Home > Uncategorized > Mobiel in je oren.

Mobiel in je oren.

 

 Samgar Turkenburg

7 september 2012

Elke dag zie je hetzelfde fenomeen op straat. Het maakt niet uit of je met de trein, bus, fiets of lopend bent, bijna iedereen heeft oordopjes in.

Het is gedaan met het beeld van mensen die op straat een deuntje fluiten. Ook mensen die zingend hun weg gaan worden voor gek aangestaard. Mensen lijken zo min mogelijk te willen horen van de wereld om hen heen.

Tegenwoordig zijn hoofdtelefoons zelfs een fashion-statement geworden. Waar het bij de een gaat om zo klein en draadloos mogelijk draagt de ander juist een grote hoofdtelefoon met de handtekening van zijn/haar favoriet celebrity.

Het design van hoofdtelefoons voor de consument is vaak gemaakt om zo goed mogelijk naar je favoriet muziek te kunnen luisteren tijdens het reizen. Sommige mensen zien het dragen van een hoofdtelefoon als een stap naar nog meer individualisme.

Wie wil er nu horen wat de boze vriendin van je medepassagier in zijn oor gilt, als je kijkt naar een gezicht wat je doet denken aan bange konijntjes. Ook wil je niet steeds een mario-deuntje horen als je in de trein zit tegenover iemand die hard op zijn toetsenbord aan het rammen is. Kortom, de hoofdtelefoon neemt ook veel ergernis weg tijdens de reis.

Jaarlijks vallen er zo’n 600 slachtoffers door bellen in het verkeer. De hoofdtelefoon heeft er voor gezorgd dat het verkeer veiliger is geworden door handsfree bellen. Door het kleiner en toepasbaar maken van de dopjes op alle verschillende telefoons hebben ze volgens onderzoek van het OM meer veiligheid in het verkeer veroorzaakt.

In de jaren 20 toen de eerste hoofdtelefoons geïntroduceerd werden waren ze bedoeld voor radio. Door het gebruik tijdens uitzendingen konden meerdere mensen in een ruimte praten en toch was er verstaanbaarheid door afsluitbare hoofd-telefoons.

In de tweede-wereldoorlog werden ze gebruikt door frontlinie soldaten om op een stille manier in contact te staan met het hoofdkwartier. Maar het was pas vanaf de jaren ’60 dat de hoofdtelefoon goedkoop en bruikbaar op de markt kwam voor de consument.

Sindsdien nam de populariteit toe en de grote juist af. Na de uitvinding van de eerste Walkman(draagbare casettespeler) 1977 zorgde de hoofdtelefoon ervoor dat mensen overal hun favoriet muziek konden luisteren ook als ze onderweg waren.

Niet alleen werd de Walkman kleiner en compacter, ook de hoofdtelefoons weder gemaakt voor gemak en mobiliteit.

Tegenwoordig zijn hoofdtelefoons in zowel het leger als de beveiligings industrie van cruciaal belang. In deze is het belangrijk dat ze klein zijn waardoor de drager er geen last van ondervind tijdens het uitvoeren van zijn/haar taken.

Hoofdtelefoons hebben er dus voor gezorgd dat tijdens het reizen de mens geruisloos kan luisteren naar bijvoorbeeld de muziek van zijn/haar keuze. Ook hebben zij een grote ergernis voor velen weggenomen want nu hoeft een ander niet te luisteren naar het geluid van zijn mede-reiziger.

De hoofdtelefoon is dus eigenlijk een trend op mega niveau, het is namelijk een trend van de hele maatschappij. De maatschappij word individualistischer waardoor minder mensen interesse lijken te hebben in anderen.

De hoofdtelefoon zorgt daarom tijdens het reizen wel voor een vergemakkelijking van het sociale isolament van het individu.

Moet je nu dan je hoofdtelefoon afzetten als je gedag zecht tegen een bekende?

 

BRONNEN

Infographic: History of headphones

http://guycodeblog.mtv.com/2012/02/22/history-of-headphones-infographic/

Fashion-statement

http://weblog.bol.com/article/van-noodzaak-naar-fashion-statement

Individualisme

http://www.bekafun.com/index.php?action=artikels&cat=23&aid=826

Handsfree bellen

http://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/overtredingen/telefoneren/

Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: