Home > Uncategorized > De WIFI-generatie

De WIFI-generatie

Geschreven door: Denise Hauser
7 september 2012


Het almachtige grote mobiele internet groeit als kool. Steeds meer mensen zijn op het internet te vinden. Een zesjarige met Hyves is geen uitzondering meer en kinderen krijgen op hun achtste verjaardag een mooie ingepakte Smartphone cadeau. Heel handig, want zo kunnen zij altijd en overal online zijn! We kunnen dus wel stellen dat er een nieuwe generatie is opgestaan, genaamd de WIFI-generatie.

Overal Internet
Een vaste computer is niet meer nodig want met hun IPhone of Play Station Portable zijn zij in staat om gezellig in de McDonalds hun sociale leven te delen met de rest van de wereld. Ben je iets ouder en irriteer je je bij de Mac aan de piepjes van het frituurapparaat, dan kun je altijd nog in de Starbucks of La Place gaan zitten. De WIFI-generatie bepaalt zelf waar en hoe zij online gaan. En geef ze eens ongelijk! De technische mogelijkheden zijn er en de gebruiksvriendelijkheid van apps op een Smartphone nemen een heleboel drempels weg. Zij kunnen activiteiten op deze manier veel eenvoudiger en  sneller uitvoeren. Daarnaast krijg je met programma’s als whatsapp, facebook, email en skype continu berichten en nieuwtjes door en blijf je dus overal van op de hoogte.

Mobiel internet doet het vooral goed bij jongeren tussen 12 en 25 jaar. Van deze groep beschikt 72% van de mannen en 69% van de vrouwen over internettoegang via een mobiele telefoon. Deze generatie gebruikt de smartphone nog maar nauwelijks om te bellen, communiceren doen zij goedkoop en eenvoudig via Whatsapp.

Risico’s
Nederlandse kinderen van 6 tot 18 jaar zijn met hun internetgebruik koplopers in Europa. Uit onderzoek blijkt dat 93% internet gebruikt, tegen een Europees gemiddelde van 75%. Maar tegelijkertijd lopen Nederlandse kinderen ook een relatief hoog risico om met vervelende kanten van internet in aanraking te komen. Terwijl enkele jaren geleden ouders het mediagebruik van hun kroost eenvoudig konden controleren, is dit tegenwoordig door het draadloze internet een stuk lastiger. Het is daarom ook zeer noodzakelijk dat deze WIFI-generatie digitaal vaardiger worden zodat er op deze manier kunnen maatregelen genomen worden kunnen tegen de risico’s.

De WIFI-generatie is al vrij snel zelfstandig, zij kunnen gewoon op eigen houtje hun priveleven online zetten en alle mediabeelden en boodschappen van anderen via internet bekijken terwijl veel van hen eigenlijk nog veel te jong en naïef zijn om te leren omgaan met deze overload aan informatie. Ouders hebben er nu nog nauwelijks controle over en de vraag is of hier nog verandering in gaat komen. Is het niet beter dat er bijvoorbeeld een mogelijkheid moet zijn voor ouders om de Facebookposts, de Twitterberichten of de Instagramfoto’s van hun kinderen eerst te checken voordat het online komt te staan?

Het sociale leven verplaatst zich naar het het mobiele web, zo ook bij kinderen.
Moeten we dat willen? Is dit wel goed? Of nemen de tegentrends uiteindelijk de overhand?

Bronnen:

http://www.ecp.nl/wifi-generatie-schiet-te-kort-in-veilig-en-verantwoord-online-gedrag

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20111231_handig_alle_2012_trends_voor_mobiel_social_media_marketing_adverte

http://www.mobilecowboys.nl/wifi/11633

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
 1. 7 september 2012 om 21:11

  Leuk stukje. Als ouder zijnde lijkt het me het beste om kinderen pas op latere leeftijd in contact te laten komen met social media. Social media is leuk maar overbodig voor zo’n jonge doelgroep. Laat kinderen lekker normaal opgroeien.
  Vroeger had je waarschijnlijk ook een moeder of vader die tegen je zei dat je maar een paar uur TV per dag mocht kijken, hierdoor werd je bijna gedwongen om buiten te spelen. Als onze generatie hetzelfde concept toepast op gebied van social media zal ik me in de toekomst niet zorgen hoeven te maken over onze jeugd.
  Bovendien zorgt social media voor extra stress en in sommige gevallen zelfs FOMO (Fear Of Missing Out). Jongeren willen social updates niet missen en presenteren zichzelf anders op social media, omdat iedereen zich daar ‘beter’ voordoet. Dat gevoel veroorzaakt een grote druk en leidt tot onzekerheid, onmacht en een lage eigenwaarde. Concentratievermorgen, schoolresultaten, sport, contact met familieleden of slaap hebben allemaal te leiden van social media onder jongeren. Deze jonge doelgroep weet gewoon niet hoe ze ermee om moeten gaan. Steun daarom als ouder zijnde social media niet en geef ze de optie om leuk buiten te spelen of iets dergelijks. Laat je kinderen genieten van een normale jeugd in plaats van een digitale, dan groeien ze tenminste ‘normaal’ op.

  link:
  http://nos.nl/artikel/370646-stress-jongeren-door-sociale-media.html

 2. oliviakadarman
  13 september 2012 om 15:01

  Ik ben het helemaal eens met Sjors, maar ik ben bang dat we ons helaas wel een beetje zorgen moeten maken over de toekomst. Ik heb het idee dat wij, de generatie die een balans wist te vinden tussen buitenspelen en de Gameboy, de laatste verstandige generatie zijn. Je merkt dat kinderen nu al niet te controleren zijn door ouders die vroeger juist alleen het buitenspelen kende. Ik geloof dat het onvermijdelijk is dat kinderen steeds jonger beginnen aan social media, al moet er toch ergens een grens zijn. Laatst zag ik een peuter in een buggy spelen met een ‘kinder-pad’, waarschijnlijk van de Intertoys. Ouders moeten beter weten en hun kinderen leren over evt. gevolgen van social media.

 3. laurenceloo
  16 september 2012 om 22:11

  De tijd om je heen kun je niet veranderen. Hoe graag ik ook wil dat mijn kinderen later 24/7 buitenspelen, ik houd ze toch niet van de computer vandaan. Kijk maar naar de ontwikkeling van de mobiele telefoon toen wij een jaar of 12, 13 waren. We liepen toen hip te wezen met onze koelkasten met antennes en ringtones die niet anders deden dan ‘piep piep piep’. Tegenwoordig spelen kleuters spelletjes op iPads in plaats met blokken. Kinderen nemen sneller signalen op dan je denkt. Zij zien ook dat er meer mogelijk is. Ikzelf zou willen dat het mogelijk was om je kind van de iPad vandaan te houden en hem of haar naar het speelplein te sturen. Helaas ben ik bang dat de moderne tijd het gaat winnen en er geen houden meer aan is. Helemaal als je kijkt hoe snel de digitale wereld zijn plaats inneemt.

 4. 26 september 2012 om 13:14

  Interessant stukje. Je ziet inderdaad dat kinderen op steeds jongere leeftijd al met het internet en mobieltjes betrokken zijn. Dingen waar ik vroeger niet aan hoefde te denken zijn nu normaal. Want bijna iedereen heeft wel een smartphone tegenwoordig. Als ouder zijnde lijkt het me het beste om kinderen pas op latere leeftijd in contact te laten komen met social media. Want social media kan een kind natuurlijk ook verpesten. Omdat een kind alleen nog maar hier mee bezig is en bijvoorbeeld bijna niet meer buiten speelt verliezen ze het inzicht om zelf sociale contacten te leggen.

  Ik denk dus dat het goed is als de kindere zich pas op latere leeftijd met social media gaan bemoeien. Zo Hierdoor worden ze wel gedwongen om buiten of met lego te spelen.

  Ik ben echter bang dat dit niet gaat lukken. Het is voor ouders namelijk wel heel gemakkelijk om hun kind rustig te houden met behulp van social media of smartphones. De digitale wereld zal het dus zeker over gaan nemen!

 5. timvanbreda
  18 januari 2013 om 02:37

  Ik ben niet van mening dat het kinderen negatief beïnvloed wanneer we het over intellectueel niveau hebben. Ik vrees wel voor de sociale interactie die kinderen niet krijgen waardoor zij misschien in latere beroepsvelden wel eens problemen kunnen krijgen. Het is bewezen dat door de komst van de techniek van de afgelopen jaren kinderen van nu een zooitje informatie naar binnen krijgen gepropt waar je wel eens een applausje voor mag geven. Het verklaart ook dat we nog steeds slimme worden, echter ben ik dus van mening dat sociale vaardigheid een grotere vorm van ”slim” aantoont. En wanneer dit juist niet gestimuleerd word heb je denk ik wel een probleem. Niet te vergeten dat de kinderen van nu opgroeien in een sociaal netwerk waar de regels van het communiceren behoorlijk anders zijn dan in het dagelijks leven en ik hoop maar dat ze dat realiseren.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: