Home > Uncategorized > Koken doe je niet alleen!

Koken doe je niet alleen!

STEPHANIE PIËT                           15-09-2012

Koken doe je niet alleen!

Born2Cook, Masterchef, Mijn tent is top, Topchef, Smaken verschillen, Herrie in de keuken, wie is de chef? Kookprogramma’s zijn de trend van de het laatste jaar. Je hoeft maar te zappen en je komt in de keuken van een beroemde kok. Er is zelfs een programma dat de hele dag uitzendt, met alleen maar recepten, verschillende producten, koken en koks, namelijk 24Kitchen.

Eerst waren het de zangprogramma’s die overal zichtbaar waren. Toen kwamen de dansprogramma’s en nu zijn dat de kookprogramma’s. Wat maakt dit onderwerp zo aantrekkelijk en waarom is dit een nieuwe trend?

Een gezonde levensstijl is al langer een trend, die ons bezig houdt. Gezond eten en afvallen is een maxi trend: de populariteit van diëten wisselt elkaar af en sportscholen zijn nog steeds populair.

De motivatie om de kookprogramma’s te kijken, komt doordat het koken dicht bij onszelf staat. Bijna iedereen moet elke dag koken, lekkere maaltijden neerzetten met kerst, koekjes bakken met de kinderen en taart bakken voor een feest.

In de jaren ’50 waren er ook al kookprogramma’s, maar deze waren schoolmeesterachtig en educatief. Dit is veranderd naar een kookprogramma waar spel en show erg belangrijk zijn. Wie wordt de beste kok/chef? Daar draait het om tijdens de jaren ’90. Deze programma’s worden steeds meer ontwikkeld en eigenlijk ook steeds eenvoudiger. Mensen willen geen educatieve, langdradige, schoolmeesterachtige programma’s meer.

Het programma 24Kitchen is al zover ontwikkeld. 24Kitchen is uitgekozen voor de Beste Digitale tv-zender van het jaar. Hierop zijn de hele dag kookprogramma’s te zien, zoals The Taste Of Cooking, Jamie’s Great Britain en De Makkelijkste Maaltijd. Elke week heeft 24 Kitchen rond de miljoen kijkers en is het een van de populairste digitale zender. Ook doordat het niet alleen op televisie te zien is. Naast het programma hebben ze ook een website, App, nieuwsbrief, digitaal magazine, boeken en nu in oktober hebben ze ook 24 Kitchen live on stage in de HMH. Het programma dat begon bij één kok is uitgegroeid tot een populair show programma!

Het programma wordt door vele mensen bekeken en gebruikt. Hierdoor komen er volgers, doordat er veel over verteld wordt. Het wordt voor iedereen mogelijk om thuis gezonder en bewuster te eten en zo de levensstijl aan te passen. Het blijkt ook nog leuk en gezellig te zijn om samen weer gewoon te koken en aandacht te besteden aan het eten.

Deze trend is ontwikkeld uit de megatrend gezondheid en bewustwording. Gezondheid is al jarenlang een thema. Nieuw is dat een steeds groter wordende groep zich bewust wordt van de duurzaamheid van de producten. De trend naar biologische producten en fairtrade neemt toe. Supermarkten bieden steeds meer “groene producten” aan. De populaire kookprogramma’s sluiten mooi aan op deze nieuwe trend.

Een andere megatrend is dat mensen naast bewustzijn, zelf creatief en origineel willen zijn. De gerechten worden steeds exotischer (verre reizen zijn ook een trend) en creatiever. Naast het werken met voeding uit het buitenland, is het herontdekken van regionale producten ook een minitrend. Het is duurzaam om bij lokale boeren te kopen.

De vraag blijft of deze trend door blijft gaan. Gaan deze programma’s niet vervelen en zitten de kijkers niet weer op iets nieuws te wachten? Zolang de kijkcijfers van deze programma’s zo hoog blijven, kunnen we dit een trend blijven noemen.

Bronnen:

Niewsblad.be, Kookprogramma’s steeds meer entertainment (2006), geraadpleegd op: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF19072006_030

B9.nl, Televisie-kookprogramma’s, geraadpleegd op: http://www.b9.nl/omroeptv/kookprogrammas.htm

24Kitchen, Home/Recepten/Programma/Nieuws, geraadpleegd op:

http://www.24kitchen.nl/

Trendystyle, trends 2012: voedingstrends, geraadpleegd op:

http://www.trendystyle.net/trends/2012-voedingstrends.html

Categorieën:Uncategorized
  1. laurenceloo
    16 september 2012 om 21:15

    Zolang de kijkcijfers goed zullen blijven denk ik zeker dat deze programma’s zullen blijven bestaan. Wel denk ik dat programma’s nog ‘gekker’ worden. Neem 24Kitchen. Nu koken daar onbekende tv-koks, op tv-kok Rudolf na. Waarschijnlijk zullen er binnenkort BN’ers achter het fornuis staan bij 24Kitchen. Het moet gekker. Neem bijvoorbeeld ‘Sterren springen’. Dit programma is gebaseerd op talentenjachten die je elk weekend op tv ziet. Omdat BN’ers garant staan voor goede kijkcijfers (hoe zou dat komen?) komen zij bewust op tv met iets wat ze niet dagelijks doen. Naar een BN’er kijken die zijn of haar dagelijkse beroep uitvoert hebben we namelijk al genoeg gezien. Tegenwoordig moeten BN’ers ‘gewone’ dingen doen. Zoals jij en ik. Kijk naar programma’s als ‘Ik kom bij je eten’ en ‘Sterren dansen op het ijs’. De kijker wil zich identificeren met de BN’er. Als je ziet dat een BN’er dezelfde dingen doet als jij dan geeft je dat een soort band. Overigens spreek ik hier niet voor mezelf.
    Deze programma’s blijven dus bestaan. Maar kijk niet op als je straks een voetballer, actrice en een nieuwslezer in een dansgroep ziet dansen, waarna ze gezamenlijk van een duikplank springen om vervolgens een Italiaanse pasta te bereiden op tv.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: