Home > Mobiliteit > De opkomst van de elektrische auto

De opkomst van de elektrische auto

Door Martijn Nagelhout
De auto
Je ziet ze overal, en bijna ieder huishouden heeft er minstens één. De auto, een vervoersmiddel wat honderd jaar geleden nog een ware bezienswaardigheid was, en tegenwoordig overal te vinden is. Zoveel zelfs, dat we er alleen in Nederland al meer dan 8 miljoen hebben. (Bron)
Ideaal natuurlijk, een auto, maar de vele auto’s op deze wereld hebben ook een grote keerzijde. Langzaamaan raken de fossiele brandstoffen, waarvan we in Nederland jaarlijks 10 miljard liter verbruiken, uitgeput. (Bron)
Hoewel onze generatie het naar alle waarschijnlijkheid nog vol zal houden in de auto zoals we hem kennen (Bron), zijn we inmiddels toch haastig op zoek naar een vervanger voor deze benzineslurper. Inmiddels zijn er meerdere alternatieven voor de auto zoals wij hem kennen, zoals de biobrandstof- en de waterstof-auto. Toch is de elektrische auto op het moment het meest veelbelovend.

De elektrische auto
De elektrische auto is er eigenlijk al jaren, en er werd zelfs al mee geëxperimenteerd voor de eerste wereld oorlog (Bron). Maar, sinds het begin van de jaren negentig wordt de elektrische auto pas echt een ware trend.
Begin jaren negentig kwam het Californische CARB instituut namelijk met een regel voor emissievrije auto’s. Die regel stelde dat in 2003, tien procent van alle in Californië verkochte auto’s emissievrij moesten zijn. Dit zorgde ervoor dat fabrikanten als Toyota en General Motors actief bezig gingen met het ontwerpen van elektrische auto’s. (Bron)
Na de komst van hybride-auto’s, zoals de Toyota Prius, is er een ware trend in ‘autoland’ ontstaan, en heeft bijna elk automerk inmiddels minstens één hybride. Daarnaast worden er steeds meer elektrische auto’s ontwikkeld, en komen fabrikanten met interessante vernieuwingen(Bron).
Er worden steeds meer elektrische auto’s in Nederland verkocht (Bron), en de staat heeft een aantal interessante regelingen omtrent elektrische auto’s (Bron).
Dit komt doordat Nederlanders steeds meer gestimuleerd worden om groener en duurzamer te leven (Bron) (Bron), en omdat Nederlanders zich steeds meer bewust worden van de schade die het verbranden van fossiele brandstoffen op het milieu heeft (Bron). Een goede stimulans, gezien de opwarming van de aarde aanzienlijk wordt versneld door het massale gebruik van fossiele brandstoffen (Bron).

De Trend
Hoewel de elektrische auto dus al een tijd ‘upcoming’ is, wordt het de laatste jaren pas echt een trend. Deze trend valt eigenlijk onder de mega- (of giga-) trend ‘Lange-Termijns-Oriëntatie’, waar we in Nederland steeds meer mee bezig zijn (Bron). Onder mega-trend Lange-Termijns-Oriëntatie, valt duurzaam leven en denken, waar de elektrische auto onder valt.

De trend wereldwijd
Over de hele wereld wordt ‘het groene leven’ en de elektrische auto steeds populairder (Bron) (Bron). De techniek rondom groene energie en elektrische auto’s wordt steeds beter, waardoor het steeds populairder wordt elektrisch te rijden. Een andere belangrijke impuls voor het groene rijden is dat er steeds meer bekende mensen, zoals Leonardo DiCaprio, George Clooney, Cameron Diaz en zelfs de paus, in een elektrische auto rijden(Bron)(Bron).

Conclusie
Hoewel we de ‘gewone’ auto dus eigenlijk al een trend in mobiliteit kunnen noemen, is de elektrische auto één van de nieuwste grote trends op auto-gebied. Een trend die, als we op dezelfde snelheid door blijven ontwikkelen, nog veel aan populariteit zal winnen.

Bronnenlijst:
http://adbroere.nl/web/nl/artikelen/de-heilige-koe.php
http://www.bovag.nl/nieuws/meer_dan_8_miljoen_autos_in_nederland
http://www.landvanenergie.nl/index.php?type=information_item&id=10
http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_auto
http://www.thenewmotion.com/autos/de-historie-van-de-elektrische-auto/
http://www.elektrischeauto.nl/modellen/
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3290644/2012/07/23/Aantal-elektrische-auto-s-in-Nederland-verdubbeld.dhtml
http://www.elektrischeauto.nl/informatie/belastingvoordeel
http://www.unilever.nl/media/overignieuws/2012/UnileverenWNFgaanconsumentengedraggroenermaken.aspx
http://www.oneworld.nl/lezen/interview/we-gaan-de-consument-opvoeden
http://www.energiekeuzes.nl/bio-energie/biomassa/
http://geert-hofstede.com/netherlands.html
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1661398/2007/06/08/Toyota-boekt-wereldwijd-groot-succes-met-rsquo-groene-rsquo-auto-rsquo-s.dhtml
http://groenecourant.nl/bijna-een-vijfde-van-wereldwijde-energieconsumptie-is-groen/
http://www.skynet.be/jack-nl/motoren/dossier_sterren-rijden-massaal-groen?articleId=851618
http://www.nu.nl/algemeen/2903185/paus-rijdt-in-elektrische-auto.html

Advertenties
Categorieën:Mobiliteit
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: