Home > Media > Muziek in the cloud

Muziek in the cloud

Jorne – Kats, 16 September 2012

Muziek is een belangrijk onderdeel van de huidige maatschappij. Veel mensen reizen met het openbaar vervoer met oordopjes in de oren. Het algemene beeld is niet zoveel veranderd, want vroeger luisterde je ook onderweg naar een cassettebandje via een walkman of naar de radio.

Geschiedenis:

Via de huidige trend kun je zelfs muziek luisteren via een zogeheten ‘Cloud’. Een cloud staat kort gezegd voor een wolk. In het verleden bewaarde je iets op een harde schijf, floppy of cd en een flinke tijd terug kocht je iets op videoband, cassettebandje of elpee. Later werd de vernieuwende ontwikkeling dat je een game of muziek cd in de winkel kocht. Deze game of cd kon je afspelen op je cd speler of computer. Niet lang hierna werden deze beschikbaar gesteld om illegaal te downloaden. Dit omdat de mensen het kopen van cd’s ‘te duur vonden’ Dit was eigenlijk een klein begin van het nu bekende ‘cloud’ systeem. Je zorgde er toen ook voor dat je door het delen via verschillende servers en computers grote bestanden kon downloaden. Deze grote bestanden waren voornamelijk games, films en muziek.

Cloud en muziek:

De naam cloud is een vernieuwde technologie wat ervoor zorgt dat je data kunt opslaan op internet. Niet opslaan zodat je dit later kunt downloaden via bijvoorbeeld een link. Er is een mogelijkheid om dit gelijk te ‘streamen’. De ontwikkeling is nu zo ver dat de gebruiker sinds 2011 hier gebruik van kan maken. Nu is er de ruimte om bestanden op te slaan in de lucht als het ware. Een bekend en handig voorbeeld is dropbox waar je een gedeelde map hebt waar je bestanden op kunt slaan, maar ook voor de muziek industrie is dit een vernieuwde en grote verandering. Nu kun je namelijk als het ware je muziek kopen via een abonnement. Je koopt dan geen nummer of cd. Je koopt een abonnement waarbij je per maand een bepaald bedrag betaald. En hierdoor heb je de keuze uit miljoenen muziek nummers voor op je mobiel of mp4 speler. Bij dit abonnement kun je dus uit alle muziek genres kiezen. Eigenlijk kun je stellen dat dit de radio of mp3 speler aan het vervangen is. Dit is makkelijker, je hoeft niet meer per nummer te kopen maar hebt gelijk een hele lijst van de betreffende artiest. Zorgt de grote keuze van muziek ervoor dat je minder geniet van een muziekplaat?

Muziek applicaties ( microtrend )
Luisteren naar je eigen keuze ( maxitrend )
Elektronica personaliseren ( megatrend )

Waarom is dit een trend en geen mode, rage of een hype? Een mode komt tijdelijk en is ritmisch. Bijvoorbeeld felgekleurde broeken welke je nu steeds meer om je heen ziet, was in de jaren 90 ook al in. Een hype en een rage / hit is kort maar heel intensief, dat is dit niet want de verandering komt in dit geval heel rustig opgang en is naar verwachting ook blijvend.

Liedjes luisteren via:

http://www.spotify.com

Dit kan nu ook bij:

http://www.simfy.co.za/start

Advertenties
Categorieën:Media
  1. orlandokievit
    16 september 2012 om 15:00

    Niemand minder dan Bruce Willis is het niet met deze ontwikkelingen eens. Als een van de weinigen las hij de voorwaarden van Itunes waarin staat dat je muziek slechts in licentie koopt en deze niet zomaar kunt overdragen aan anderen. Ondanks dat je bijvoorbeeld een nummer koopt blijft Apple de eigenaar van het materiaal en kan en mag je het niet doorgeven aan familie of vrienden. Dus nu is de Die-Hard baas boos omdat hij een mega collectie heeft gekocht terwijl hij technisch gezien helemaal geen eigenaar ervan is maar Apple is. En heeft hij nu dus enkele advocaten in de hand genomen om ruzie te maken met die van Apple die overigens ook lekker bezig zijn door iedereen random aan te klagen.

    En of het blijvend is dat weet ik niet. Echte fans zullen altijd de hoes willen hebben zoals mensen die LP’s hebben en een digitaal bestandje kan je natuurlijk ook niet mooi presenteren in je vitrinekast. En ja, als je er geen eigenaar van bent dan hoeft het voor mij al helemaal niet. En als je hiermee doelt op Icloud dan pas ik, want Apple is niet meer innovatief en daarnaast is het een boegbeeld van de internationale hipsterbeweging.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: