Home > Uncategorized > Doe mij 3D

Doe mij 3D

Iris Jansen 21-9-12

Doe mij 3D

Een steeds vaker voorkomend fenomeen is de 3D film. In 2009 was de eerste 3D-film te zien in de Nederlandse Bioscopen. Avatar zorgde voor het begin van het success van de 3D film. Tegenwoordig draaien er bijna net zo veel 3D films als gewone films in de bioscopen. Sinds dat moment is ook de vraag naar de 3D televisie gestegen.

De opkomst van 3D staat in verband met het steeds verder en sneller ontwikkelen van de techonogie. Er kan steeds meer gemaakt worden en er komen steeds meer mogelijkheden. 3D was in het begin misschien een hype te noemen omdat het veel in de media benoemd werd en er grootschalige belangstelling voor was. Van schaarste is niet echt te spreken en een rage is daarom niet de juiste benaming. Omdat de technologie zich steeds verder ontwikkeld en er veel belangstelling bij de consument is zal 3D TV en 3D film zich steeds verder ontwikkelen en kan er gesproken worden van een micro trend.

Deze microtrend is een gevolg van een mesotrend. Deze mesotrend ontstond al in de jaren 50. In 1957 had nog maar 1 op de 40 Nederlanders een tv. Maar in 1958 steeg het aantal tv’s in Nederland enorm, van 239.000 naar 391.000. Dat had te maken met het tv aanbod van dat jaar: het WK Voetbal in Zweden, de opening van de Brusselse Expo en het Derde Eurosongfestival, dat vanuit Hilversum werd uitgezonden.
Tegenwoordig is de televisie niet meer uit het huishouden te denken. Slechts 1 % van de nederlanders heeft tegenwoordig geen televisie in huis.

Deze mesotrend (televisie) is voortgekomen uit een macrotrend. Namelijk de digitalisering. De technologie heeft in de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen doorgemaakt. De digitalisering begon in het bedrijfsleven en heeft zich vanuit hier zo ver ontwikkeld dat het niet meer uit onze samenleving is weg te denken. De aankomende tien jaar zal de digitalisering zich in snetreinvaart nog verder ontwikkelen.

De 3D televisie bevind zich nog in het begin van zijn levenscyclus. Niet iedereen is enthusiast over de nieuwe manier van films of televisie kijken. Smart tv wint het op het moment nog van 3D tv. Volgens een onderzoek van Samsung heeft slechts 30% van de verkochte televisies dit jaar 3D ondersteuning. Een groot nadeel van 3D TV is dat het bij sommige mensen oogpijn oplevert. Er wordt al wel veel onderzoek gedaan naar 3D TV kijken zonder brilletje maar volgens Samsung kan deze ontwikkeling nog 10 jaar duren. Ook is de 3D TV op het moment nog relatief duur in de aanschaf en verbruikt hij bijna dubbel zo veel stroom als een gewone televisie.

Het is echter wel gebleken dat mensen die een nieuwe televisie aanschaffen steeds vaker voor de 3D tv kiezen met oog op de toekomst. Op het moment is de 3D TV alleen nog maar geschikt voor het kijken naar 3D films. Het is een duur grapje omdat je veel andere dingen nodig hebt naast de televisie zelf. De 3D brilletjes zijn niet goedkoop en ook de films en bepaalde aparatuur voor het afspelen van 3D films moeten apart aangeschaft worden. In de VS zijn al drie 3D kanalen aangekondigd maar in Nederland is dit nog niet het geval.

Het is duidelijk dat 3D TV nog veel obstakels moet overwinnen. Een positief geluid is dat de 3D technologie in de game wereld waarschijnlijk sneller zal worden opgepikt. Marktonderzoeksbureau DisplaySearch heeft aangegeven dat ze verwachten in 2018 een jaaromzet van 22 miljard dollar te hebben in de 3D game wereld.

Er wordt al gewerkt aan verschillende technieken die 3D TV naar een hoger niveau zullen tillen zoals 3D zonder bril,OLED TV’s (bieden een extreem hoog contrast, sublieme scherpte, levendigere kleuren en een laag energieverbruik), Quad HD TV’s (hebben een resolutie van 3820 bij 2160 pixels, wat vier keer zoveel is dan Full HD), en Transparante TV’s.

Hoe je het ook wend of keert, de 3D TV heeft zijn grote doorbraak nog niet echt gehad, maar met de snelheid van de technologische ontwikkelingen is er een grote kans dat televisie kijken in de toekomst een hele nieuwe ervaring wordt. Maar hoe groot zal de rol van de 3D TV hierin zijn?

 

Weten hoe 3D tv werkt? Kijk dit filmpje van de consumentenbond:

 

Bronnen:

http://www.3dtvmagazine.nl/2012/03/3d-wint-aan-populariteit-in-nederland/

http://www.innl.nl/page/1207/nl

http://trendsenconcepten.blogspot.nl/2009/01/trend-van-nu-digitalisering.html

http://trendanalysetdi3.wordpress.com/2010/01/20/digitalisering/

http://www.stylecowboys.nl/Multimedia/723

http://www.computeridee.nl/nieuws/3d-tv-niet-populair-onder-consumenten

http://tweakers.net/reviews/1523/3/ces-de-eerste-indrukken-van-3d-tv-toekomstkansen-van-3d-tv.html

http://www.3dtvmagazine.nl/2011/08/column-de-toekomstige-bril-vrije-quad-hd-3d-oled-tv/

 

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. davepostma
  18 oktober 2012 om 07:08

  Doe mij GEEN 3D
  De 3d markt was booming bussiness, maar er blijkt een staartje aan te zitten. Het lijkt erop dat deze markt alweer bezig is met falen. Consumenten lijken de inflatie in de extra kosten om een film in 3d te zien niet te waarderen ten aanzicht van de toegevoegde waarde in deze formaat en lijken toch meer voor de gouwe ouwe 2d film.
  In 2010 verdiende de gemiddelde bioscoop in het Verenigd Koninkrijk nog £32,000 aan 3d films, aan het einde van 2011 bleek deze winst alweer gehalveerd naar £16,000. Wie zal zeggen wat het eind 2012 heeft opgeleverd. In de bioscopen had 3D nog wel enige vorm van hype, de 3D TV’s daar in tegen die Sony bijvoorbeeld op de markt wou brengen faalden episch en want zeg nou eerlijk wie heeft er hier een 3d TV van Sony in huis staan laat staan gehoord dat ze überhaupt bestaan? Een andere markt die in wou cashen op de 3D hype was de markt van de videogames, Nintendo bracht de Nintendo 3DS op de markt, de 3D opvolger van de Nintendo DS. Deze machine presteert daar in tegen wel degelijk, maar de vraag of het aan het 3D gimmick ligt of aan de trouwe fanbase die Nintendo heeft ligt word aan de kaak gesteld. Immers maken de best beoordeelde titels weinig gebruik van de 3D toevoegingen

  3D?????

  N - N O T H A N K Y O U !

   /\___/\
  / /  ヽ \
  | (●), 、(●)|
  | ,,ノ(、_, )ヽ |
  | ,;‐=‐ヽ  .|
  \ `ニニ´ /
  /`ー‐–‐‐―´´\
      .n:n  nn
     nf|||  | | |^!n
     f|.| | ∩ |..| |.|
     |: :: ! } {!|
     ヽ ,イ  ヽ :イ

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2179482/Is-end-3D-boom-cinemas-Trend-fails-revenue-slumps-just-16-000.html

 2. 2 november 2012 om 01:10

  Mijn verwachting is ook niet dat 3D veel groter gaat worden. Ik vind het meestal ten koste gaan van de film omdat de nadruk teveel is gelegd op 3D. Daarnaast kan de 3D functie alleen een meerwaarde zijn voor de film. Als je de programma’s kijkt die op dit moment op de TV zijn kan je zien dat hier denk ik maar 10% van film betreft. Persoonlijk zit ik als ik een serieuze documentaire kijk te wachten op beelden die op mij af vliegen.

  De prijs voor deze tv’s is nog veel te hoog voor dat kleine percentage films. Alleen in de bioscoop zie ik 3D nog wel groter worden. In de bioscoop kan het echt een ervaring om een film in 3D te zien. Helaas zijn de meeste 3D film niet van bijster goed niveau. Dit gaat ten koste van de 3D markt. Daarnaast zijn de kosten om een 3D film te maken stukken hoger dus als de verkoop daalt van deze film zullen filmproducenten ook wel drie keer nadenken voordat ze in 3D gaan schieten. Al met al zal de 3D hype voorlopig nog wel even doorzetten maar heeft het in mijn ogen geen toekomst.

 3. 6 januari 2013 om 21:07

  3D is een gimmick. Je merkte 1,5 jaar geleden al dat mensen 3D moe waren, al helemaal in Amerika. Dat mensen een 3D TV kopen komt simpel weg omdat de tv makers 3D door je strot heen duwen. Als ik nu een Samsung TV wil kopne krijg ik er sowieso 3D bij. Dan is het makkelijk verklaren dat de consumenten 3D tv kopen.

  De 3D techniek is een oude techniek met wisselende beelden een voor een afspelen, dit bestond al in de jaren 80. Nu zie je dat er nieuwe technieken ontstaan dat je geen bril op hoeft te doen. Kijk bijvoorbeeld naar de Nintendo 3DS. Onlangs heeft Nintendo een patent toegewezen gekregen waarbij meerdere beeldschermen dezelfde virtuele ruimte vanuit verschillende hoeken tonen. Ik ben voor dit soort onderzoeken naar nieuwe technieken, maar hoe 3D nu is, is en blijft het een gimmick omdat het verder niks toevoegd aan de film.

  Dat er zoveel 3D films zijn in de bioscoop is ook makkelijk uit te leggen omdat alle ‘3D’ films(Avatar en hier en daar misschien nog een) gewoon omgezet zijn naar 3D, terwijl ze gewoon met normale camera’s zijn opgenomen.

  En owja, over mijn koppijn die ik krijg voor 3D films nog maar even te zwijgen.

  http://www.nu.nl/games/2991606/nintendo-toont-nieuwe-driedimensionale-techniek.html

 4. charlottebomon
  27 maart 2013 om 17:09

  3D, ik ben er ook niet zo’n fan van. Het enige waar ik in de bioscoop voor betaal is om de ondertiteling boven de hoofden van de rijen voor mij te zien, nee dank je. MAAR onlangs ben ik naar Hansel and Gretel, Witch Hunters geweest en ik kan zeggen WAUW!!!!! Wat een film, sterker nog: de beste 3D film die ik tot nu toe heb gezien! Ik heb dus weer een beetje hoop gekregen voor 3D, maar in hoeverre zich dit nog zal ontwikkelen betwijfel ik. Het is natuurlijk een moeilijke en grote stap om 3D te introduceren in de woonkamer, vooral als veel mensen nogal sceptisch zijn. Liever geen journaal waar de kogels langs mijn ogen vliegen, of reclames waar alles zo ongeveer letterlijk door mijn strot wordt geduwd. Het zal nog even duren voordat en of de 3D TV zal doorbreken. Ik zie het nog niet gebeuren, we zijn de TV zo gewend in onze woonkamer dat het moeilijk is voor bedrijven om een nieuwe vorm van tv kijken aan te leren. Ik denk dat we de 3D TV pas gaan waarderen als andere technologie ook al verder is, en we er gewend aan zijn geraakt om anders te kijken. Wie weet..

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: