Home > Lifestyle > Trends in Lifestyle

Trends in Lifestyle

Door Martijn Nagelhout

Lifestyle, een gebied wat betrekking heeft op iedereen. Iedereen leeft zijn of haar leven op z’n eigen manier, gebaseerd op idealen, geloof, etcetera. Hoewel iedereen dus zijn ‘eigen’ levensstijl heeft, zijn mensen toch in een soort van groepen in te delen. Een aantal groepen die er al honderden jaren zijn, zoals Christenen en Moslims, maar ook nieuwere groepen, zoals mensen die biologisch bewust leven.
De ‘mega-trends’
De grootste trends op lifestyle gebied zijn toch wel de grote religies. Sommigen al duizenden jaren oud, zoals het Christendom, sommigen nog vrij nieuw, zoals Scientology. Veel religies zijn trends omdat ze nadat ze begonnen zijn, steeds meer aan populariteit wonnen, en sommigen na hun piek ook weer verlaten worden. Zo is de trend dat veel mensen bang waren voor Hades inmiddels voorbij, en ligt er ook niemand meer wakker van dat ze hun offer aan Jupiter zijn vergeten.

Het groene leven
Mensen zijn dus in meerdere ‘lifestyle-groepen’ in te delen, maar wat zijn nou de huidige trends op lifestyle gebied? Eén van de grootste ‘nieuwere’ trends op lifestyle-gebied, is groen leven. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op hun dak, energiezuinige apparaten en een brandstof-zuinige auto. Maar waar komt deze trend vandaan?

Het ‘groenere’ leven is er natuurlijk altijd al geweest, maar het werd echt bekend bij een groot deel van de maatschappij toen er meer duidelijkheid over de versnelling van het broeikaseffect kwam. Door het ‘roekeloos’ omgaan met brandstoffen en dergelijken in een groot gedeelte van de 20e eeuw, is het gat in de ozonlaag gegroeid en het broeikaseffect aanzienlijk versneld. Huidige generaties zullen de gevolgen van ons roekeloze gebruik van fossiele brandstoffen nog niet aan den lijve ondervinden, maar in de toekomst wordt dit hoogst waarschijnlijk een probleem.

Body Modification
Groen leven is dus een grote trend op lifestyle gebied, maar er zijn ook een aantal ‘kleinere’ trends of lifestyle gebied, zoals bijvoorbeeld ‘Body Modification’. Onder de noemer body modification vallen de inmiddels welbekende piercings en tatoeages, maar ook meer onbekende trends. Bijvoorbeeld scarification.
Scarification is het verbranden, wegsnijden en inkrassen van huid, waardoor er een litteken in de vorm van een plaatje of tekst ontstaat. Het is dus een soortement van tatoeage, maar dan zonder de inkt. Hoewel het een kleine trend is, wordt scarification steeds bekender en populairder.
Een andere trend op het gebied van body modification is ‘body hacking’. Met body hacking ‘optimaliseren’ mensen hun lichaam. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die kleine magneetjes in hun vingers laten implanteren. Via deze magneten kunnen ze magnetische velden ‘voelen’, en kleine metalen objecten, zoals paperclips en bierdopjes, optillen aan hun vingers.
Een andere populaire ‘body-hack’ is de ‘gepiercete bril’. Deze bestaat uit 2 piercings, die bovenaan door je neus zitten, en de glazen kunnen daarop worden vast geklikt.

Conclusie
Trends op lifestyle gebied zullen altijd blijven komen en gaan. Sommige trends gericht zijn op een gezonder en beter milieu, en uit voorzorg voor toekomstige generaties. Andere trends zijn vooral gericht op zelfontplooiing, het leven makkelijker te maken, of gewoon puur om jezelf ‘mooier’ te maken.

Bronnen:
http://listverse.com/2008/08/17/top-10-bizarre-body-modifications/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Broeikaseffect
http://en.wikipedia.org/wiki/Scarification
http://en.wikipedia.org/wiki/Body_modification
http://www.neatorama.com/2012/08/08/The-Strange-New-World-of-Biohacking/
http://www.wired.com/underwire/2012/08/american-cyborg/
http://www.iamdann.com/2012/03/21/my-magnet-implant-body-modification
http://piercedglasses.com/

Categorieën:Lifestyle
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: