Home > Lifestyle > Opkomst van “Black Conciousness”

Opkomst van “Black Conciousness”

De jaren 60 was een tijd van verandering, één van de belangrijkste gebeurtenissen is het afschaffen van “segregation” van zwarte amerikanen en blanke amerikanen, waarin er een totalitair systeem bestaat waar de “rassen” van elkaar gescheiden zijn. De zwarte amerikanen hadden hun eigen muziek chart, tv stations, zitplaatsen in de bus etc. Rosa Parks zette de toon toen ze weigerde op te staan wanneer de buschaufeur een blank persoon verwijsd haar plek in het “negro” bus gedeelte op te eisen omdat de blanke gedeelte vol was. Zwarte revolutionairies als Martin Luther King jr. probeerden in vreedzame wijze ervoor te zorgen dat Amerika in harmonie leefden, zwarte kinderen en blanke kinderen samen. Andere mensen als Malcolm X waren juist een voorstander van een verdeeld Amerika gebaseerd op ras. Hij vond dat de zwarte amerikaan nooit eerlijk tot z’n recht kon komen  in een door een door de blanke man gedomineerde systeem, hij geloofde dat de zwarte amerikaan beter af was in z’n eentje. Hij dacht ook dat de zwarte amerikaan daardoor meer trots heeft voor hunzelf als ras, inplaats om zichzelf te zien als een tweederangse kopie van blanken. Malcolm X zijn militante, anti-blank houding veranderde echter in de jaren en dat koste hem zijn leven, wanneer hij afstand had genomen van de Nation of Islam. Rev. Farrakhan en zijn Black Muslim Movement zijn de opvolgers van Malcolm X’s vroege ideeën, zij representateren wat van de zijn goede idealen (trots voor jezelf, zelf discpline en zelf motivatie) en de slechte (racisme).

Een aantal rellende “negro’s” uit Watts, 1966…

De rellen in het in Los Angeles gebaseerde wijk, Watts, in 1966, zijn een voorbeeld van de groeiende trend onder de zwarte amerikaan om te rebelleren tegen de onderdrukking door de blanke man. Deze gebeurtenis is vrij vergelijkbaar met de 2011 UK riots.  Nadat een zwarte amerikaan door de politie word aangehouden voor rijden onder invloed, protesteren die persoon zijn broer en moeder tegen deze aanhouding, dit veroorzaakt een rel waarbij zij ook worden aangehouden, het zwarte publiek wat zich in de tussentijd had opgebouwd rondom het incident begon met stenen te gooien naar de politie. Het gevolg was een massale aanhouding, dat er weer voor zorgde dat  dat de komende 6 dagen de zwarte amerikaanse bevolking van de wijk, Watts, gingen rellen. Plunderingen, brandstichtingen en doden.

…hier aan het demonstreren hoe de molotov cocktail werkt.

Dankzij mensen als Malcolm X pikten de zwarte amerikanen de onderdrukking niet meer en als een steekvlam verspreide het zich onder de bewoners van het wijk wat als gevolg had, dat Watt’s brande. Interventie van het Amerikaanse leger, 14000 man welteverstaan, was nodig om de rellen te bedwingen.

Watt’s tijdens de rellen.

Het gevolg: 40 miljoen dollar in schade, een groot bedrag zeker in die tijd, 34 doden en bijna vierduizend arrestaties.

De rellen in Watt’s zorgden wel weer voor dat er genoeg gesprekstof deed opwaaien over de ongelijkheid van de zwarte amerikaan. De oorzaak was veroorzaakt door de groeiende ontevredenheid. Je kan zeggen dat het gevolg duidelijk was, de zwarte amerikaan was het zat. Trends die hieruit voorkomen zijn de opkomende black power movements als Black Panthers, zij borduren voort op het militante houding van Malcolm X en halen inspiratie uit de Watt´s rellen.

 Tijdens de olympische spelen van 1968 toonde Tommie Smith and John Carlos met een zwart handschoen hun Black Power groet aan de wereld, de nummer 2, Australiaan Peter Norman, toonde zijn steun door een mensenrechten badge te dragen.

Straat tuig of gerechtvaardigde rebellen?

Malcolm X mocht het niet meer meemaken en Martin Luther King jr. kon er maar even van genieten maar Amerika tekende het Civil Rights act , dit zorgde voor het volgende:

The Civil Rights Act of 1968 prohibited the following forms of discrimination:

  1. Refusal to sell or rent a dwelling to any person because of his/her race, color, religion or national origin. People with disabilities and families with children were added to the list of protected classes by the Fair Housing Amendments Act of 1988.
  2. Discrimination against a person in the terms, conditions or privilege of the sale or rental of a dwelling.
  3. Advertising the sale or rental of a dwelling indicating preference of discrimination based on race, color, religion or national origin (amended by Congress as part of the Housing and Community Development Act of 1974 to include sex[7] and, as of 1988, people with disabilities and families with children.)
  4. Coercing, threatening, intimidating, or interfering with a person’s enjoyment or exercise of housing rights based on discriminatory reasons or retaliating against a person or organization that aids or encourages the exercise or enjoyment of fair housing rights.

Terug naar de sloppen van Watts.

De kloof tussen zwart en blank was kleiner geworden, maar zoals eerder genoemd waren de Black Panthers actief voor meer black power in de jaren 70 en zijn rev. Farrakhan en zijn Black Muslim Movement tot de dag van vandaag nog steeds actief.

BRONNEN:

http://www.usnews.com/news/articles/2008/05/16/now-its-a-negro-drive-for-segregation

http://crdl.usg.edu/events/watts_riots/?Welcome

http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_Rights_Act_of_1968

Advertenties
Categorieën:Lifestyle
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: