Home > Media > Ieder z’n talent, alles op tv

Ieder z’n talent, alles op tv

Door Laurence van der Loo

Datum: 16-09-2012

De een loopt er mee weg, de ander haat het. De talentenjachten zijn al meer dan tien jaar kijkcijferkanonnen op de Nederlandse televisie. Van beste dansgroep tot zanger, van beste amateur kok tot bekende schoonspringer. Het is zo gek niet te verzinnen of er is een show voor.

In 2002 is de trend van de talentenjacht op tv begonnen met Idols (wikipedia.nl, 2012). Dit enorm populaire format heeft ervoor gezorgd dat er meer en meer talentenjachten voor zangers/zangeressen op tv werd uitgezonden. Hieronder een rijtje:

 • Idols
 • Popstars
 • Holland’s got talent
 • X-factor
 • My name is..
 • The voice of Holland

In al deze shows is de opzet hetzelfde: onbekende mensen laten in voorrondes hun zangkwaliteiten horen aan een jury, de talenten gaan door naar de volgende ronde en de ongetalenteerde zangers/zangeressen naar huis en de allerbeste talenten strijden in de finale om een platencontract.

Waarom deze talentenjachten zo populair zijn, is simpel. Mensen willen vermaakt worden, vermaak-televisie is dan ook entertainment. Men wil de beste en slechtste kandidaten zien, in wat voor vak dan ook. Het is mooi om te zien dat een ‘gewoon mens als jijzelf’ blijkt te beschikken over een gouden stem of prachtige danskwaliteiten. Daarnaast vinden velen het mooi om mensen te zien die zichzelf belachelijk maken door hun valse stemgeluid of houterige bewegingen. Kijkers van deze shows zien zichzelf ook een beetje als jurylid. Al bij de eerste klanken van een gezongen nummer denkt men thuis achter de buis te weten of diegene wel of niet doorgaat naar de volgende ronde. Het feit dat je daarna ook nog kan stemmen of je favoriet maakt die gedachte alleen maar sterker. De mensen achter het format zijn slim genoeg om de kijker te activeren.

De trend van talentenjachten waarbij gezongen wordt zal nog lang blijven. Muziek is nou eenmaal een goede publiekstrekker en universeel. Toch komen er steeds meer programma’s om tv waarbij wordt gezocht naar iets anders dan een talentvolle zanger. Programma’s als ‘Sterren dansen op het ijs’, ‘Masterchef’ en BNN’s ‘Topmanager gezocht’ (publiekeomroep.nl, 2012) zijn allemaal opzoek naar talent. Bij deze programma’s is goed gekeken naar de al bestaande programma’s voor talentenjachten. En elk jaar komt daar weer een editie of nieuwe show bij. Wel zullen programma’s steeds ‘gekker’ worden. Nu al springen BN’ers van een duikplank. Over een tijdje moeten BN’ers waarschijnlijk origami figuren vouwen terwijl ze aan het schaatsen zijn. Zolang het kijkers trekt, komt het op televisie.

Je ziet duidelijk dat deze trend al jaren op tv is. Het komt jaarlijks terug en het moet steeds gekker. Kijkcijfers blijven maar groeien, dus een afname van de trend zit er nog niet in. De trend heeft als effect dat het mensen moet amuseren, maar ook socialiseren. Na een weekend vol talentenjachten heeft iedereen het er over op school of werk. Radiostations nodigen popsterren van talentenjachten uit en draaien hun singles. Iedereen wil er over mee kunne praten. Qua talentenjachten zal het nog lang niet afgelopen zijn.

Hieronder de trend op niveau:

 • minitrend: talentenjachten
 • maxitrend: amusement
 • megatrend: Entertainment

Hoelang denk jij dat er nog programma’s worden gemaakt over talentenjachten? Zijn er nieuwe formats op komst die het over gaan nemen?

Bronvermelding

Wikipedia Idols, geraadpleegd op 16-09-2012, http://nl.wikipedia.org/wiki/Idols

Publieke Omroep, ‘Topmanager gezocht’, E. Laan, geraadpleegd op 16-09-2012, http://www.publiekeomroep.nl/artikelen/topmanager-gezocht–2

Advertenties
Categorieën:Media
 1. everthu
  18 september 2012 om 20:03

  Ik denk dat er nog een lange tijd programma’s worden gemaakt over talentenjachten. Veel van deze programma’s zullen echt niet om aan te zien zijn, maar er zullen ook nieuwe pareltjes tussen zitten.

  Kijk bijvoorbeeld naar The Voice of Holland. Het leek wel alsof iedereen een beetje klaar was met alle talentenjachten, maar toch wist The Voice weer een hoop kijkers elke week naar hun programma te trekken. Maar ook hier zie je dat na een paar seizoenen de kijkcijfers teruglopen en dat we er al snel klaar mee zijn. We raken steeds sneller verzadigd en het zal dan ook steeds moeilijker worden om iets nieuws te verzinnen.

  Er zal dus wel een keer een tijd aanbreken dat we er echt helemaal klaar mee zijn en dan zullen de programma’s ook langzaam minder worden. Misschien dat na een aantal jaar dan toch weer talentenshows op tv zullen komen omdat we dan weer wat minder verzadigd zijn met zulke shows.

  Waar ik wel bang voor ben (en het gebeurd soms al), is dat we in Nederland geen nieuwe shows meer kunnen verzinnen en dat tv-zender dan maar shows uit bijvoorbeeld Amerika gaan laten zien. Denk aan America’s Best Dance Crew, So You Think You Can Dance en America’s got talent.

  In Amerika lijken de talenten nog wel veel groter dan in Nederland en raken we opnieuw gefacineerd door het grote talent dat op deze aarde rondloopt.

 2. 19 oktober 2012 om 14:43

  Ik hoop dat de talentenshows zo snel mogelijk van de televisie verdwijnen. Het is een uitgekauwd en stomvervelend format. Eerst hadden we Idols, waar tijdens de voorronden mensen werden uitgelachen die we eigenlijk tegen zichzelf in bescherming hadden moeten nemen. Nadat alle kneusjes waren beschimpt en met hun geknakte ambities naar huis waren gestuurd hielden we de ‘echte talenten’ over. Ik noem een Boris Titulaer, tegenwoordig beter bekend als ‘keep the soul alive’ BoRush (YeAH!1!). Wie? Juist.
  Toen kwam het ‘ECHTE TALENTEN’ programma ‘The Voice of Holland’. Nou, dat was een verademing jongens! Eindelijk mensen die echt konden zingen. En wat waren we allemaal fan van Trees of Kim of hoe die muurbloempjes ook mogen heten. Als je ze tegen zou komen in de stad zou je ze niet herkennen. Persoonlijkheid 0,0. In de stad zou je trouwens wel Ben Saunders tegen kunnen komen. Ik heb vernomen dat hij naast de KFC reclames ook optreed in winkelcentra. Wat een rockstar is het ook!

 3. 7 januari 2013 om 14:33

  Er wordt inderdaad echt van alles tegenwoordig een talentenshow bedacht, verschrikkelijk. Compleet uitgemolken! Maar ja het levert kijkcijfers op, dat zegt meer denk ik over het SBS6 gehalte wat er blijkbaar in Nederland rondloopt.

  Toch denk ik dat het niet snel verdwijnt, leedvermaak slaat immers aan. Heel Nederland schrijft op Twitter dat Patty Brad op de muil gaat met sterrenspringen. Als dat nog niet erg genoeg is staat het de volgende dag ook nog in de krant!, Krant?, ja Krant!

  Andere populaire programma’s als goed bekeken tv serieus en sportwedstrijden worden ook steeds vaker uitgezonden op betaalzenders. Dit werkt nou ook niet bepaald mee aan de kwaliteit van de commerciële omroep.

 4. 19 januari 2013 om 17:55

  Zolang de talentprogramma’s kijkcijfer bommen zijn, blijven ze worden gemaakt. Alleen moeten ze wel telkens veranderingen aanbrengen op de huidige format om het fris te laten blijven. Want anders gaat het eentonig en repetitief worden. Een voorbeeld is The Voice of Holland, dit keer bij de liveshow ging het totaal anders als de voorgaande 2 edities van The Voice en voelde het voor de kijkers verfrissend.

  Voorlopig zie ik nog geen nieuw format op komst die het gaat overnemen. Zoals ik al aangaf, kleine veranderingen binnen de huidige format kan al voor veel vernieuwing zorgen. Wat ze wel moeten doen is de verschillende edities gescheiden houden. Een voorbeeld bij weer de The Voice, tijdens de auditie of battle afleveringen werd er al reclame gemaakt voor de volgende editie van The Voice. Dat was werkelijk stom en niet goed. Maar dat is wat ik ervan vind.

  Donny van Aalten

 5. 27 maart 2013 om 00:32

  Entertainment is een belangrijk onderdeel in de media wereld. Dit is de reden waarvoor we een tijdschrift lezen, radio luisteren, internetten of televisie kijken. Dus waarom zou je hier niet op inspelen als televisiezender of programma maker? Vrijwel in alles zit entertainment, niet alleen in talentshows maar ook in gameshows zoals ik hou van holland, de jongens tegen de meisjes of miljoenenjacht.
  Zelf loop ik nu stage waarbij ik voornamelijk met formats te maken heb. Niet alleen in Nederland maar ook internationaal. Vanuit elk land blijven er ook vragen binnen komen naar formats van entertainmentshows. Een talentshow is hierbij erg gemakkelijk, qua structuur maar ook om te snappen voor de kijker.
  Zelf ben ik van mening dat entertainment in elk programma zal blijven zitten. Want als we niet vermaakt worden, waarom zouden we er dan nog naar kijken? Ook het idee van talentshows en gameshows zullen altijd in formats terug te vinden zijn, ze zullen wel anders aangekleed worden maar het zijn toch een soort categorieën geworden.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: