Home > Uncategorized > De barriere tussen man en vrouw

De barriere tussen man en vrouw

Mannen worden vaak stereotypeert afgebeeld als macho’s, maar door de jaren heen zien we dat de man net zo lang, zo niet langer in de badkamer zaten opgesloten om zichzelf op te maken als vrouwen. Self proclaimed dandy Beau Brummel begon zich te ergeren aan het uiterst excentrieke manieren en kleuren combinaties die de rijke mensen van adel uit die tijd droegen. Een dandy vaak fout geïnterpreteerd als iemand die zich veelal met z’n uiterlijk bezig houd (en daarom meer is dan iets wat uitbundig en excentriek is), is meer dan dat. Het is het gevoel om de hogere klasse te imiteren en daardoor meer aandacht te geven aan z’n uiterlijk.

Hij wou minimalisme en begon zo zijn outfits te tailoren zodat de snit paste met zijn sillhouette. Gefitte klere, het was revolutionair in zijn tijd, maar ook de sobere kleuren combinaties, niet veel color blocking maar veel basis en pastel kleuren maakten deel uit van z’n kledingkast. Hij poetste graag z’n laarzen met champagne, besteede 5 uur om zichzelf aan te kleden, bade enorm veel, schoor zich elke dag en lette goed op zijn psysieke lichaamsbouw, hij wou niet dik zijn. Zijn designs werden de voorloper op de suits zoals we ze kennen. Lodewijk XIII was geen dandy hij was een aristocraat, hij werd rijk geboren en werd gestyleerd, door andere mensen. Beau Brummel deed het zelf, en zocht zelf z’n financiën. Bij elkaar om z’n obsessie met z’n uiterlijk te financeren.

Spoel zo’n 200 jaar vooruit en we zijn dan in de jaren 60 waar de vrouw en man barriere weer worden doorbroken in de jaren 60. Mannelijke gezichten met lipstick en eyeliners, het waren net vrouwen. Zorgevuldig geföhnde  haren en een gigantische aanbod aan kleren die ze hebben. Ook de man wou goed voor zichzelf zorgen, in de jaren 60. Tot op de grens dat de lijnen tussen man en vrouw zich gingen vervagen. Maar juist diep van binnen toch wel die macho mannen zijn die graag voor pauw willen gaan spelen.


De trend kan voorspeld worden aan de hand van de economische situatie, mannen kleden zich nu eenmaal soberder als het financieel niet goed gaat. Baarden blijven staan en haren groeien langer, kijk maar naar Hollywood, mannen als Brad Pitt. Toch blijft er genoeg over voor de man om zichzelf te verzorgen. Guyliners sloegen niet aan, gelukkig. Maar zalfjes als handcreme doet het beter in deze tijden van economische crisis. In deze barre tijden transformeren we weer tot die stereotype. Maar het zal niet lang uitblijven, want als het economisch weer stabiel is gaan we weer meer consumeren. We worden extravaganter en gaan meer uitgeven aan kleren die opvallen.

Het is dus een mini trend dat zich een aantal keer per eeuw voordoet, en word bepaald door de economische welvaart. Ik voorspel zeker een aantal keer dat we weer een soort van jaren 60 kunnen meemaken, nu op de catwalk alweer grote uitgevallen pyjama outfits bij de vrouwen vertonen zal de man weer even achter zijn haar verschuilen, om straks weer te gaan ontpoppen als een echte Beau Brummel.

In de tussen tijd kunnen we genieten van de manieren de de Mexicanen hebben gevonden om zichzelf te expresse:

Bronnenlijst:

http://www.filmnoirbuff.com/article/beau-brummell-the-ultimate-dandy

http://en.wikipedia.org/wiki/Dandy

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: