Home > Uncategorized > Patentoorlog

Patentoorlog

Door: Melvin van Alem

Apple heeft op het moment verschillende rechtszaken lopen tegen concurrenten als Samsung en HTC op verschillende continenten. Deze concurrenten hebben op hun beurt weer rechtszaken lopen tegen andere bedrijven. Steeds vaker wordt de toekomst van de technologiesector bepaald in de rechtszaal in plaats van het onderzoekslab.

Patenten zijn ooit bedoelt geweest om ontwikkelaars te beschermen tegen namakers. Al het werk en tijd wat zij in een product hebben gestoken kon op deze manier niet direct gejat worden. Het was een defensief middel voor bedrijven.

De beste verdediging is de aanval moeten de bedrijven hebben gedacht.  De een naar de andere rechtszaak wordt aangespannen. Waarbij de concurrenten elkaar beschuldigen van het schende van patent. Vooral de kleine bedrijven zijn hiervan de dupe. Zij kunnen niet opboksen tegen de grote bedrijven. Ook qua kosten niet. Zo blijven de grote bedrijven verdere ontwikkelen en patent aanvragen en aanvechten terwijl de kleine bedrijven stil blijven staan. Google koopt niet toevallig Motorola die weer toevallig over zo’n 17.000 patenten beschikt.

Apple, Google, Samsung en Microsoft. De grote namen in de patentoorlog gebruiken patenten om de productie van andere te hinderen en de kosten omhoog te jagen.

Apple vs. Samsung

Deze twee bedrijven zijn misschien wel de bekendste concurrenten/rivalen in de patenenoorlog. Samsung moest laatst van een rechter in Amerika, Apple een schadevergoeding betalen van 3 miljard. Het zuid Koreaanse bedrijf betaalde op hun beurt dit op een ludieke wijze en liet 30 vrachtwagens vol stuivers bij Apple bezorgen. Toch is het vrij apart als je nagaat dat Samsung de grootste toeleverancier van Apple is.  Rechtszaken zijn voor deze partijen vooral een strategisch wapen in plaats van een middel om een doorslaggevend concurrentievoordeel af te dwingen.

Adjiedj Bakas

Volgens Adjiedj Baks, Nederlandse bekendste trendwatcher zijn er in de toekomst straks 50 multinationals, die meer macht hebben dan 90 landen. De komende 50 jaar verwacht hij meer veranderingen dan we de afgelopen 5000 jaar hebben meegemaakt. Op dit moment heeft Apple al een eigenvermogen dat hoger is dan de Verenigde staten van Amerika. Met andere woorden mocht Apple slechte bedoelingen hebben, dan is dit een partij om rekening mee te houden. Ze kunnen echter kopen wat ze willen.

Adjiedj Baks zegt dat de multinationals steeds meer macht krijgen en dat de natiestaat verdwijnt. Oorlogen behoren dan tot de verleden tijd maar de nieuwe machthebbers zullen het waarschijnlijk op een andere manier gaan uitvechten.

Betekend dit dat de Patentoorlog het nieuwe oorlogvoeren2.0 is. En de afdeling innovatie en wetenschap het nieuwe ministerie van Defensie is?

Megatrend

Dit is een trend die op mega niveau plaats vindt. Het zou dan ook nog even duren voordat we dit echt zullen merken, maar het begin is er. In het boek Brand ID staat het volgende over megatrends. Megatrends zijn in feite maatschappelijke ontwikkelingen, ze overstijgen het niveau van de individuele consument en raken langzaam ingebed in de maatschappij. Ze zijn algemeen van aard en van lange duur. Ze gaan tot wel 30 jaar mee. Het zijn de waarden ontwikkelingen waarover filosofen en sociologen zich buigen. Voorbeelden zijn: Globalisering, individualisering en technologisering.

Toekomst

Doordat de technologisering steeds verder gaat en we steeds sneller nieuwe producten bedenken waarmee we ons leven vergemakkelijken. Wordt de onderlinge strijd ook steeds heftiger. Wie bedenkt het nieuwste meest innovatieve producten? Uiteraard zullen bedrijven hier patent op aanvragen. Je wilt natuurlijk niet dat de concurrent met jouw innovatief product er van doorgaat gaat. Ze zullen er alles aan doen om elkaar te beschuldigen van het schende van patent. Multinationals zullen elkaar niks gunnen, en de patentoorlog zou heviger plaatsvinden dan ooit te voren. De toekomst bied immers grote mogelijkheden.

Check onderstaand filmpje over hoe het er misschien over 8 jaar in 2020 aan toe zult gaan. Hierin zie je pas echt wat de mogelijkheden zijn ook al is dit al over 8 jaar.

Bronvermelding:

http://www.bakas.nl

http://www.youtube.com/watch?v=N8usH0AioHY

http://www.beleggersbelangen.nl/opinie/artikel/31262/patentoorlog-zorgt-voor-nieuwe-verhoudingen-in-technologiesector

http://trends.knack.be/economie/nieuws/bedrijven/samsung-aandeel-onderuit-na-patentoorlog/article-4000168239952.htm

http://webwereld.nl/de-vijf/109632/5-slachtoffers-van-de-patentoorlog.html

http://www.computeridee.nl/weblog/patentoorlog?page=2

http://computerworld.nl/article/13191/hoe-android-een-patentoorlog-ontketende.html

http://webwereld.nl/analyse/109041/2011–wereldwijde-patentoorlog-escaleert.html

Boek Brand ID, 978-90-5871-4480

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: