Home > Media > Informatie delen via het internet

Informatie delen via het internet

Door:           Donny van Aalten
Datum:        16 september 2012

1577967

Vroeger toen er nog geen internet bestond en alle informatie via de krant, radio of televisie kwam. Was er minder sprake van dat belangrijke informatie gelekt, snel verspreid of gedeeld kon worden. Maar met de komst van internet veranderde dat en dat was te merken in de media. Misschien weten we het nog wel, toen het vliegtuig van de Turkse vliegmaatschappij neerstortte vlakbij Schiphol. Wie of wat was het er eerst bij? Niet de krant, radio of televisie. Het was Twitter. Binnen een paar minuten werden er verslaggevers richting Schiphol gestuurd en 10 minuten later kwam de eerste foto online van iemand die langs de snelweg het vliegtuig zag liggen. Maar internet wordt ook gebruikt in de media om informatie te lekken. Even snel een paar afbeeldingen verspreiden over het internet en een hype creëren voor je product. Maar ook in de politiek wordt het gebruikt om zieltjes te winnen.

Zoals in Amerika, waar president Obama gebruik maakte van een website genaamd Reddit. Waar hij iets op zette waardoor mensen vragen aan hem konden stellen via het internet. Voorheen moest je een verslaggever zijn om vagen te kunnen stellen. Nu kan het gewoon vanuit je stoel thuis achter de computer of een ander product dat op het internet kan. En dit zal vast niet de laatste keer zijn.

Maar zoals ik al eerder aangaf, wordt internet ook gebruikt om informatie te lekken. Soms gaat het per ongeluk en soms ook bewust. Dit is iets wat al langer speelt. Een goed voorbeeld van informatie delen, gebeurt in de gaming industrie en dan in het bijzonder bij de E3. De E3 is een beurs in Amerika wat in het teken staat van de nieuwste games en hardware. Voordat de E3 gaat beginnen, komen er eerst altijd persconferenties voor de pers. Die maken aantekeningen en dat komt dan later op tv of in een blad. Nu sinds een jaar of 3 kan je direct meegenieten thuis via een livestream op het internet. Meerdere website zorgen voor de livestreams dus wordt het ook makkelijker om de informatie te delen.

Niet alleen wordt er informatie gedeeld in de gaming industrie, ook wordt het een en ander gelekt. Soms bewust om consumenten te teasen en soms gaat dat per ongeluk. Een goed voorbeeld is GTA V. GTA V is de nieuwste deel uit de GTA serie. Het heeft een boel fans en wanneer er nieuws bekend wordt gemaakt ontploft het internet. Zoals wanneer er screenshots vrij worden gegeven voor het internet. De game is nog niet af en ze laten al wat zien. Een goede manier om de consumenten te teasen waardoor ze niet kunnen wachten totdat het spel in de winkels ligt.

En zo kan ik nog wel doorgaan met heel veel andere manieren, zoals hoe privacy gegevens worden vrijgegeven door hackers. Maar dat is allemaal voor een andere keer. Bedankt voor het lezen.

Microtrend: Nieuws

Maxitrend: Snel up to date

Megatrend: Delen

Bronnen

1

Vliegtuigcrash Schiphol via Twitter

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://www.eenvandaag.nl/weblogs/post/33033

2

Twitpic

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://twitpic.com/1ol2n

3

I am Barack Obama, President of the United States — AMA

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/z1c9z/i_am_barack_obama_president_of_the_united_states/

4

GTA V MAP GELEKT?

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://inthegame.nl/nieuws/gta-v-map-gelekt/

5

VOERTUIGEN VOOR GTA V GELEKT?

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://inthegame.nl/nieuws/voertuigen-voor-gta-v-gelekt/

6

Vier nieuwe screenshots GTA 5

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://inthegame.nl/nieuws/gta-v-map-gelekt/

7

[E3 2012] Gears of War: Judgment bevestigd

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://www.gamekings.tv/nieuws/e3-2012-gears-of-war-judgement-bevestigd/

8

[E3 2012] Persconferentie Nintendo

Binnengehaald op 16 september 2012 van

http://www.gamekings.tv/nieuws/e3-2012-persconferentie-nintendo/

Categorieën:Media
 1. orlandokievit
  17 september 2012 om 09:26

  Vergeet je niet een hele belangrijke? 🙂 Wikileaks. Informatie is ieders goed recht maar het gaat dus niet altijd goed. Even wat feitjes van Julian Assange:

  WikiLeaks: 653 days of banking blockade – no process
  Assange: 650 days detainment – no charge
  Manning: 847 days in jail – no trial
  Grand Jury: 733 days US secret Grand Jury into WikiLeaks – no transparency

  Dat is de prijs die je moet betalen en hij zal vast binnenkort eens worden opgepakt. Maar dat is zijn eigen schuld als die gevoelige en geheime informatie naar buiten doorspeelt, zo ook met die ene soldaat die hem hierbij hielp die nou een mooi verblijf heeft in Guantanamo Bay. Natuurlijk vind ik het overdreven maar je moet er niet voor zorgen dat andere mensen een risico lopen.

  En wat GTA betreft is het vooral veel teasen van Rockstar zelf. Ik heb ooit in een vaag verleden gelezen dat veel bedrijven vaak door de media dingen naar buiten brengen als; uitverkocht of deze foto’s zijn “geleakt” om maar in de belangstelling te komen. Het heeft overigens ook een naam maar wat het is weet ik zo 1,2,3 niet. Maar welke trends zie je hierin voor je (Kan ze niet zo gauw vinden in je verhaal)

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: