Home > Mobiliteit > Nooit meer zakken!

Nooit meer zakken!

Door: Nikki van Outheusden
7 september 2012

Nooit meer zakken voor je bijzondere verrichtingen tijdens je rijexamen, dat kan! In de nieuwste auto’s van tegenwoordig zit namelijk een Park Assist. Deze handige nieuwe ‘‘tool’’ ,van onder andere Volkswagen, helpt je bij het inparkeren van de auto het enige wat de bestuurder hoeft te doen is gas geven en remmen(1). Deze nieuwe minitrend op het gebied van auto’s en mobiliteit maakt dat de auto nog meer dan ooit het symbool is van persoonlijke vrijheid(2).

Hoe werkt het
De parkeerassistent Park Assist helpt de bestuurder doordat hij het stuur automatisch de meest optimale bewegingen laat uitvoeren om de auto in een vloeiende beweging achteruit in te parkeren. De bestuurder hoeft alleen maar gas te geven of te remmen. Het opmeten van de parkeerplek en de stuurbewegingen voert het systeem automatisch uit. Tijdens het inparkeren houdt de bestuurder altijd de controle over de auto. Hij kan zelf het stuur grijpen of de auto tot stilstand afremmen waardoor de hulp van de assistent onmiddellijk wordt stopgezet.
De parkeerassistent wordt actief als de achteruitversnelling wordt ingeschakeld. De bestuurder kan tijdens het inparkeren gerust zijn handen in zijn schoot laten liggen. Maar om veiligheidsredenen blijft hij voor het hele proces verantwoordelijk(3).

De trend
De megatrend die hieronder ligt in de piramide is de trend van individualisering. ‘’ het zelfstandig toekennen van rechten en plichten aan individuen onafhankelijk van de leefvorm op grond van de overtuiging dat het individu als een eenheid los van de gemeenschap beschouwd kan worden.”(4) Deze trend speelt al jaren een rol binnen de maatschappij en zien we terug in verschillende maxi en minitrends zoals bijvoorbeeld; Singelparenting, en het studeren op latere leeftijd.

De maxitrend die daar op volgt is die van vrije mobiliteit het kunnen gaan en staan waar je wilt. Dit laatste is inmiddels binnen Nederland iets ‘heiligs’ geworden. Iedereen wil mobiel zijn en zeker niet afhankelijk zijn van anderen. Kort gezegd we willen volledig op onze eigen benen staan.

Minitrend Park Assist
Park Assist maakt het voor iedereen mogelijk om mobiel te zijn en te gaan en staan waar ze willen zonder geremd te worden door het bijvoorbeeld niet te kunnen parkeren. De trend Park Assist staat nog in zijn kinderschoenen er zijn op de markt nog maar enkele auto’s te vinden met deze tool. Daar in tegen is de automarkt al wel langer bezig met het optimaliseren van de mobiliteit met een auto. Zo zagen we eerder al de camera’s die achterin de auto ingebouwd zijn zodat de bestuurder kan zien hoever hij of zij nog is verwijderd van de auto achter hem. En nog eerder was er al het afstandspiepje, een piepje dat steeds sneller gaat piepen wanneer de auto dichter in buurt kom van een andere auto.

Park Assist is een nieuwe trend op het gebied van auto’s en mobiliteit en zeker geen overbodige luxe tijdens je rijexamen!

Discussievraag: Worden we door de Park Assist niet juist minder individualistisch doordat de auto voor ons gaat ‘denken’ in plaats van wijzelf? 

Bronlijst:

1Volkswagen (2011). Parkeerassistent Park Assist, ontspannen inparkeren. Binnengehaald op 6 september 2012 van http://www.volkswagen.nl/home/over_volkswagen/algemeen/innovatie/parkassist/0,19699,_D0Lnl,00.html

2 Ministerie van Verkeer en Waterstaat (2010). Frisse kijk op toekomst mobiliteit, KiM-symposium 2010, Pagina 5. Binnengehaald 6 september 2012, van www.rijksoverheid.nl/…mobiliteit…/verslag-kim-symposium-2010.p

3 Volkswagen (2011). Parkeerassistent Park Assist, ontspannen inparkeren. Binnengehaald op 6 september 2012 van http://www.volkswagen.nl/home/over_volkswagen/algemeen/innovatie/parkassist/0,19699,_D0Lnl,00.html

4 Encyclo (2012) betekenenis individualisering. binnengehaald op 7 september 2012, van http://www.encyclo.nl/begrip/individualisering

Categorieën:Mobiliteit
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: