Home > Uncategorized > Schenden van patenten

Schenden van patenten

Door:           Donny van Aalten
Datum:        7 september 2012

Je kent het allemaal nog wel van de basisschool. Wanneer iemand in de vriendengroep opeens aankomt met bijna hetzelfde t-shirt. Of thuis, wanneer je broertje of zusje altijd bijna dezelfde kleren moet hebben. Na-apen was toen nog onschuldig. Tegenwoordig niet meer, vooral niet als het om miljoenen gaat. Zoals bijvoorbeeld bij rechtszaken om patenten bij producten die miljoenen keren over de toonbank gaan. Het gaat niet alleen meer over het uiterlijk, maar ook de software wordt in sommige gevallen gewoon klakkeloos nagemaakt en schenden daarmee veel patenten. In de meeste gevallen is de oplossing dat de partij die schuldig is gevonden een boete moet betalen. Maar wat ook gebeurt, is dat sommige producten niet meer in de verkoop mogen. Een goed voorbeeld daarvan is Apple vs Samsung.

Apple vs Samsung

In de afgelopen tijd hebben Apple en Samsung vele keren tegenover elkaar gestaan in meerdere rechtszaken. Meer dan 30 keer en het gaat maar door. Allemaal over het schenden van patenten. De eerste keer wanneer ik te horen kreeg over de rechtszaken met Apple vs Samsung. Was met de iPad en Galaxy tab. De eerste geruchten en nieuws was dat de tablet van Samsung te veel leek op de  iPad van Apple. Het had dezelfde vorm, design etc. Dus kwam er een rechtzaak met het verzoek om de verkoop van de Galaxy Tab te verbieden. In Duitsland werd dus de Galaxy tab verboden.

Nog steeds?

Ja, nog steeds zijn ze bezig met allerlei rechtszaken vanwege patentschending. Vorige maand had Apple nog een rechtszaak gewonnen van Samsung in Amerika. Of gewonnen, de jury vond Samsung schuldig. Maar de rechter zal zich nog moeten uitspreken over het juryoordeel. Het kan ook gebeuren dat de rechter het naast zich gaat neerleggen. Maar volgens deskundigen zal dat onwaarschijnlijk zijn.  Nadat de jury het oordeel had gegeven wilde Apple gelijk een verbod op 8 toestellen van Samsung. Het gaat om de  Galaxy S 4G, Galaxy S 2 (bij verschillende providers), Galaxy S2 Epic 4G, Galaxy S Showcase, Droid Charge en Galaxy Prevail. Het is echter nog niet bekend of Samsung in hoger beroep is gegaan. Wat wel bekend is, is dat de  eindoordeel uitgesteld is naar December. In eerste instantie was de datum 20 september 2012.

Conclusie

Nu het al een flinke tijd aan de gang is kan je jezelf afvragen of het allemaal terecht is en wie is nu eigenlijk de winnaar. Persoonlijk vind ik het nu eigenlijk wel een beetje te ver gaan. Het kost allemaal geld, geld dat ze beter kunnen stoppen in de productie van nieuwe producten. Concurrentie is goed voor de consument. Dat zorgt ervoor dat er telkens nieuwe innovatieve producten op de markt komen en blijven komen.

Microtrend: Verbod producten

Maxitrend: Patent schending

Megatrend: Technologische ontwikkeling

Stellingen

Na aanleiding van dit artikel heb ik voor jullie een aantal stellingen.

Stelling 1: Gaat het te ver of is het nu genoeg.

Stelling 2: Wie is nu de winnaar of verliezer? Apple, Samsung of de consument?

Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit artikel en houdt het alstublieft vriendelijk in de comments. Dus geen flamewars starten!

Bronnen

1

Geen winnaar in strijd Samsung en Apple voor Nederlandse rechter

Binnengehaald op 7 september 2012 van

http://www.onemorething.nl/2012/03/nederlandse-rechtszaak-samsung-apple-levert-geen-winnaar-op/

2

Applevssamsung

Binnengehaald op 7 september 2012 van

http://webwereld.nl/tags/applevssamsung.html

3

Jury Apple-Samsung ging de mist in

Binnengehaald op 7 september 2012 van

http://webwereld.nl/analyse/111597/jury-apple-samsung-ging-de-mist-in.html

4

Apple wil acht Samsung-toestellen verbieden

Binnengehaald op 7 september 2012 van

http://www.onemorething.nl/2012/08/apple-wil-verkoop-8-samsung-toestellen-verbieden/

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. jornekats
  16 september 2012 om 11:08

  Schenden van patenten Jorne – Kats, 16 September 2012

  Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om iets nieuws te verzinnen. Heel veel dingen zijn al gemaakt en het is lastig om iets compleet nieuws te verzinnen. Als je kijkt naar muziek, is het niet voor niks dat er zoveel nieuwe remixen worden gemaakt van oude bestaande nummers. Doordat het lastig is om iets unieks te maken, wordt er vaak een beetje afgekeken van andere bedrijven om dit net even in een ander jasje te gieten. Op deze manier werkt de halve wereld volgens mij, maar dit is voor Apple niet genoeg.

  Patenten zijn door de snelle vooruitgang en het steeds groter aantal mogelijkheden om zelf of op kleine schaal te kopiëren een belemmering voor vooruitgang aan het worden. Ook zorgt de patenten ervoor dat het moeilijk is om als beginnend bedrijfje aan de slag te gaan. Het is als het ware steeds lastiger om iets uit te vinden en aan de man te brengen. Bij het bedenken van een hypermoderne dvd speler krijgt hij met een oneindige hoeveelheid regels, patenten en juridische zaken te maken. Op deze manier worden de rijke bedrijven steeds maar rijker en de kleinere bedrijven durven de stap om iets nieuws te ontwikkelen niet te zetten. Dus de innovatie wordt als het ware stop gezet door de grotere bedrijven. Want jij hebt als klein bedrijfje geen geld voor een groot proces.

  Links:
  http://www.zeteljoerioudshoorn.nl/paradigmawissels/kopieren-staat-vrij/huidige-omgang-met-kennis/

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/347651/Samsung-veroordeeld-voor-schenden-patenten-Apple.htm

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3271145/2012/07/29/Hoe-de-patentenoorlog-de-innovatie-de-das-om-doet.dhtml

 2. timvanbreda
  18 januari 2013 om 02:30

  Het gaat te ver, de enige rede van innovatie is na-aping. Wanneer je dat weghaalt is er dus geen behoefte meer naar innovatie. Persoonlijk ben ik van mening dat Apple hierin de grote verliezer is, en met mij vele anderen. Apple loopt zo te jagen op Samsung dat Apple voor mij juist een negatief gezicht creëert. Als ze echt zo innovatief zijn is het toch geen probleem dat er copycats zijn? Samsung weet dit ook en blijft daarom natuurlijk het spelletje spelen. Goodwill jegens Samsung en het lijkt er zelfs op dat Apple zich te druk heeft gehouden met na-apers aangezien Samsung ze gewoon voorbij komt rennen qua innovatie. Wat mij betreft is er maar een verliezer, namelijk Apple en terecht ook.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: