Home > Lifestyle > Eat up, young grasshopper!

Eat up, young grasshopper!

Door: Remy van Kats

Een tijdje geleden was ik uit eten bij een Oosters tapasrestaurant. Op de menukaart pronkte men onder andere met sprinkhaansushi. Omdat mijn maag kleiner was dan mijn ogen besloot ik dit plaatselijke culinair hoogstandje een kans te geven. Dit met een goede kauwoefening tot gevolg. Er zijn chipsmerken die aanzienlijk minder kraken dan deze nachtgeluidenproducent. Ik was dan ook niet geheel overtuigd van dit wellicht onvermijdelijke toekomstdieet. Want dat het eten van insecten in opkomst is, is wel duidelijk.

Niet nieuw

Insecten eten is, zoals zoveel trends, niet helemaal nieuw. In een groot deel van de wereld is het al jaren de normaalste zaak. Sprinkhanen, mieren en bijen zijn populaire keuzes op menukaarten in Zuid-Amerika, Afrika en Azie. Er zijn meerdere redenen te benoemen dat men in de Westerse wereld hier (nog) weinig van moet hebben. De insecten komen in zijn geheel op het bord. Dit schrikt af. Een hele kip op je bord, compleet met hoofd en poten lijkt mij immers ook geen aantrekkelijk gezicht. Daarnaast weet men weet niet precies welke delen er gegeten kunnen worden. Ook is er nog een veel te laag aanbod om een normale keuze te maken. In vrijwel alle supermarkten in Nederland is er nog geen aanbod om uit te kiezen. Waarom zouden we dan toch over willen stappen?

Voordelen

Het eten van insecten heeft veel voordelen. Ten eerste hebben de meeste soorten evenveel voedingsstoffen als een kip, varken of koe. Daarbij is het vetpercentage vaak lager en zijn dus gunstiger voor consumptie.

Daarnaast is de keuze voor een partij sprinkhanen ten opzichte van een stukje varkensvlees een duurzamere keuze. Voor het kweken van insecten is namelijk veel minder landbouwgrond nodig. Ook is de voedselconversie uitstekend met 54%. Bij een koe is dat slechts 1 op 10. Ofwel: een koe eet 10 verbruikt 10 keer zoveel voedsel als  het zelf oplevert. Daarbovenop is de uitstoot van broeikasgassen is bij insecten beduidend lager dan bij andere productiedieren.

We zijn er bijna, maar..

Insecten eten past lijkt dus helemaal in de trend van duurzamer eten en leven te passen. Toch moet er nog heel wat gebeuren wil deze trend echt groot worden. Het zijn nu dan ook slechts een handvol mensen die zich sterk maken voor een grotere consumptie.

Insecten eten bevind zich op het microniveau en past dus binnen de maxitrend duurzamer eten. Waar de trend van biologisch eten al flink heeft doorgezet, blijft deze wat betreft Japie Krekels kauwen nog achterwege. Wakker Dier heeft al succesvol plofkippen uit menig supermarkt verdreven. Een campagne ter bevordering van insecten oppeuzelen zou wellicht ook passen in hun verhaal. Duurzamer eten past weer in de megatrend waar ook elektrisch autorijden en afval scheiden onder vallen, namelijk duurzaam leven.

Insert krekelgeluid   

Voorlopig is deze trend in Nederland nog in de fase van innovators. Een kleine groep mensen is enthousiast en wijst op de voordelen, maar zonder al te veel succes. Doordat vlees en vissoorten volop verkrijgbaar zijn, is er voor de massa weinig tot geen reden om insecten een kans te geven. Er is nog geen invloedrijk persoon of onderneming die zich ontfermt over het populair maken van de kleine beestjes. Toch, het feit dat insecten al op menukaarten van kleine ondernemingen te vinden zijn lijkt te wijzen op een verschuiving richting early adaptors. Het sluit naadloos aan op de trend van duurzaam leven. Als ze beter voorradig worden en de eerste angsten zijn overwonnen, kan deze trend de komende 10 tot 20 jaar doorgroeien naar een prima alternatief. De vraag daarbij is: moet er iets veranderen aan de bereidingswijze om de verwesterde mensen ook hier enthousiast te krijgen?

BRONNEN

 1. Savannah, Plazilla, 28-08-2012, Verkregen van

http://plazilla.com/insecten-eten-mij-niet-gezien

 1. Auteur onbekend, Trendslator, 25-05-2009, Verkregen van

http://trendslator.nl/2009/05/insecten-als-voedsel-van-de-toekomst/

 1. Heleen Ronner, Gezondheidsnet, 02-06-2012, Verkregen van

http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/2717/insecten-eten-duurzaam-en-lekker

 1. Auteur onbekend, Duurzaam Insecten Eten, 06-08-2012, Verkregen van

http://duurzaaminsecteneten.nl/insecten-onderzoek/het-nieuwe-eten/

Advertenties
Categorieën:Lifestyle
 1. 21 september 2012 om 08:56

  Samgar Turkenburg
  20 september 2012

  Ik denk niet dat het zozeer aan de bereidingswijze van het arme beestje ligt. Ik denk dat een groot deel van impopulariteit licht aan dat het onbekend is. Waarom eten wij kip, koe of varkensvlees en vinden we dat niet raar? Dat komt omdat we dat al ruim 100 jaar doen. Mensen zijn gewend aan de vorm van deze gerechten en aan de smaak hiervan.
  Er zal een schaarste van deze dieren moeten komen voordat we overstappen op insecten. We hebben namelijk niet de zin om zomaar ons biefstukje om te ruilen voor een krakend beestje dat met 2 kauwen weg is.

  De onbekendheid van deze producten komt ook omdat er geen reclame voor word gemaakt. Je ziet namelijk nergens staan: “Nu gedroogde sprinkhanen in de aanbieding bij 2 steenoven pizza’s”.
  Het oude gezegde “wat de boer niet kent dat eet hij niet” is daarom denk ik ook van toepassing als het gaat om het eten van deze insecten.
  Het eten van insecten word door veel westerse mensen ook gezien als een vorm van armoede voor als je geen geld voor paarden rookworst hebt. Een voedsel dat in de derde wereld populair is vanwege de prijs en kwantiteit.

 2. jornekats
  21 september 2012 om 12:51

  Jorne Kats

  Het eten van insecten moet wel wat aantrekkelijker gemaakt worden, dan dat deze nu is. Het spreekt heel veel mensen nog niet aan dat je op zo’n insect zit te kauwen. Toch lijkt het mij een prima alternatief.
  Kijk bijvoorbeeld naar het uitsterven van bepaalde dieren, als de wereld doorgaat met het opeten van bijvoorbeeld vis uit de zee, dan blijft er op een gegeven moment geen vis meer over. Minder vis en vlees eten is dus een aanzienlijk groot voordeel als het gaat over het milieu. Ook het verdwijnen van plant- en diersoorten kan worden tegengehouden door het verminderen van de vleesconsumptie. Dus dit heeft heel veel voordeel. Ten eerste zijn er genoeg insecten in de wereld. Er zijn naar schatting zo’n 6 miljoen soorten, waarvan er zo’n 1 miljoen bekend zijn. Iedere dag nog worden nieuwe soorten ontdekt. Er zijn 1462 eetbare soorten insecten bekend. Alleen op psychologisch niveau is er nog een lange weg te gaan. De meeste mensen gruwelen alleen van de gedachten al. Toch is het een belangrijke feit dat we zonder dat we het realiseren al een behoorlijk groot percentage insect binnenkrijgen, er zitten in bijvoorbeeld pindakaas, chocolade en tomatensoep insectenrestjes, die tijdens het productieproces erin zijn gekomen. Ook de karmijnrode smarties zijn gekleurd met gemalen schildluis. Een belangrijk ander nieuwtje is dat Bugslibar binnenkort in de winkels ligt, dit is op de markt gebracht door de Vereniging Nederlandse Insecten Kwekers.
  Met als belangrijk feitje, dat het bij de westerse samenleving vooral tussen de oren zit.

  Links:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3314374/2012/09/11/Minder-vlees-eten-levert-net-zoveel-op-als-minder-auto-s.dhtml
  http://www.kutwereld.nl/vlees_eten_is_de_grootste_bedreiging_van_het_milieu.htm
  http://www.genoeg.nl/nieuws/samenleving/over-tien-jaar-eten-we-insecten-

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: