Home > Lifestyle > Kamperen 2.0

Kamperen 2.0

Kamperen 2.0 door Orlando Kievit

Nu de zomervakantie helaas weer voorbij is, gaan sommigen binnenkort alweer een nieuwe vakantie boeken. Enerzijds om de dip te voorkomen en ergens naar uit te leven, anderzijds om een mooie vroegboekkorting binnen te slepen. De nieuwste vakantietrend is `Glamping`, oftewel ` Glamorous Camping`. Hierbij wordt kamperen gecombineerd met al het luxe dat een huis of hotel kan bieden. Echter biedt deze manieren van vakantie vieren, reizigers het gevoel dat ze dichter bij de natuur staan en toch zichzelf in luxe kunnen baden. Geen ellendige tenten meer opzetten of een sleurhut achter je auto aan, kamperen 2.0. Van boomhutten tot ruime eco-kabines variëren de prijzen ook zoveel vanaf vijftig tot duizenden euro’s per nacht.

In je ochtendjas olifanten kijken

Met het Golden Triangle Four Seasons in Thailand als een van de duurste. Gesitueerd in een wildlife-park met voornamelijk olifanten, stap je in de ochtend uit je kingsize bed om Frans te ontbijten op je privé balkon met het uitzicht van wilde olifanten en de jungle. Prijzen hiervoor zijn niet te vinden maar het moge duidelijk zijn dat het best wat zal kosten.

GoGlamping.net laat honderden unieke bestemmingen zien, van het Loch Ness Glamping in Schotland tot het Galapagos Safari Park in Ecuador tot het Serengeti Migratie Kamp in Afrika. Deze unieke ervaring heeft voor ieder wat wils dus.

Is glampen voor watjes?

Maar het heeft vanzelfsprekend ook genoeg kritiek te voorduren. Kamperen ging namelijk altijd over de eeuwige strijd tegen de natuur. Terwijl de regen je pannetje met bonen vulde die je buiten op je een-pits gasbrandertje had neergezet, werden we er nogmaals aan herinnerd dat we het toch erg goed hebben in onze alledaagse luxe leventjes. Echter horen bij kamperen zelf de simpelste taken moeilijk te zijn terwijl je bijna doodvriest als het weer nogmaals roet in het eten gooide. Maar nu, gekaapt door de hogere klassen in onze samenleving is kamperen veranderd in “glamping.” Waar de strijd tegen de natuur er niet meer is, en het slechts een nutteloos manier van vakantie vieren is die zelfs een Arabische prins schaamte zou brengen.

Trends & Levensloop

De megatrend slaat op het globale aspect van de trends en is op maatschappelijk niveau. In dit geval valt er in het algemeen te stellen dat het Westen steeds rijker is en wordt dankzij de groeiende welvaart met uitzondering van de huidige economische crisis dan. De maxi-trend die hieruit ontstaat is de behoefte aan een luxe levensstijl. Dankzij onze alledaagse luxe zijn we niet anders gewend en verwachten veel mensen deze luxe op vakantie dus ook, met bijvoorbeeld een all-inclusive hotel of in dit geval glamping als microtrend. En is het dankzij de veelzijdigheid in prijzen voor het hele publiek beschikbaar en met het stevige potentieel om uit te groeien tot een aparte sector in de toeristische industrie is het dus een trend.

De levensloop van deze trend is al veelvoudig opgepikt door trendsetters en overal werd er over geschreven. Toen heeft het even de aandacht gehad en dit heeft even geduurd tot het significantiepunt. Momenteel bevindt de trend zich voorbij het significantiepunt, de aandacht is namelijk verslapt en dit zal duren tot het weer zal worden opgemerkt door trendwachters.  De laatste jaren kon men al in aparte hotels en B&B’s slapen maar pas sinds enige jaren is deze trend in opkomst. En nu is het wachten geblazen totdat het weer populairder wordt, wat het ongetwijfeld zal doen, want immers; wie houdt er niet van om in stijl te reizen.

Is het slechts een all-inclusive alternatief voor kamperen, of is het toch meer? Deel je mening met mij!

Meer weten?
Camping for wimps: Chandeliers, hairdryers, even room service, ‘glamping’ is all – Philip Robinson:

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2004021/Glamping-camping-wimps-Chandeliers-hairdryers-room-service.html#ixzz26uAdLldK

Glamping Magazine: luxe kamperen voor gezinnen – ANWB:

http://www.anwb.nl/kamperen/nieuws-en-tips/archief,/2010/december/Glamping-Magazine.html

Glamping – Julia FP

http://blog.freepeople.com/2012/01/glamping

Glamping Roundup – OnePrettyThing

http://www.oneprettything.com/?p=9453

 1. jornekats
  21 september 2012 om 12:45

  Jorne Kats

  Kamperen je kent het wel, in de regen de tent opzetten waarbij je gezellig met het gezin voor de tent zit, met een boek op schoot en een informatie boekje om te bekijken wat je nu zou kunnen doen in de omgeving. Het koken op een gasbrandertje en kennis maken met de rest van het campingveldje.
  Het fenomeen dat nu aan het opkomen is heet ‘Glamping’ dit ontstond al aan het begin van de 20ste eeuw in Zuid-Afrika en andere landen in de regio, waar rijke Europese en Amerikaanse toeristen op safari en/of jachtreis trokken in gigantische tenten met alles erop en eraan. Wil je een echte glamping trip dan moet je naar het zuiderlijke afrika. Mijn idee is dat dit indderdaad goed werkt in landen als Afrika. Dit omdat het landen betreft waar je als je een hotel boekt in de grootte stad bent. Door op safari te gaan is het leuker om dit echt mee te maken. Hier in nederland is deze nieuwe manier van camperen totaal niet nodig. Als je de luxe wilt, waarom ga je niet gewoon in een hotel.
  Vroeger kampeerde je met een eigen tent, caravan of vouwwagen. Dit had iets speciaals. Je as al gezin op elkaar aangewezen, je moest wachten bij de douches en nu met het glamping is dit totaal verleden tijd. Je hebt als het ware een ‘soort’ tent. Die compleet is ingericht met inventari, keuken en meubels etc. Er zit een toilet ingebouwd en er is zelfs een bad. Glamping is een mix tussen camperen en glamour.

 2. Remyvankats
  18 oktober 2012 om 12:30

  Comfort werd natuurlijk altijd al op prijs gesteld, maar lijkt zeker de laatste jaren in opkomst als kernwaarde voor leven. Mensen worden steeds dikker omdat normaal bewegen niet meer past in de overvolle agenda. Maar ook luiheid speelt een rol. Door technologische verbeteringen hebben apparaten steeds meer taken ons uit handen genomen. De was gooi je in een machine, eten knal je kant-en-klaar in een magnetron en fietsen doet men al met een elektrische aandrijving.

  Waarom zou men dan nog moeite willen doen op vakantie? Kamperen is toch een soort ‘iets van vroeger’. De gezelligheid wordt nog wel gewaardeerd, maar er moet opeens zoveel extra moeite gedaan worden. Zelf koken, zelf afwassen en zelf de tent opzetten. Nu we genoeg geld hebben te besteden om ook hier een luxe aan toe te voegen, zullen we dit blijkbaar niet nalaten. De strijd tegen de natuur is zo goed als verdwenen. Met glamping is een gulden middenweg tussen een driesterrenhotel en kamperen gevonden. Of het een blijvende aanwinst is voor de vakantiesector valt nog te bezien. Reizen in stijl, a la, maar je kan ook te ver gaan.

 3. davepostma
  18 oktober 2012 om 14:03

  Kamperen kan echt luxe worden, zo word er nu ook een ervaring aangeboden waar je kan kamperen waar je wilt. In de Amazone, in de noordpool, in de zuidpool, sahara woestijn het kan allemaal! Je word gedropped met een helikopter en krijgt een sleeping pod meegebracht die je warm houd en waar je in kan slapen, je eigen mini hotel. De programma’s op discovery hadden je alvast warm gemaakt voor een survival toch van Bear Grylls Man vs Wild tot Les Stroud’s Survivor man, Dual Survival tot Ray Mears klassieke Extreme Survival. Survival is een trend op TV, en dat vertaalt zich ook makkelijk tot een corporate bussiness. Ook zijn er steeds meer labels uit de kleren industrie die zich bezig houden met kampeer lijnen. Kijk maar naar Northface. Het hakke tak kamperen met je 10 euro tentje in de Ardennen is toch echt passé, mensen zijn op zoek naar uitdagingen. En als je geld hebt wil je dat het liefst zien in een ervaring die uniek aan jou word toegespitst zo kan het een mooi spektakel worden die jou van je kantoorbaan transporteert tot die actieheld die je een week geleden op zag en waarvan je dacht; Goh, dat zou ik ook weleens willen doen.

 4. 19 oktober 2012 om 14:32

  Glamping vind ik persoonlijk de meest achterlijke ontwikkeling in de outdoorbranche sinds jaren. Het haalt de hele ziel uit het concept van kamperen. Het is bedoeld als leven in de natuur met een zo beperkt mogelijk gebruik van luxueuze/comfortartikelen. Glamping heeft niks meer met camping te maken. Dat is natuurlijk geen probleem en ik vind ook dat iedereen vooral moet doen waar hij of zij zelf zin in heeft, maar het stuit mij tegen de borst dat de naam verwijst naar kamperen. Kamperen doe je met respect voor de natuur en de rust. Met glamping spring je ’s ochtends in je jacuzzi met je champagne en consumeer je meer dan goed voor je is. Mij zul je nooit aan Glamping zien doen. Dan ga ik nog liever in een duur hotel zitten.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: