Home > Mobiliteit > Techniek in auto’s

Techniek in auto’s

Technologie in de auto.
Steeds vaker zien we innovatieve technieken voor onderweg. Technieken die we niet specifiek nodig hebben maar waardoor het rijden een stuk makkelijker wordt. Heel erg handig allemaal maar gaat dit zich doorzetten of houden mensen liever eigen controle?

Waarom is dit een trend?
Technologie in het vervoer en met name auto’s is een groeiende markt die zeker als trend gezien kan worden. Sinds de introductie van de airbag zijn mensen erachter gekomen dat door middel van technologie rijden een stuk makkelijk en aangenamer kan zijn. Deze technologie is nu toegepast op elke nieuwe auto en kan je helpen bij de meest variërende dingen. Een voetgangersairbag, die niet alleen je auto tegen schade beschermt  maar ook de veiligheid van de voetganger in acht neemt. Of een achteruitkijkspiegel die registreert wanneer het tijd word om een pauze in te lassen.  Het idee is niet zozeer gehyped dus een hype is uitgesloten en ook heeft het ook niks weg van mode omdat het niet cyclisch is. ondanks dat een auto wel een modeartikel kan zijn. Ook een rage lijkt me onwaarschijnlijk omdat dit vaak gebaseerd is op schaarste en ook al is dat wel een beetje waar word hier niet op gepusht in de marketingcommunicatie.

Mega, maxi of micro?
Het fenomeen technologie in auto’s lijkt mij een maxitrend die word aangedreven door de megatrends van het streven naar een veiligere samenleving en de automatisering van de afgelopen jaren. Deze maxitrend uit zich in de microtrends zoals parkeersensoren en dodehoekkijkers. Deze trend is nu al lange tijd gaande en helpt mensen in hun dagelijks leven wat het een maxitrend maakt. De rede dat techniek in auto’s een maxitrend is doordat hij al langere tijd gaande is en zich op consumentniveau afspeelt, namelijk het vereenvoudigen van het algemene leven.

Voorbeelden?
Voorbeelden van vooruitstrevende techniek in het vervoer zijn onder andere:
-Verlichting die met de bocht mee kijkt.
-Dode hoek alarm.
-Het lezen van verkeersborden dmv een camera.
-Een camera die de bestuurder in de gaten houd.
-Sensoren die wanneer je te dicht in de buurt van een voorganger komt automatisch remmen.
-Parkeersensoren.
-Nachtkijkers voor op de donkere wegen.

Eigen oplettendheid?
De vraag die ik mij echter stel is of het niet gevaarlijk is om zoveel technologie in auto’s te stoppen. Ik ben namelijk bang dat wanneer een persoon gaat vertrouwen op een camera die de dode hoek in de gaten houd hij dit na lange tijd niet zelf meer doet. Of wanneer je in slaap begint te vallen dat op zich niet uitmaakt want wanneer het te erg word gaat er toch wel een alarm af. Ik ben van mening dat dit de rijbewustheid en rijvaardigheid niet ten goede gaat komen en dat lijkt me in dit land met al zo veel slechte chauffeurs en chauffeuses nou niet echt prettig.
Natuurlijk is het wel zo prettig dat wanneer een chauffeur zelf niet kan rijden de auto dat gelukkig wel kan. Toch stel ik de vraag: wanneer technologie in een auto de rijbewustheid van de bestuurder gaat beïnvloeden, is deze technologie dan wel zo verstandig en aangenaam?

Bronvermelding:
PCM JULI EDITIE BLZ 56&57
http://kijkdietrendseens.webklik.nl/page/de-theorie-achter-trends

Door: Tim van Breda – 7 september 2012

Categorieën:Mobiliteit
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: