Home > Uncategorized > Digitale Gezondheid

Digitale Gezondheid

Tim Wolters 1577053                                                                                   19 September 2012

De stappenteller

De stappenteller is een middel dat steeds vaker voorkomt en zich steeds verder binnen de trend wereld sluipt. Een mooi voorbeeld hiervan is Nike Fuel. Als je in het bezit bent van een App op je smart Phone is het mogelijk om door middel van je gps signaal je route bij te houden en te zien hoeveel stappen je hebt gezet. Door vaker te lopen kun je Nike Fuel verdienen. Dit zijn punten die zichzelf opsparen. Deze punten worden op de website van Nike gevisualiseerd en het is zelfs mogelijk om tegen vrienden te concurreren. Hierdoor wordt je ook steeds sneller gemotiveerd om hard te gaan lopen en daardoor een gezond leven te lijden.

 

 

Wat maakt dit een mooi concept? 

Het is voor mensen moeilijk de drempel te overstappen om te gaan beginnen met sporten e.d. en daarom is het een ontzettend leuke aanpak geweest om het op een interactieve manier voor mensen interessanter te maken om te beginnen met sporten. Het is namelijk ook leuk dat je tegen je vrienden kan concurreren. Daarnaast is het leuk om te zien hoe goed je gepresteerd hebt en aan de hand hiervan punten kan verdienen.

Waarom wordt deze trend steeds groter?

Er beginnen steeds meer producten op de markt te komen die op dit concept inhaken. Zo is Nike ook onlangs begonnen met het introduceren en het uitbrengen van de Nike Fuel band. Dit is een armband met een strak design die precies bijhoud hoeveel Nike Fuel je hebt verdient en tevens kan je ook kijken hoeveel stappen je hebt gezet en wat de tijd is. Zo worden er steeds meer mensen (bijvoorbeeld die ook geen smart Phone hebben) betrokken bij het concept. Zo kan iedereen dus mee doen, het kost alleen wel een “beetje” geld.

Een ander idee is het Jawbone Up concept. Dit is een nog net iets uitgebreider concept wat zich meer richt op het inrichten van jou leven. Dit is net zoals de Nike Fuel band een armband die je om je arm heen kan doen, maar houd daarnaast bij of je wel gezond eet, of je wel genoeg beweegt en daarnaast maakt deze je op tijden wakker wanneer je lichaam behoefte heeft om wakker te worden. Zo houd het ontzettend veel dingen in de gaten en zorgt er bewust en onbewust voor dat je in een gezonde staat blijft. Deze band kan je om blijven houden en het is zelfs mogelijk om ermee te gaan zwemmen.

 

 

Hoe gaat deze trend zich verder ontwikkelen?

Dit blijft natuurlijk een raadsel, maar het is leuk om erover na te denken hoe zo’n concept zich verder kan ontwikkelen. Kan er uiteindelijk nog meer gemeten worden dan jou eetpatroon, bewegingspatroon en slaappatroon?

Gaat dit dan niet te ver?

Het is natuurlijk  best wel een eng idee dat zo’n kleine armbandje zoveel invloed heeft op jou leven.  Hoe denken jullie erover?

Mini trend: Nike Fuel / Nike Sensor / Jawbone Up

Maxi trend: Gezondheid

Mega trend: Wellness

Bronnen:

http://nikeplus.nike.com/plus/products/fuelband

http://jawbone.com/up

http://www.coolhunting.com/tech/nike-fuelband.php

http://www.coolhunting.com/tech/jawbone-up.php

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20111104_jawbone_up_maakt_gezond_leven_leuk_sociaal

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20120120_nike_fuel_maakt_van_het_leven_een_sport

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. 20 september 2012 om 16:50

  Ik als sneakerliefhebber(en vooral Nike’s) vind dit een hele leuke ontwikkeling. Omdat ik al spaardrang heb naar meer Nike schoenen zijn dit soort accessoires leuk voor erbij. Ook de techniek is leuk en helemaal omdat het samen werkt met je Apple producten heb je snel en overal je statistieken bij de hand.

  Als je Nike Fuelband puur en alleen bekijkt op sportgebied dan snapt Nike de gewone consument. Mensen vinden het lastig om gemotiveerd te blijven. De eerst maand ga je elke week 3 keer naar de sportschool en aan het eind van de tweede maand ga je nog maar 1 a 2 keer in de week. Met dit soort accessoires en ook het Nike+ systeem heb je eigenlijk je eigen personal-trainer die je helpt gemotiveerd te blijven. Dat het een soort van invloed word in je leven, of dat het verslavend werkt heb je zelf in de hand. Door hardlopen maakt je lichaam immers ook endorphine aan wat verslavend werkt, dus het een vult het ander mooi aan.

  Ik zie alleen maar pluspunten, want ik kan zelf ook af en toe wel wat motivatie gebruiken.

 2. 3 oktober 2012 om 11:22

  Hoe gaat dit werken voor bijvoorbeeld iemand zonder smartphone? Ben benieuwd hoeveel geld dat voor deze mensen gaat kosten. Verder is het concept er goed en lijkt het me een goede ontwikkeling. Ik kan me inderdaad wel voorstellen dat het voor mensen moeilijk is om de drempel te overstappen om te gaan beginnen met sporten. Met dit programma kan je dus alsnog snel en gemakkelijk op een interactieve manier beginnen met het sporten.
  Een goed idee is het puntensysteem dat er in zit. Zo heb je dus nog meer de drang om beter te sporten dan je vrienden. Zo komt er dus een soort competitie verband in, en jij wilt natuurlijk meer punten van je stappenteller hebben dan je vrienden.

  Het is zeker een goed concept. Helaas voor de mensen zonder smartphone gaat dit niet echt goed werken lijkt me. Maar met behulp van de App blijf je dus wel gemakkelijker gezond.

 3. janseniris
  19 oktober 2012 om 16:07

  Ik vind dit een erg slim product en een slimme dienst van Nike. Door punten te kunnen verdienen en hiermee producten te kunnen kopen wordt het gezonder leven een soort spel. Het is leuk om je eigen voortgang te volgen en een goede manier om gemotiveerd te blijven. Daarnaast is het voor Nike een goede manier om hun doelgroep aan zich te binden. Ik vind het helemaal geen eng idee dat het polsbandje invloed heeft op je leven. De consument heeft nog altijd zelf in de hand hoe hij met het product om gaat. Het lijkt me juist een product dat je meer structuur geeft en je motiveert om met je gezondheid bezig te zijn. Structuur blijkt erg goed te zijn voor mensen en daarom zie ik dit product als een goed hulpmiddel. Je hebt natuurlijk altijd mensen die iets te ver gaan in dit soort dingen en een consument moet uitijken dat hij of zij niet zijn hele leven in het teken zet van het bandje maar dit geld voor dit product niet meer dan voor een ander product (denk aan game verslavingen ed.). Dat het lastiger en vooral duurder wordt als je geen smartphone hebt is natuurlijk een nadeel maar ik denk dat de doelgroep van nike en dit product over het algemeen wel in het bezit is van een smartphone. Dan daarbij is de groei in verkoop van smartphones zo enorm gestegen dat het zo zou kunnen zijn dat over een tijd er alleen nog maar smartphones worden verkocht.
  Nike heeft dit wat mij betreft erg slim gespeeld en ik denk dat erg veel mensen gebruik gaan maken van hun product.

 4. 2 november 2012 om 14:51

  Ik vind dit een vrij onschuldige trend. Deze apps zorgen er alleen voor dat mensen gezonder en bewuster gaan leven. Als je dit niet wil kan je gewoon stoppen. Deze apps dwingen je nergens toe maar stimuleren je wel. Deze applicaties zijn erg succesvol omdat ze vooruitgang laten zien. Vooruitgang die je zelf niet ziet. Door al deze gegevens op te slaan en na te kijken krijg je een goed gevoel. En een goed gevoel stimuleert jou om verder te gaan.

  Je merkt zoiezo dat er steeds meer van dit soort applicaties zijn. Zo kan je bij energieleveranciers ook een app downloaden waarmee je je stroomgebruik kan afkijken. Je kan hier van minuut tot minuut kijken hoeveel energie er verspilt wordt. dit maakt je bewust van het gebruik. Als je dan minder gaat gebruiken krijg je meteen te zien hoeveel geld je bespaart hebt. Hier krijg je wederom een goed gevoel van waardoor je hier eerder geneigd bent verder mee te gaan.

  Ik vermoed dat er in de toekomst nog meer van deze applicaties gaan komen die nog een stapje verder gaan. Bijvoorbeeld dat je verdiensten kan krijgen in real life.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: