Home > Mobiliteit > Ouderen massaal op de fiets

Ouderen massaal op de fiets

Door: Luuk van Velthoven   06-09-2012

Op bezoek bij de kleinkinderen, woensdagavond naar de klaverjasclub, donderdagmiddag aquajoggen: 65 plussers zijn de laatste tijd een stuk actiever geworden. De opkomst van de elektrische fiets heeft veel ouderen weer bewegingsvrijheid gegeven. Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning.   Door een accu helpt de fiets met trappen en is het soms minder zwaar.

Vereenzaming

Je kan er de laatste jaren niet meer omheen. De elektrische fiets is in opkomst. Deze trend zit nog in het begin van zijn levenscyclus en zal de komende jaren gaan toenemen. Dit komt door de megatrend vergrijzing. De vergrijzing zorgt ervoor dat er steeds meer ouderen thuis zitten. Zoals iedereen weet krijg je naarmate je ouder wordt meer last van fysieke ongemakken en gaat alles niet meer zo makkelijk. Hierdoor zitten veel ouderen eenzaam thuis. Dit terwijl zij wel contacten hebben om mee af te spreken. De reis is alleen te lastig. De taxi is te duur en de kinderen hebben het veel te druk of wonen te ver weg om hun ouders af en toe ergens heen te brengen. Ouderen worden steeds meer afhankelijk van de mensen die zij liefhebben.

Mobiele onafhankelijkheid

Maar ouderen hebben behoeft aan mobiele onafhankelijkheid. Ouderen willen zelf kunnen bepalen wanneer en hoe ze ergens naar toe gaan. Vroeger konden zij dit immers ook. Door de komst van elektrische fiets is dit weer mogelijk. Deze microtrend geeft de ouderen de vrijheid om te gaan en staan waar zij zelf willen. In de ochtend boodschappen doen en daarna op de koffie bij een vriendin is geen enkel probleem meer.

Nieuwe bron van inkomsten

De Fietsenhandelaren hebben door de vergrijzing een nieuwe bron van inkomsten. De verkoop van elektrische fietsen is namelijk enorm gestegen. In 2005 werden er nog maar 34.000 elektrische fietsen verkocht. In 2009 was de verkoop al vervijfvoudigt. En het aantal blijft stijgen want afgelopen jaar werden er maar liefst 181.000 elektrische fietsen verkocht in Nederland.

Steeds vitaler

Dat ouderen weer steeds vaker op de fiets zitten brengt nog meer voordelen met zich mee. Door al het fietsen krijgen de ouderen meer lichaamsbeweging. Dit komt de gezondheid ten goede. Het fietsen zorgt dat de ouderen een betere conditie krijgen en dat de kans op hart en vaatziekten flink afneemt. De trend laat dus ook blijvende gevolgen achter.

Kort samengevat

De verkoop van elektrische fietsen is de laatste jaren flink toegenomen. Dit is gekomen omdat veel ouderen eenzaam thuis zitten en behoefte hebben aan mobiele onafhankelijkheid. Dit is allemaal is een vervolg van de vergrijzing die tientallen jaren geleden is gestart.

Over het algemeen zijn het de ouderen die nu op een elektrische fiets zitten. Dat deze groep de komende jaren gaat stijgen staat wel vast. De vergrijzing is nog lang niet afgelopen en niet elke 65 plusser is al aan een elektrische fiets. Fietsenhandelaren hoeven dus niet bang te zijn dat ze op zoek moeten naar nieuwe bronnen van inkomsten. Daarnaast is het misschien wel mogelijk dat andere leeftijdsgroepen ook aan de elektro fiets gaan. Of heeft de elektrische fiets ondertussen zo’n status dat geen enkel gezond en jong mens erop gezien wil worden?

Bronnenlijst:

Fietsersbond (06-09-2012)

Fietsberaad (06-09-2012)

qwic (06-09-2012)

qwic

Advertenties
Categorieën:Mobiliteit
 1. oliviakadarman
  18 september 2012 om 21:15

  Een elektrische fiets is voor een 15-jarige natuurlijk niet hip of cool. Nee, de doelgroep van scholieren tussen de 12 en 18 gaan ze denk ik niet halen. Wel denk ik dat eventueel (jonge) gezinnen hier interesse in hebben.

  Een voorbeeld:
  Een gezin met een kind van 4 en een peuter van 2. De moeder moet bijvoorbeeld boodschappen gaan doen, en neemt de twee kleintjes mee op de fiets. Een zitje voor, en een zitje achter. Na de boodschappen gedaan te hebben zitten de fietstassen aan beide zijdes overvol. Hoe ideaal is het om als moeder (of vader!) een elektrische fiets te hebben. Iets extras die je als hardwerkende en liefhebbende ouder vast wel wilt hebben. Gezinnen kunnen zo leuke fietstochtjes maken en heen gaan waar ze willen met de kids.

  De elektrische fiets hoeft niet per se oubollig te zijn, maar hip voor tieners is het denk ik niet.

 2. janseniris
  19 oktober 2012 om 14:33

  Ik denk dat de status van de elektrische fiets juist beter is geworden. Steeds meer mensen wagen zich er aan en dit komt ook door dat het taboe iets kleiner is geworden. Ook onder jongeren is gebleken dat de elektrische fiets populairder wordt. Het is een goedkopere optie voor de bromfiets. Vroeger zat er een grote accu aan maar tegenwoordig is de accu verwerkt in het frame en zit de motor in het wiel. Als je er dus niet op let is het niet eens te zien dat het een elektrische fiets is. Er komen steeds meer oplaadpunten, de fiets kan 25 km/u en je hoeft geen helm op.
  De elektrische fiets wordt dus steeds laagdrempeliger en steeds meer jongeren durven zich er aan te wagen maar echt een boost voor je status als je jong bent is het nu nog niet maar over een paar jaar denk ik dat de grootste taboes de wereld uit zijn, al is er tegen die tijd misschien wel weer een beter vervoersmiddel op de markt gekomen.

  Bron:

  http://www.fietsen.123.nl/entry/13385/elektrische-fiets-populair-onder-jongeren

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: