Home > Lifestyle > POPULAIRE NAALDEN

POPULAIRE NAALDEN

Samgar Turkenburg

17 september 2012

Waar 15 jaar geleden tatoeages alleen voor bikers, criminelen en rocksterren waren zijn ze nu verandert in een maatschappelijk acceptabel Fashion statement.

Steeds meer mensen bieden hun huid als canvas aan kunstenaars aan zodat deze de huid kunnen doorboren met inkt.

De tatoeage stamt al uit het begin van de mens als mens, zo werd “Otzi de ijsman” uit 3.300 n.chr. al gevonden met verschillende tatoeages over zijn lichaam.

Hoewel deze tatoeages bestonden uit simpele stippen en strepen hebben ze waarschijnlijk net zoals tegenwoordig gestaan voor levens gebeurtenissen.

Door de geschiedenis heen zijn tatoeages ook vaak gebruikt als oorlogskleuren. Op deze manier wisten de vijanden bij welke stam je hoorden. Dit zie je tegenwoordig ook terug in de gang-tatoeages, met deze tatoeages willen gangsters laten zien bij welke bende ze horen.

Tegenwoordig worden tatoeages ook door het grote publiek geaccepteerd en gedragen. De dragers van deze tatoeages vind je tegenwoordig bij iedereen los van hun sociale status.

Tatoeages worden tegenwoordig vaak gezet als herdenking of als eer aan een overleden vriend of pasgeboren kind.

Het is een trend op mini niveau want het gaat in principe om het kunstwerk zelf dat steeds meer mainstream, sociaal acceptabel en populairder word.

Hoewel tatoeages tegenwoordig meer geaccepteerd worden en meer mensen ze hebben betekend niet dat ze als geschikt en normaal worden gezien.

Mensen vinden het eerder normaal om er een te laten zetten maar dan wel op een plek die niet zichtbaar is.

Aan de ene kant is het dus erg populair en geaccepteerd om er een te laten zetten, maar het is niet zo dat je potentiële volgende baas is gecharmeerd van de vlinder in je nek.

Ik denk dat tatoeages zeker nog lang niet op hun retour zijn, ieder jaar komen er wel een aantal nieuwe shops bij.

Daarnaast hebben succesvolle tv programma’s als “Miami Ink” en “LA Ink” ook geholpen om te laten zien dat iedere tatoeage een verhaal heeft. Door hun werk en uitleg maken ze de wereld van tatoeages ook wat transparanter voor de buitenstaander.

Doordat tatoeages groeien in populariteit zie je dat er op marketing gebied ook meer gedaan word door de shops om meer klanten binnen te krijgen.

Elke tatoeage shop heeft tegenwoordig wel een Facebook pagina waar ze hun werk ten toon spreidde voor het grote publiek.

Je ziet ook dat tatoeage shops nu zelfs meedoen met acties om maar wat goedkoper te zijn. Zo werd in 2011 zelfs de Nationale Tattoobon op de markt gebracht. Deze bon kon je aan een vriend of kennis geven zodat deze getatoeëerd kon worden terwijl er al voor betaald was.

Ook gingen verschillende tatoeage shops meedoen met groupon-acties, op deze manier probeerden ze hun klantenbestand ook uit te breidde.

Al met al is de tatoeage dus populairder en meer geaccepteerd als in het verleden. Het is natuurlijk wel zo dat er een goed overzicht moet blijven op deze kunst want het is natuurlijk belangrijk dat de regels wel gehanteerd blijven worden ook al word het drukker.

Zou het in de komende jaren zo ver komen dat een ondernemer niet meer peinst over de solliciterende werknemer met de draken tatoeage op zijn voorhoofd?

Bronnen:

Sociaal acceptabel

 

http://tattooartist.com/history.html

Geschiedenis

http://en.wikipedia.org/wiki/Tattoo

Otzi tatoeages

http://anthropology.net/2009/07/21/otzi-icemans-tattoos-were-born-in-fire/

Scriptie tatoeages

http://oaithesis.eur.nl/ir/repub/asset/4163/SCRIPTIE_deVos.pdf

Tatoeage bond

http://www.tattoobond-nbt.nl/

Categorieën:Lifestyle
 1. 20 september 2012 om 16:38

  Tatoeages zullen altijd een gesprek van de dag blijven, zeker met de oude generatie die nu nog leeft. Zij associëren tatoeages met criminelen en onverantwoordelijk gedrag, zoals je zelf al zei. Ik denk dat die generaties dit heeft mee gekregen van hun ouders want in begin 20e eeuw tot midden 20e kwamen tatoeages heel erg in opmars bij de zeemannen. Vooral in Amerika waar de sailor tattoos erg in trek bij zeelui die uitgezonden werden naar de oorlogen. Veel van die zeelui werden zelf tatoeëerders die vandaag de dag nog bekend staan als een van de beste tatoeëerders. Namen zoals Ed Hardy en Sailor Jerry zijn vaak nog inspiratie bronnen voor mensen die nu tatoeages nemen.
  Zeelui stonden natuurlijk in die tijd bekend om hun wilde en uitbundige gedrag. Hawaii was in die tijd veel in trek bij zeelui waar ze naar de hoeren gingen om vervolgens een deur er naast een tatoeage te nemen. Helaas worden tatoeages nog steeds geassocieerd met dit onverantwoordelijke gedrag.

  Het is 2012 en de tijd veranderd. Helaas zien veel mensen die zelf geen tatoeages hebben dat niet in en hebben vaak zelf het grootste woord over tatoeages en doen vaak minachtend en asociaal tegen mensen die tatoeages hebben…

 2. janseniris
  18 oktober 2012 om 14:45

  Veel werknemers hebben liever niet dat hun personeel met eye catching piercings of tatoeages rondloopt. Je mag een sollicitant in principe niet afwijzen om zijn of haar uiterlijk maar als de lichaamsversiering erg prominent aanwezig is kan ik me voorstellen dat je als werknemer liever hebt dat deze bedekt worden.
  De stereotypering over mensen met tatoeages is nog lang niet de wereld uit. De jongere generatie is er misschien aan gewend geraakt maar vooral ouderen zien het nog lang niet altijd als kunst of versiering. Er is zelf gebleken dat ze zich geïntimideerd kunnen voelen door bepaalde tatoeages.
  Een sollicitant afwijzen op vooroordelen is natuurlijk uit den boze. Het is discriminatie en dat mag niet. Toch ontkom je er niet aan dat mensen zou eenmaal vooroordelen hebben, uitgesproken of niet, ze zijn er. Ik denk dus dat in bepaalde functies het afwijzen van een sollicitant op basis van zijn uiterlijke vertoning altijd zal blijven bestaan. Sommige werkgevers willen nou eenmaal niet dat hun werknemers met een raar kapsel, piercing, tatoeage of vrijetijdskleding in zijn kantoor, restaurant of winkel staan. Ik denk dus niet dat de taboe op tatoeages zal verdwijnen en dat er helaas altijd vooroordelen blijven. Het zal niet zo ver komen dat tatoeages geen invloed meer hebben op het sollicitatieproces. Al vind ik dat er zeker wat soepeler naar gekeken mag worden want een tatoeage heeft wat mij betreft niks te maken met de kwaliteiten voor een bepaalde functie.

  Bronnen:

  http://www.managersonline.nl/nieuws/6079/tattoo-vermindert-kans-op-werk.html

 3. timvanbreda
  18 januari 2013 om 03:01

  Het is waar dat tattoo’s steeds meer geaccepteerd worden, logisch ook want het gevoel is van crimineel naar een persoonlijke boodschap gegaan (individualisme). Maar ik ben wel van mening dat het er erg aan ligt in welk vakgebied je komt of je word aangenomen met een drankentattoo op je voorhoofd. Een algemene bureaubaan zal geen probleem zijn, een baan met een sociale of open functie wordt een heel ander verhaal. Persoonlijk zie ik tattoo’s niet als iets negatiefs, ik kan het wel waarderen zelfs, mits hier goed over na gedacht is. En dat is denk ook precies de trend in het tatoeëren tegenwoordig, niet iets uitdragen maar iets meedragen. Zo zie je ook dingen opkomen als neontattoo’s wat inhoud dat je bijvoorbeeld in boodschap met je meedraagt die niemand kan zien, behalve wanneer jij dat wilt. En dat vind ik een positief gedachtegoed.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: