Home > Lifestyle > De zon komt eraan

De zon komt eraan

Door Laurence van der Loo

Datum: 16-09-2012

Dat de zon energie oplevert, weet iedereen. In Nederland is het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak de afgelopen jaren niet echt denderend te noemen. Verschillende redenen hebben de opmars van zonne-energie in Nederland tegengehouden. Tot nu! Want de zon gaat het weer helemaal maken in Nederland.

Net zoals de wind en de kracht van water is zon een goede energiebron. In Nederland staan we vooral bekend om onze windmolenparken. In polders en aan zee zie je de grote witte molens op volle toeren draaien. De zon is in Nederland daarentegen niet onze beste vriend, zou je zeggen. Doordat het bewolkt is denkt men dat energie opwekken met behulp van de zon niet zoveel zin heeft. Dit is een groot misverstand. In Zuid-Europa geeft de zon maar 1,5 keer meer energie dan diezelfde zon in het bewolkte Nederland. Zonnepanelen nemen namelijk niet alleen fel zonlicht op, maar ook gewoon daglicht (zonnepanelen.nl, 2012). Door deze gedachte denken mensen vaak dat zonnepanelen niet genoeg energie kunnen opleveren. Niets is minder waar dus.

Een tweede rede waardoor zonnepanelen een lange tijd Nederland niet hebben kunnen veroveren is de subsidie voor zonnepanelen. Tot 2004 is er in Nederland veel geinvesteerd in zonne-energie. In 2004 is de subsidie voor zonnepanelen geschrapt (yourenergy.nl, 2012). Het opwekken van zonne-energie werd zo door de regering niet gestimuleerd. Tel daarbij op dat de aanschaf van zonnepanelen een grote investering is. Voor huishoudens is het dan een makkelijke keuze om gewoon bij een Nuon of Essent te blijven. Tot juli 2012. De regering stelt een subsidiepot beschikbaar van 22 miljoen euro. Huishoudens die gebruik maken van zonnepanelen kunnen zo een subsidie krijgen die kan oplopen tot 650 euro (milieucentraal.nl, 2012). Daarnaast heb je voor een zonnepaneel geen vergunning nodig en stoot je met het opwekken geen schadelijke stoffen uit (milieucentraal.nl, 2012). Ook krijg je niet te maken met schommelingen in de energieprijs van de energiemaatschappij.

De trend om zonnepanlen op je dak te hebben staat nog in de kinderschoenen. Dit komt door de misverstanden die er zijn over het opwekken van energie uit zonlicht en de kosten die je moet maken bij de investering in zonnepanelen. De groei van zonnepanelen bij huishoudens zal door de subsidie vanaf nu  gaan toenemen. Stiekem heeft iedereen al wel een huis gezien met zonnepanelen op het dak. Deze trend zal langzaam gaan groeien doordat steeds meer mensen inzien dat we zuinig moeten zijn op het milieu. Opwekken van energie uit duurzame bronnen is daar een gedeelte van.

We weten allemaal dat brandstoffen op gaan raken. Aardgas blijft niet eeuwig bestaan en voor olie gaan we nu al boren op de Noordpool, omdat elders de voorraden op beginnen te raken. De zon daarentegen is een onuitputtelijke energiebron die voor altijd energie op blijft leveren. Door deze gedachte zien mensen in dat er wat moet gebeuren op het gebied van energiewinning. Energie die we opwekken moet duurzamer worden. Zie hieronder de trend op niveau.

 • Microtrend – zonnepanelen bij huishoudens
 • Maxitrend – zorgen om milieu
 • Megatrend – duurzaamheid

Zou je ook van zonne-energie gebruik maken als dit iets duurder is dan ‘gewone’ energie? (Net zoals je voor een biologisch stuk vlees iets meer betaald dan een gewoon stuk vlees).

Bronvermelding

Websites:

Zonnepanelen Vraag & Antwoord, geraadpleegd op 15-07-2012, http://www.zonnepanelen.nl/?page=faq#q7

Zonnepaneel subsidie, ‘Kabinet wil subsidies op zonnepanelen in 2004 afschaffen’, auteur onbekend, geraadpleegd op 15-07-2012, http://www.yourenergy.nl/read/9970

Milieu Centraal, ‘Subsidie zonnepanelen’, auteur onbekend, geraadpleegd op 15-07-2012, http://www.milieucentraal.nl/thema’s/thema-2/geldzaken-en-milieu/financiering-energie-besparen/subsidie-zonnepanelen/

Milieu Centraal, ‘Zonnepanelen’, geraadpleegd op 15-07-2012, http://www.milieucentraal.nl/thema’s/thema-1/energie-besparen/zonnepanelen/

Advertenties
Categorieën:Lifestyle
 1. 2 november 2012 om 15:09

  Ik denk vooral dat mensen zonnepanelen nemen vanwege de lagere energiekosten. Het is misschien wel een hele investering maar als jij er zeker van bent dat je voor een langere periode een bepaalde plek blijft wonen is het het zeker waard. Nu er weer subsidie voor gegeven wordt zal je inderdaad zien dat de verkoop van zonnepanelen weer gaat stijgen. Het is raar om te zien dat het in Nederland totaal nog niet is aangeslagen terwijl in Duitsland bijna elk dak bedekt is met zonnepanelen. Waarom in Duitsland wel en hier niet? Duitsland is immers toch ook geen zonnig land.

  Helaas zitten we nu in een economische crisis waardoor we minder te besteden hebben. Hierdoor kan de verkoop wel eens gaan stagneren. Veel mensen hebben nu er het geld niet voor over omdat je er pas over een paar jaar iets van gaat merken in de portefuile.

  Wat ik nog meer niet begrijp is dat er niet veel meer nieuwbouwwoningen gebouwd worden zonnepanelen. Die prijs zou dan inbegrepen zijn bij het huis en dan is de consument minder bezig met die prijs van de panelen. De huizenmarkt kan en moet hier veel beter op inspringen!

 2. everthu
  18 januari 2013 om 17:09

  Het krijgen van ‘groene’ energie ligt nogal ingewikkeld. In Nederland wordt een x aantal kWh groene stroom gewonnen. Deze groene stroom heeft een certificaat groene stroom. Maar in Nederland is de afname van groene stroom groter dan dat er beschikbaar is. Om deze vraag toch te kunnen vervullen, kijken Nederlandse energieleveranciers naar landen waar er groene certificaten over zijn. Die certificaten kopen ze op en daarmee kunnen ze ‘grijze’ stroom, ‘groen’ maken. Het kan dus best zijn dat je grijze stroom binnenkrijgt maar betaalt voor groene stroom.
  Ik ben niet van plan om meer te betalen voor dezelfde stroom zonder dat ervoor wordt gezorgd dat er echt groene stroom wordt geproduceerd. Ik zou wel kiezen voor zonnepanelen als ik de energie die ik ermee opwek zelf kan gebruiken en wat ik overhou zou kunnen doorverkopen. Dat is nu nog niet het geval.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: