Home > Uncategorized > Jobhoppen

Jobhoppen

Door: Melvin van Alem

Jobhopppen zie je steeds meer voorkomen. Wat is jobhopppen precies. Jobhobben is een trend van deze tijd, steeds meer mensen wisselen van baan om carrière te maken. Door bij veel verschillende bedrijven te werken doe je meer ervaring en kennis op. Je bent voor andere bedrijven daardoor ook extra interessant als werknemer.

De belangrijkste reden om van baan te wisselen is de nieuwe uitdaging en de inhoud van het werkt blijkt uit onderzoek. In de periode 1998 – 2008 is maar liefst 1 op de 3 van baan gewisseld in de eerste twee jaar. Echter is in dit onderzoek ook meegenomen een switch van baan bij de huidige werkgever.

Buiten het feit dat je meer algemene kennis opdoet. Vergroot je ook je zelfkennis, hierdoor kan je kritischer naar je zelf kijken wat zijn je sterke en zwakke punten. Daarbij is natuurlijk ook het sociale aspect en de financiële situatie van belang. Bij een nieuwe werkgever kan een leukere sfeer hangen en leer je nieuwe mensen kennen. En waarom zou je van baan verwisselen als je er financieel op achteruitgaat.

Het kan natuurlijk zijn dat je geen zin hebt om nog 40 jaar in die dagelijkse sleur te zitten. Elke dag het zelfde, dag in dag uit van negen tot vijf op het zelfde kantoor met de zelfde mensen. Een nieuwe uitdaging en mensen is dan interessant.

Switch binnen het bedrijf.

Je hoeft natuurlijk niet naar een ander bedrijf. Vaak zit er bij de huidige werkgever en zeker bij grote bedrijven op andere afdelingen interessante vacatures. Voordeel is dat je bij je huidige werkgever blijft en kan doorgroeien naar een nog hogere functie. Tegelijkertijd doe je toch meer kennis op en is de sleur ook weg en leer je weer nieuwe mensen kennen. Ideaal natuurlijk.

Terughoudend

Driekwart van de Nederlanders wilt wel van baan wisselen maar durft dit echter niet, blijkt uit een onderzoek wat minister Kamp van sociale zaken heeft laten uitvoeren. Een vaste baan, inkomen is toch een zekerheid en in tijden van crisis toch wel fijn. Komt ook bij kijken dat als je ergens nieuw bent makkelijker op straat kan komen te staan. Terwijl als je ergens al een lange tijd werkt hier allerlei regels aan verbonden zijn. Toch willen we wel graag een nieuwe uitdaging of dit nu naar een ander bedrijf of eventueel naar een andere afdeling is.

Valkuil

Pasop dat je niet te vaak van baan gaat wisselen. Het klinkt leuk jobhoppen en het gras bij de buren is altijd groener. Maar vergeet niet dat je toekomstige werkgever kritisch zou kijken tijdens de sollicitatie. Hij of zij  gaat zich afvragen waarom je zovaak van baan wisselt en zou twijfelen of het wel een goeie keuze is om je aan te nemen. Voor het zelfde geldt ben je daar ook zo weer weg. 

Daarbij is het lastiger om een goed pensioen op te bouwen en zijn de hogere functie binnen het bedrijf meestal voor werknemers die loyaal zijn aan het bedrijf en er dus een lange tijd werken.

Conclusie

Door te Jobhoppen kan je snel makkelijker geld verdienen, meer kennis op doen en meer mensen leren kennen. Maar heb je de ambitie om te groeien binnen het bedrijf en bijvoorbeeld CEO of hoog management lid te worden, kan je het beter bij een vaste baan houden.

Bronvermelding: 

http://zakelijk.infonu.nl/banen/37629-van-baan-wisselen-wel-of-niet-verstandig.html

http://www.bnr.nl/meernieuws/596588-1206/werknemers-wisselen-weinig-van-baan

http://www.astri.nl/nieuws/7-5-2012-trends-in-baan-baanmobiliteit-in-kaart-gebracht

http://zakelijk.infonu.nl/banen/75419-van-job-veranderen-voordelen-en-nadelen-van-jobhoppen.html

http://www.studentenwerk.nl/weblog/23-de-5-goede-eigenschappen-van-jobhoppers

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. nikkivanoutheusden
    20 oktober 2012 om 12:32

    Ik denk dat jobhoppen iets is wat ontzettend goed is voor je ontwikkeling. Maar ook erg afhankelijk van de branche waarin je werkt. Zo zul je als timmerman wanneer je een bedrijf hebt gevonden waar je helemaal op je plek bent en je een goed salaris verdient. Minder snel hoppen als wanneer je een functie binnen de reclamewereld bekleed. De wereld van timmermannen veranderd veel minder snel ten opzichte van de wereld van reclame.
    Ook is het erg leeftijds gebonden denken ik. Zo zullen je als jong afgestudeerde in de eerste 10 a 15 jaar waarschijnlijk vaker hoppen als wanneer je eenmaal 50 jaar bent. Het is namelijk nou eenmaal zo dat het voor iemand van 50 erg lastig is om aan een nieuwe baan te komen.
    Als ik straks afgestudeerd ben hoop ik toch wel wat vaker van baan te hoppen, en ik denk dat dit ook iets is van deze tijd we leven tegenwoordig in een wereld die continu veranderd. En wij moeten daar in mee veranderen denk ik en die zien we ook terug in het werk wat we doen. Ook vind je tegenwoordig bijna niemand meer die 40 jaar bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt, omdat daar onze maatschappij niet meer naar is. We willen ons namelijk blijven ontwikkelen en ontplooien wat weer een gevolg is van de megatrend individualisering!

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: