Home > Uncategorized > Mobiliteit en communicatie

Mobiliteit en communicatie

Jorne Kats – 7 September 2012

Bij mobiliteit denken de meeste mensen aan auto’s en vervoer terwijl dit een breder geheel is. De Definitie is namelijk het verplaatsen van personen, goederen en berichten. Ik wil het hebben over het verplaatsen van berichten. Dit is namelijk in snel tempo aan het veranderen en vind ik een interessante ontwikkeling. Ik zie een trend in de vorm van dat mensen steeds sneller en makkelijker willen communiceren en hier ook een mogelijkheid voor is. Ook al woont je vriend/vriendin aan de andere kant van de wereld, er is nu mogelijkheid om via verschillende media zoals bijvoorbeeld Whatsapp , sms, bellen en door te chatten contact te hebben.Vroeger kon men niks anders dan persoonlijk met elkaar praten. Dit moest mondeling gebeuren want er bestond toen niet iets als een mobieltje of internet. Als er iets moest gebeuren zei je dit persoonlijk tegen elkaar.

De geschiedenis van communicatie in sneltempo:

In de zestiende eeuw kwam hier verandering in en werden er brieven met elkaar gedeeld. Hier moet er wel even bijgezegd worden dat dit alleen door de gevestigde elite werd gedaan. De gewone burger kon hier niet gebruik van maken. Vaak werden deze brieven geschreven in Latijn en in dichtvorm. Voordat je deze brief hebt ontvangen moest je wel even geduld hebben het duurde namelijk nog wel even voordat je dit ontvangen hebt. Eind 17de eeuw werd dit vooral met de paard gepost dus kon de brief sneller geleverd worden en werden er specifieke postroutes gecreëerd. In 1844 besloot de post een deal met de trein te sluiten en werd het rondbrengen nog meer versneld.Uiteindelijk was rond 1870 de post goed georganiseerd en kon je gemakkelijk een brief sturen naar een persoon die ver weg woonde. Nog een interessante ontwikkeling als het gaat om communicatie tussen mensen was dat er eind 1800 de telefoon werd uitgevonden. Hier werkte de eerste telefoons nog zonder tussenkomst van de centrale maar uiteindelijk kwamen er telefooncentrales omdat er teveel toestellen kwamen. In het midden van de jaren negentig van de afgelopen eeuw waren er 7 miljoen vaste aansluitingen in ons land. Als je iemand wilde spreken moest je de dichtstbijzijnde winkel contacten om te vragen of diegene even naar de persoon in kwestie wilde lopen. Het grote voordeel van een telefoon is dat dit veel sneller is dan een brief schrijven. Hier is interactie mogelijk tussen de beller en de gebelde. In 1962 was er in bijna elke huishouden wel een vaste telefoon aansluiting. Uiteindelijk kon je niet alleen met elkaar bellen. Je kon ook met elkaar communiceren via het internet. Dit was begin jaren 90 aan het opkomen. Halverwege 1994 verbond het Internet ongeveer twee miljoen computers in meer dan 100 landen. Hier kon je met verschillende mensen e-mailen en chatten.

Mobiele telefonie en smartphones

Vanaf het jaar 1993 kan men met de mobiele telefoon bellen. In Nederland heeft 97% een mobiele telefoon. De grens van 4 miljard verkochte mobiele telefoons werd eind 2008 overschreden. Wereldwijd zijn er 1,3 miljard vaste telefoonaansluitingen. Nu vandaag de dag heeft 38 procent van de Nederlanders een smartphone. Dus bijna 4 op de tien Nederlanders. Via deze computer in pocketformaat kun je nu dag en nacht met mensen communiceren. Je kunt bellen, tegelijk een Whatsapp je sturen en hierbij nog even je mail checken op 1 apparaat. Iedereen heeft omdat het nu ook mogelijk is de drang om met iedereen te communiceren. Zorgt deze vorm van communiceren er voor dat je socialer wordt? Want het is een stuk minder persoonlijk dan met elkaar afspreken om gezellig samen te eten. Je spreekt elkaar wel maar de non-verbale communicatie ontbreekt.

Bronvermelding:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mobiele_telefoon

http://www.be-wired.nl/info/geschiedenis.htm

http://www.encyclo.nl/begrip/mobiliteit

http://verzamelingen.automatic-rock.nl/PTT-post/Geschiedenis/geschiedenis.htm

Jorne Kats

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: