV, computer, smartphone en tablet. Alles is ‘connected’, en zodra je een film download op je computer, kan je hem op je tv bekijken. Swipe foto’s vanaf je telefoon naar je scherm, of gebruik je iPad als second screen bij documentaires.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: