Home > Media > Alles in “the cloud”

Alles in “the cloud”

Tegenwoordig werkt iedereen overal en wilt iedereen overal toegang tot zijn/haar bestanden. Dit kon natuurlijk altijd al via je harde schijf, maar je interne harde schijf volpompen en een trage computer is verleden tijd. Ook kun je gedag zeggen tegen de duizenden cd’s en dvd’s die er ooit gebrand zijn. Of je ervan in de wolken raakt, dat is de vraag, maar in “the cloud” is het zeker.

Wat is een cloud?!

Als je het zou vertalen naar het Nederlands, zou je terecht komen bij “een wolk”, maar dat brengt je nog nergens. Werken via een cloud is het aanvragen of gebruik maken van meestal gegevens (denk aan word documenten), muziek en software via het internet. Het staat als het ware voor een groot netwerk waarbinnen jij je kan begeven en waarin je aanspraak kan maken op elkaars bestanden. Een collega kan een document in the cloud plaatsen en jij kan er meteen aan werken en wijzigingen in aanbrengen, zonder dat het ruimte op jouw computer inneemt of dat bestanden outdated worden. De gebruiker maakt nu dus gebruik van een service en is geen eigenaar meer van bepaalde documenten, zo kan je bijvoorbeeld via “spotify” gratis muziek luisteren via the cloud. De muziek is niet jouw eigendom, maar je kan het wel gewoon via internet beluisteren.

Waar komt het cloud computing ineens vandaan

De eerste definitie werd in 1997 als volgt door Ramnath K. Chellappa geformuleerd: “Een computerparadigma waarbij de grenzen van de computer worden vastgesteld door het economische aspect eerder dan de technische limieten.” (computing paradigm where the boundaries of computing will be determined by economic rationale rather than technical limits alone, Chellappa, R.K., Intermediaries in Cloud-Computing: A New Computing Paradigm, INFORMS Annual Meeting, Dallas, TX, October 26-29, 1997, geciteerd op de persoonlijke webpagina van prof. Chellappa)

In die tijd bestond cloud computing nog niet, maar er was toen een begin gemaakt. Grote bedrijven zoals Microsoft, Google, Yahoo! en Apple werkte daarna in een razend tempo aan dit fenomeen. De megatrend zou je onder verschillende dingen kunnen koppelen, maar de hoofdzakelijke trend zal technologisering zijn. Iedereen maakt gebruik van computers, telefoons, tablets en allemaal andere technologische snufjes. En vanaf nu zijn die allemaal gekoppeld.

Wat werkt er allemaal op de cloud

 

De vraag zou bijna beantwoord kunnen worden met: “wat niet?”.
Via Google kun je al heel lang werken in de cloud met diensten zoals Google Docs. Men maakt een tekstdocument aan en iemand anders die rechten heeft om dit document aan te passen, mag dit doen. Daarna wordt dit weer online opgeslagen en zo heeft iedereen altijd de meest up-to-date versie. Daarnaast bestaat er “spotify”. Spotify maakt het mogelijk voor iedereen om online muziek te luisteren door middel van “streaming”. De muziek is dus niet jouw eigendom, maar je mag er wel gebruik van maken. Ook Apple biedt de uitgebreide services van het werken in de cloud. Zo kan je bijvoorbeeld je Mac, iPhone en iPad allemaal met elkaar koppelen. Maak je een foto met je iPhone, dan zal de foto ook meteen op je computer en iPad verschijnen. En zo werkt dit ook met jouw agenda, herinneringen, notities, mailtjes en noem maar op.

Voors en tegens

Natuurlijk is het een heel groot voordeel dat je nu vanuit the cloud kan werken en gegevens op kunt roepen. Het zorgt ervoor dat je harde schijf niet meer vol raakt en dat je niet meer weet welke versie de meest up-to-date versie is. Een ander voordeel is dat niemand meer gebonden is aan het apparaat waarmee wordt gewerkt. Je kunt gegevens raadplegen op elk apparaat, zolang er maar internet op zit. En ook zijn je bestanden vaak beter beveiligd in the cloud dan dat ze dat zijn op je computer of thuisnetwerk. Dit komt omdat de leverancier vaak vele mate groter is en dus meer geld uit kan geven aan beveiligingen.

Dit klinkt allemaal heel erg goed, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Heb je geen internet, dan heb je geen bestanden. En heb je geen bestanden, dan kan je praktisch niets. Een back-up maken dan maar? Maar werk je dan nog in een up-to-date versie, of loop je precies hetzelfde te doen wat een collega allang had aangepast? Daarnaast lijkt het of je meer met overmacht te maken hebt. Je weet niet waar je bestanden terecht komen en waar ze zijn. Ligt er server eruit, hoe weet je dan dat er iemand aan werkt? Met muziek luisteren of foto’s van je iPhone naar je Mac sturen is dit een minder groot probleem. Komt de muziek even niet door, dan kun je altijd nog naar de radio luisteren. Staan de foto’s niet meteen op je andere apparaat, kun je altijd nog je iPhone raadplegen. Maar bij bestanden die je nergens anders heb opgeslagen is dat anders.

De techniek staat voor niets en wij gaan er vrolijk in mee.

Wil je er meer over lezen?

KPN: http://www.kpn.com/zakelijk/cloud/kantoorsoftware/zakelijk-office-365-van-kpn.htm

Apple: http://www.apple.com/nl/icloud/

Google docs: docs.google.com

Spotify: http://www.spotify.com/nl

Gemaakt door Kaz Paul

Advertenties
Categorieën:Media
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: