Home > Uncategorized > Segway

Segway

SEGWAY                                                              STEPHANIE PIËT   07-09-2012

Het wordt steeds drukker op de weg. In de steden zijn veel auto’s te zien en is er nauwelijks meer ergens een parkeerplek vrij. Het openbaar vervoer wordt steeds meer gebruikt, maar ligt niet altijd vlak bij de plek waar je moet zijn. Dan moet je met de bus, helemaal vol tijdens de spits en erg warm!

De fiets, de brommer, de scooter en de motor zijn al bekende middelen om je voort te bewegen. De moderne mens is mobiel en wil graag snel van de ene plek naar de andere plek komen. Een van de nieuwste trends op het gebied van vervoersmiddelen is de Segway. Het is een nieuw transportmiddel, waarmee je snel, gemakkelijk en duurzaam bij de plek komt waar je wilt zijn.

Maar wat is de Segway? Een Segway is een elektrisch aangedreven voertuig, dat je rechtopstaand bestuurt. Het is een voertuig op twee wielen waarop je staat. Als je het zwaartepunt naar voren brengt, door je evenwicht naar voren te bewegen, gaat het toestel ook naar voren. Het is een klein apparaat met een snelle wendbaarheid en gaat maximaal 20 km/uur. Het toestel is ontwikkeld uit het oogpunt van een voetganger. De Segway wordt beschouwd als een fiets.

De Segway wordt steeds meer een trend in Nederland. Sinds 2008 zijn deze toestellen zichtbaar in Nederland. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in de industrie om je snel door een groot magazijn voort te bewegen. Bij evenementen kunnen organisatoren zich snel van de ene plek naar de andere plek gaan. Een nieuwe trend is om een tour door een stad op Segways te organiseren. Een Segway is ook een goed vervoersmiddel voor mensen, die minder goed kunnen lopen.

De Segway heeft nog veel extra voordelen: het toestel is geluidsarm en loopt op elektriciteit. Zeker in de steden is dat zeer plezierig. Duurzaamheid is een grote trend in Nederland en er is een toename van elektrisch aangestuurde vervoersmiddelen: auto’s, scooters, fietsen en nu ook de Segway. De Segway is zeer milieuvriendelijk. Als we het vergelijken met het gebruik van een auto is de reductie van CO2 per kilometer ongeveer 90% lager!

Duurzaamheid is een megatrend waar iedereen al jaren mee bezig is. Hoe krijgen we de wereld zo schoon mogelijk? Hoe kunnen we iedereen van A naar B krijgen met zo weinig mogelijk slechte stoffen in de lucht? En hoe kunnen we alles sneller doen? De Segway helpt mensen, die bewust zijn van duurzaamheid en geeft ook antwoord op deze vragen.

Maar de vraag blijft, als dit product zo goed is voor het milieu, waarom rijden we er niet allemaal op rond? Heeft het ook zoveel nadelen? Waarom heeft deze trend zich niet veel sneller voortgezet? De eerste reden is vaak de prijs. Een Segway kost maar liefst rond de €7.000,00. Daar kun je meer dan 70 fietsen voor kopen en dat is ook nog beter voor de gezondheid. Maar dat de prijs zo hoog ligt komt natuurlijk ook door de nieuwheid van het product. Je ziet ze steeds vaker in steden verschijnen, dus misschien daalt de prijs in de toekomst wel. De tweede reden is dat de minitrend Segway nog aan het begin van de levenscyclus staat. Het is nog een redelijk unieke verschijning in het verkeer. De mensen zullen het nog veel meer moeten zien, waardoor er volgers komen.

Maar komt er dan in de komende jaren een ommekeer, zodat steeds meer mensen de Segway gaan gebruiken als mobiliteit om zich sneller, gemakkelijker en duurzamer te kunnen verplaatsen van A naar B?

Bronnen:

Boek:

Wil Michels & Ineke Huyskens, Brand-ID, Hoofdstuk 3 Creatief onderzoek, Blz. 46-47

 Blog:

Jeroen van Bergelijk (2004), VPRO Gids (2004), een intelligente step, verkregen van

http://www.vanbergeijk.com/artikelen/segway.html

Websites:

Segway Nederland, Segway Personal Transporter (PT)

Segway Nederland, Kopen en Leasen

Segway Nederland, Toepassingen Segway

Segway Nederland, Ontstaan van Segway, geraadpleegd op:

http://www.segway.nl/

Rijksoverheid, Wat is een Segway en wat zijn de verkeersregels, geraadpleegd op:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bromfiets/vraag-en-antwoord/wat-is-een-segway-en-wat-zijn-de-verkeersregels.html

Stichting Milieu (2008), NS ziet wat in de Segway!, geraadpleegd op:

http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/energie/ns-ziet-wel-wat-in-de-segway.html

  

Advertenties
Categorieën:Uncategorized
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: