Home > Mobiliteit > The Cloud Is The Limit

The Cloud Is The Limit

Door: Sjors Roelofs
Datum: 07/09/12


Servers en software kunnen de deur uit. Cloud computing heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Efficiëntie, maximale beschikbaarheid , minimaal beheer en mobiliteit zijn de kenmerken van de cloud. Steeds meer bedrijven en overheden maken de overstap, de vraag is vaak niet of ze de overstap nemen maar wanneer.

Tegenwoordig is cloud computing bijna niet meer weg te denken uit ons digitale landschap. Een paar jaar geleden bestond cloud computing geeneens en was data een stuk minder mobiel. Tot heden is het namelijk de must-have mogelijk van elk product of service, van  mobiele telefoons tot Ipad’s en TV’s. Digitalisering en technologisering spelen zich wereldwijd af, iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en computer met internet en apps. Deze twee megatrends maken de maxitrend mobiliteit mogelijk. De consumenten willen overal en altijd hun data kunnen bereiken. De trend cloud computing vult deze behoefte aan op microniveau. Cloud computing is namelijk op dit moment een product/service die een aanvulling is op de maxitrend mobiliteit.

Bedrijven rekende al jarenlang op vergelijkbare software als service en third-party tools.  De cloud brak ongeveer 5 jaar geleden pas echt door dankzij providers als Amazon, Google en Microsoft.  Neem als voorbeeld Amazon’s elastic compute cloud  (Amazon EC2) een webservice die computerkracht berekent in de cloud. Het is ontworpen om webcomputing makkelijker te maken voor webontwikkelaars. Het grootste voordeel hiervan is dat je dankzij Amazon EC2 alleen betaald voor de capaciteit die je gebruikt en nodig hebt. Bedrijven hoeven dus niet rekening te houden met de servers (waar alle data op staat) of bijvoorbeeld het verkeer naar de website. Bedrijven kunnen dankzij deze service beter het bedrijf en haar klanten positioneren omdat zij weinig tot geen aandacht hoeven te besteden aan de servers, die vaak technische problemen met zich meebrengen.

Niet alleen bedrijven maar ook consumenten maken steeds vaker gebruik van de cloud. Denk bijvoorbeeld aan Dropbox,  een gratis service die het mogelijk maakt jouw foto’s, bestanden en video’s van meerdere apparaten  makkelijk met iedereen te laten delen. Hierdoor hoef je jezelf nooit meer dat ene .zip bestand te mailen voordat je de foto’s aan je vrienden kan laten zien.

Cloud-gebruikers hebben dankzij een internetverbinding overal toegang tot de gegevens in de cloud. Het type computer of software pakket zorgt er niet voor dat data onbereikbaar is, omdat meeste cloud-diensten in de browser zelf werken. De mobiliteit is daarmee zeer groot en wordt als een van de grotere voordelen gezien. Behalve de vele voordelen die de cloud met zich meebrengt, moet je als cloud-gebruiker de nadelen vooral niet over het hoofd zien.

Cloud computing zorgt namelijk voor een hogere concentratie van gegevens in grotere datacenters. Deze schat aan informatie is voor hackers erg aantrekkelijk, eenmaal in deze bron te zijn gekomen heb je namelijk alle informatie.
Ook is het zo dat niet elke cloud leverancier een waterdichte gebruikersovereenkomst aanbied. Vele cloud leveranciers zijn namelijk niet aansprakelijk voor storingen of het verlies van gegevens. Het is vaak niet duidelijk wat de gevolgen zijn als de cloud-leverancier een ramp overkomt en de gegevens moeten worden hersteld. Dit is een van de risico’s die bedrijven soms over het hoofd zien.
Als het cloud-systeem kapot gaat kan je dat niet zelf oplossen en ben je genoodzaakt te wachten totdat het probleem door de cloud-leverancier is opgelost. Bedrijven zonder cloud dienst kunnen dit interne probleem sneller en makkelijker oplossen. Helaas is het zo dat bij cloud computing het probleem slechts vermeld kan worden in de hoop dat het snel opgelost wordt.

Cloud computing heeft zich sterk gevestigd in ons digitale landschap. Het maakt het voor bedrijven makkelijk om dankzij een dienst als Amazon EC2 zichzelf meer richting haar klanten te positioneren en de service die het bedrijf biedt. Cloud-storage diensten als Dropbox maakt het bijvoorbeeld makkelijker om bestanden te delen tussen je vrienden door middel van verschillende apparaten.
De vele voordelen die de cloud met zich meebrengt laten de gebruiker bijna de nadelen over het hoofd zien. De cloud is een grote hoop data die makkelijk te bereiken is, helaas is deze data ook erg kwetsbaar. Deze plek is niet alleen voor hackers erg aanlokkelijk maar brengt ook het risico mee van storingen en/of het verlies van data.

Geef je mening: In hoeverre speelt de cloud een rol in jouw leven? Welke voor- en nadelen brengt dit voor jouw met zich mee?

Bronvermelding:

InformationweekCloud, Top 12 Cloud Trends of 2012,  A. Croll. (2012). Geraadpleegd op 07-09-2012, http://www.informationweek.com/cloud-computing/infrastructure/top-12-cloud-trends-of-2012/232301203

Nuzakelijk, Voor-en nadelen van cloud computing. M. Keswiel. (2009). Geraadpleegd op 07-09-2012, http://www.nuzakelijk.nl/cloud-computing/2060884/voor–en-nadelen-van-cloud-computing.html

Dropbox, the dropbox tour. Geraadpleegd op 07-09-2012, https://www.dropbox.com/tour

Amazon web services, Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2). Geraadpleegd op 07-09-2012, http://aws.amazon.com/ec2/

Advertenties
 1. davepostma
  7 september 2012 om 15:05

  Het is erg handig om je bestanden te kunnen opslaan op het internet, al dat geklooi met portable hard disks om dat de hele tijd mee te nemen, en je hele tas bezet neemt. Waar je ook wilt je bestanden kunnen opvragen wanneer je maar wilt is een erg handige tool om nooit meer af te vragen waarom je nou die ene portable hard disk of laptop niet had meegenomen met dat ene bestandje dat je nu zo broodnodig nodig had.

  Een handige bijwerking van Cloud is de mogelijkheid om er bijvoorbeeld je oude Windows op te instaleren. Voor alle fans van Windows 3.11 en Windows 95, dat waren nog eens tijden. Maar dit is een fijne ontwikkeling omdat er genoeg programma’s zijn die draaiden op een oudere gebruiker systeem, van wat meer reële voorbeelden als Windows XP waarvan nog geen update meer word verstrekt om z’n compatible te maken met de laatste Windows besturing systeem. Enige nadelen die ik voor ogen houd is de vraag hoe privé deze bestanden worden gehouden. Er is de mogelijk voor andere mensen om jou thuisfront binnen te dringen en al je die geheime bestanden kan lezen.

 2. 14 september 2012 om 09:56

  Samgar Turkenburg
  14 september 2012

  De mobiliteit van media zoals internet is erg makkelijk als je bijvooreeld even gauw moet kijken welke bus je moest nemen.
  Aan de andere kant brengt het een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Doordat smartphones en de aanwzigheid van internet allom tegenwoordig is, word je verwacht ook op elk moment je mail te kunnen lezen.
  Ook laten mensen tegenwoordig bijvoorbeeld alleen nog maar via Facebook weten wanneer ze hun verjaardag houden. Dit betekend dat je goed verbonden moet zijn anders mis je veel dingen.
  Daarentegen is het natuurlijk wel makkelijker geworden voor mensen om interactie te bewerkstelligen. Zo kan ik bijvoorbeeld een opdracht aannemen om een poster te ontwerpen zonder daadwerkelijk de opdrachtgever te spreken. Ik kan daarna gewoon thuis daaraan werken tot het op te leveren product klaar is. Daarna kan ik via bijvoorbeeld dropbox of wetransfer mijn eindproduct opsturen naar de printer voor een proefdruk waarna ik het via hetzelfde programma kan sturen naar de opdrachtgever. Uiteindelijk word ik dan betaald door alleen het opgeven van mijn bankrekening nummer waarna ik het loon gestort krijg.
  De cloud is dus een erg groot deel van het leven van de moderne mens maar het heeft dus ook zijn minpunten.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: