Home > Uncategorized > ELEKTRONICA NEEMT OVER

ELEKTRONICA NEEMT OVER

Samgar Turkenburg

13 september 2012

 

Je hoeft maar om je heen te kijken of je ziet mensen met een digitaal apparaat. Of het nu gaat om een iPod, een telefoon of een computer, overal kom je digitale apparaten tegen.

Het lijkt soms wel of we zelf niet meer leven maar geleefd worden door elektronica Je kunt met vrienden niet eens meer een normaal gesprek voeren want ze kijken constant op hun telefoon of ze geen berichtje binnen hebben gekregen.

Je hoeft maar even Twitter te checken en je ziet wat je nichtje voor lunch heeft gehad.

Het is een trend die zich zeker afspeelt op mega(maatschappelijk) niveau. De hele samenleving digitaliseert en voor we het weten kunnen we niet meer leven zonder.

De onderliggende trend op meso(consument) niveau is dat er een constante vraag op de markt is naar nieuwe en snellere elektronische gadgets.

De consument wil graag het beste en nieuwste product zodat hij/zij nog sneller en beter bereikbaar is en connected is.

Zo stond de teller voor het aantal Facebook gebruikers in januari van dit jaar al op 900 miljoen, dat is bijna 1/6e deel van de totale wereldbevolking.

De producenten van telefoons en computers spelen handig in op deze grote vraag naar nieuwe dingen.

In 2011 werden er in Nederland al 3,2 miljoen smartphones verkocht, dat is 50% meer als het jaar daarvoor.

Elke maand komt er weer een verbeterde en vernieuwde versie uit van een bepaalde telefoon. Soms denken we dat we het grootste en gekste hebben gehad maar dan komt er een nieuw apparaat waardoor we nog minder zelfstandig hoeven te doen.

Elektronische apparaten doen al bijna alles voor ons. Gehoorapparaten helpen ons met luisteren, wekkers helpen ons opstaan, kalenders herinneren ons en verwarmingen gaan aan als het te koud word.

Robots worden nu zelfs zo slim gemaakt dat ze door middel van berekeningen zelf al kunnen handelen op tactische situaties.

Ook kunnen zij zichzelf door middel van repetitie en opslag dingen aanleren.

Als we niet oppassen zullen we binnen een aantal jaar misschien wel zo ver zijn met gadgets dat we niets meer hoeven te doen.

Elektronica is daarom 1 van de grootste voordelen maar tegelijk ook een van de grootste gevaren voor de mens.

Wat gebeurt er als robots zo ver komen om zichzelf aan te leren de mensheid te regeren?

 

 

Bronnen:

 

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20120112_smartphoneverkoop_in_nederland_fors_gegroeid

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Facebook

 

http://www.smartrobots.com/

 

http://news.discovery.com/tech/thinking-robot-teaches-itself-task-111011.html

 

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. kazpaul
  18 oktober 2012 om 14:33

  Elektronica neemt zeker de wereld over, maar tot in welke mate, dat is de vraag die de mens vooral bezig houdt. Voor nu vindt iedereen het ontzettend relaxt en vooral handig, maar wat als er nu robotten komen die een eigen gedachten hebben. Dit kan overigens ook goedschiks zijn en niet zoals in films dat de robotten de wereld overnemen. Het blijft immers maar een gedachtespinsel. Voor hoe we er nu tegenaan kijken is het vooral een handige bijkomstigheid. Je hebt overal en altijd informatie bij de hand. Handig hieraan is bijvoorbeeld om te kijken hoelaat de trein gaat, hoe je ergens kan komen, om de tijd te doden en ga zo maar door. Maar daarnaast is het ook zo dat de mens er dommer van wordt. Mensen gaan minder nadenken en meer dingen opzoeken. Dit hoeft helemaal niet nodig te zijn, want vaak komt de mens er ook met een portie gezond verstand. Hierin zie je ook meteen een soort van tegentrend. Er zijn zo mensen die zich volledig afzonderen van elektronica. Dit kan zijn omdat ze er nog nooit mee in aanraking zijn gekomen, of omdat ze er juist niets mee te maken willen hebben (hippies) of omdat ze denken dat ze ziek worden van diverse stralingen die elektronica afgeven. Wie zal het zeggen wat de volgende stap is?

 2. nikkivanoutheusden
  20 oktober 2012 om 12:45

  Ik denk dat we niet bang hoeven te zijn voor robots maar dat ze juist een groot aantal dingen zouden kunnen vergemakkelijken. Zo zullen er bij bepaald bedrijven geen menselijke fouten meer gemaakt kunnen worden en dat is denk ik toch iets waar mensen altijd naar blijven streven. Het zit in onze aard dat we onszelf altijd zullen blijven willen verbeteren en als die verbetering komt door machines dan is dat alleen maar een logisch gevolg denk ik.
  Als we kijken naar de technolisering ten opzichte van de banenmarkt dan denk ik dat wel als land extra veel moeten investeren in een kenniseconomie. De wat simpelere dingen zullen inderdaad misschien de komende jaren wel worden overgenomen door robots. Maar gelukkig blijven er ook dingen die robots niet kunnen. Ik denk dat we niet bang hoeven te zijn voor de technolisering en de gevolgen die het met zich mee brengt. Wel denk ik dat we het soms een beetje los moeten laten. Op vakantie bijvoorbeeld hoeven geen 10 apparaten mee om je te vermaken of ’s ochtends te wekken. We moeten de technolisering als een middel zien wat een hoop dingen een stuk vergemakkelijkt maar niet als een manier van leven!

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: