Home > Mobiliteit > Het nieuwe tourisme

Het nieuwe tourisme

Jorne Kats – 21 September 2012

Stel je voor dat je heerlijk op vakantie gaat, naar het zonnige Frankrijk. Dit natuurlijk met een auto volgestopt met tenten, tassen en zeurende kinderen op de achterbak. Dit beeld was vroeger heel gewoon. Hierdoor is het spel ‘ik ga op vakantie en ik neem mee’ ontstaan want als je iets vergeten was moest je naar de dichtstbijzijnde campingwinkel opzoek om dit product alsnog aan te schaffen. Door op deze manier gezellig op vakantie te gaan kreeg je gemakkelijk contact met mede campingbewoners die ook op het veldje staan. Er ontstaat een sociaal gebeuren waarbij je elkaar leuke tips geeft over welke bezienswaardigheden de moeite waard zijn en je krijgt nieuwe contacten.

Niet lang daarna kwam de camper in opkomst. Ook gezellig en je deelt samen een campingveldje, maar je was al wat meer afgezonderd. Bij een vakantie huisje / bungalow krijg je het sociale gevoel minder mee. Vandaag de dag zijn er al vakantie mogelijkheden waar je de mensen tijdens je vakantie helemaal niet ziet of hoort.

Hier kun je in een kamer televisie kijken, je hebt een luxe keuken en van alle gemakken voorzien. Zo’n vakantie is wel relaxt en ontspannen en je krijgt genoeg rust. Wat ook aan het opkomen is, mede door het feit dat het qua prijs voor de gemiddelde vakantievierder te betalen is: de luxe cruise vakantie. Je zit op een schip waarbij iedereen een afzonderlijk kamertje heeft en alle luxe op zo’n schip aanwezig is.

Het is in de huidige tijd de bedoeling om tijdens je vakantie zoveel mogelijk luxe te krijgen, maar als je deze luxe wilt kun je toch net zo goed niet op vakantie gaan?

Social Travel:

Daarom begint er nu een trend op te komen waarbij je weer terug gaat naar de basis. Namelijk de behoefte om nieuwe mensen te leren kennen, de cultuur van andere landen te zien en vooral ook meer van de mensen die in het land wonen te weten te komen, hier kun je denken aan bepaalde gebruiken, gewoontes, gerechten etc. Bij local Traveling ben je niet zomaar een toerist. Je wordt meegenomen in het leven van de lokale bevolking. Juist als iedereen het doel heeft om zover mogelijk op vakantie te gaan wordt er bij Social Travel dichtbij huis gekeken. Er is een mogelijkheid om een kijkje te nemen in landen zoals Frankrijk, Spanje en Duitsland en ook ons eigen mooie landje niet te vergeten!

Dit is een trend en geen mode omdat een mode een terugkerend element heeft en hierbij gaat het heel rustig aan. Nu is de manier van vakantie vieren veel meer op luxe gericht. Het patroon van luxe is steeds meer gegroeid. Nu groeit het qua populariteit steeds meer om de lokale bevolking ontdekken en dit spannender moet zijn. De levens circus is dat het nu nog in het begin status is. Het afbouwen van Luxe naar meer lokaal gericht veranderd heel rustig aan. Ik geloof dat een heel groot deel Nederlanders nog nooit van de term Social Travel trend heeft gehoord, maar hier komt dus verandering in.

Zal het Social Traveling gaan aanslaan of denken jullie dat de meeste vakantievierders niet meer van het luxe af kunnen stappen?

Bronvermelding:


http://www.warc.com.www.dbproxy.hu.nl/Content/ContentViewer.aspx?MasterContentRef=5ebfc7c3-f3e3-4196-b46d-0e1c66a32854

http://www.telegraaf.nl/reiskrant/10832976/__De_reistrend_voor_2012…__.html

http://www.wijnjournaal.nl/iblog/B395914773/C522820598/E20111212112444/index.html

Advertenties
Categorieën:Mobiliteit
  1. Thijs Buijs
    17 oktober 2012 om 13:30

    Ik ben van mening dat social traveling juist erg aan zal slaan in deze sector. Mensen hebben tegenwoordig een erg druk bestaan en hebben zo nu en dan behoefte een korte vakantie. Niet iedereen kan tijd vrijmaken dit dan ook daadwerkelijk te doen waardoor het moeilijk is om bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin op vakantie te gaan. Met dit concept is het heel makkelijk om juist alleen te gaan en andere mensen met dezelfde interesses te ontmoeten en te leren kennen. Zelfs KLM ziet hier de meerwaarde van in door het Meet and Seat idee toe te passen in hun passagiers indeling. Op vakantie leer je een persoon vaak pas echt goed kennen, en deel je persoonlijke dingen die je misschien niet zo snel zou delen met iemand die je net bent tegengekomen in een kroeg. Hierdoor houd je aan het einde van de vakantie misschien wel een hechte vriendschap over en een reismaatje waarmee je vaker op vakantie kunt gaan. Het lux aspect is waarschijnlijk juist hetgeen wat de vakantie zo uniek maakt. Je deelt samen een ervaring, en niet alleen de vakantie zelf. Deze trend zal denk ik onder avonturiers, singles en anderen mensen die graag ‘alleen’ reizen erg aanslaan.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: